Uuden tietokoneen ostoa harkitseva saattaa helposti luulla, että tulossa on poikkeuksetta kallis investointi – ainakin jos tietokoneen haluaa toimivan kohtuullisen hyvin ja kestävän pidempään kuin vuoden tai kaksi. Asia ei kuitenkaan ole näin mustavalkoinen. Uuden, käyttämättömän ja tehokkaan tietokoneen voi itse asiassa hankkia ilman että lompakkoon tulee kohtuutonta lovea. Alle 700 eurolla saa varsin käyttökelpoisia tietokoneita, joista moniin on asennettu Microsoftin uusi käyttöjärjestelmä Windows 11.

Alle 700 euroa maksavissa tietokoneissa ei välttämättä ole uusinta edistyksellistä tekniikkaa, eivätkä ne sovellu pitkiin pelisessioihin tai monimutkaiseen videoeditointiin. Mutta jos uutta Windows 11 -tietokonetta tarvitaan toimistotöihin, kuvankäsittelyyn ja muihin yksinkertaisiin tehtäviin, koneeseen ei tarvitse investoida suuria summia. Koska tärkeä prosessori ja tietokoneiden muut sisuskalut kehittyvät nopeasti, alimman hintaluokan tietokoneet paranevat koko ajan.

Tämä koskee sekä kannettavia tietokoneita että pöytätietokoneita, mutta kannettavissa on suuremmalla todennäköisyydellä uusi ja parannettu Windows 11. Monissa pöytätietokoneissa on vielä ikääntyvä Windows 10.

Windows 11 edullisessa koneessa

Windows 11:n alku oli hieman kaoottinen, eikä Microsoftin uutta käyttöjärjestelmää voi vieläkään käyttää kaikilla tietokoneilla. Se on sääli, sillä Windows 11 on erinomainen käyttöjärjestelmä ja huomattava parannus Windows 10:een verrattuna. Joissakin harvoissa tapauksissa tietokoneen komponentit voi päivittää Windows 11 -käyttöjärjestelmää varten, mutta monestikaan se ei onnistu, ja ainoa mahdollisuus on uuden tietokoneen ostaminen.

Markkinoiden halvimmasta päästä valittu eli alle 700 euroa maksava tietokone tarkoittaa yleensä tinkimistä näytönohjaimen suorituskyvystä ja tietokoneen sisäisestä tallennustilasta. Ilman nykyaikaista näytönohjainta tulee kuitenkin toimeen, jos tarkoituksena ei ole pelata uusimpia tietokonepelejä, ja sisäisen tallennustilan puute voidaan helposti korvata ulkoisella kiintolevyllä tai paremman puutteessa USB-muistitikulla. 700 euron hintaisissa tietokoneissa on yleensä 4 tai 8 Gt RAM-muistia, ja se riittää edelleen sekä Windows 11:n käyttöön että yksinkertaisiin perustehtäviin, kuten tekstin- ja kuvankäsittelyyn sekä taulukkolaskentaan.

Suorituskyky ei kuitenkaan ole ainoa asia, johon ostoksilla kannattaa kiinnittää huomiota. Halvan hinnan syitä voivat olla myös muut seikat, esimerkiksi huono näppäimistö tai nopeasti tyhjentyvä akku.

Tarkista fyysiset puutteet

Halpaa tietokonetta etsiessä pelkän sisäisen laitteiston tarkistaminen ei siis riitä. Joissakin edullisissa tietokoneissa on huomattavia fyysisiä puutteita, jotka eivät vaikuta tietokoneen suorituskykyyn, mutta voivat olla sangen ärsyttäviä. Tämä koskee erityisesti kannettavia tietokoneita, joissa näyttö voi olla suoraan sanottuna kelvoton tai näppäimistö kovin heiveröinen.

Myös puutteellinen porttien määrä voi haitata käyttöä. Portteja pitäisi olla ainakin tavallisille ulkoisille laitteille, kuten hiirelle, USB-muistitikulle ja kuulokkeille. Tarvittavien laitteiden liitettävyys parantaa käyttökokemusta, mutta sen ei tarvitse olla ratkaiseva tekijä, jos halpa Windows 11 -tietokone on muuten hyvä. Ongelman voi nimittäin ratkaista helposti USB-keskittimellä, jossa on useita tuloja, mutta joka vie tietokoneesta vain yhden USB-portin.

Tiedosta tarpeesi

Itselle sopivin tietokone riippuu omista tarpeista ja siitä, mitä tietokoneella on tarkoitus tehdä. Jos konetta käytetään pääasiassa tekstien kirjoittamiseen, näppäimistön pitää olla kunnollinen.

Mutta jos sillä käsitellään enimmäkseen kuvia, näppäimistöllä ei ole suurta merkitystä. Näytöstä ei sen sijaan voi tinkiä. Osa edullisista tietokoneista on kyllä pieniä, kevyitä ja helposti mukana kuljetettavia, mutta niiden suorituskyky voi olla vaatimaton. Tällaista tietokonetta tuskin kannattaa valita, jos tarkoituksena on esimerkiksi muokata valokuvia tai pysyä aina kotitoimistossa. Käyttötarpeen selvittäminen on tärkeää, jotta ostoskoriin päätyy juuri itselle sopiva laite.

Tämä sisältö on tarkoitettu vain tilaajille

Näet sisällön, kun kirjaudut Etunurkkaan.
Etkö vielä ole tilaaja? Pääset tilaajaksi jo 3,90 eurolla
  • Tilaajana saat:
  • Pääsyn yli 500 luotettavan ja tarkistetun ohjelman kokoelmaan
  • Vaiheittain etenevät käyttöopastukset suomeksi
  • Pääsyn foorumille, jolla voit kysyä neuvoa muilta käyttäjiltä
  • Uusimmat tuotetestit ja arviot
  • Lehden 12 viimeisintä numeroa näköislehtinä
  • Painetun lehden kotiin toimitettuna
Kaikki Etunurkan sisällöt ovat KotiMikron toimituksen valitsemia ja lukijoiden vapaasti ladattavissa. Etunurkan sisältö on tarkistettu markkinoiden johtavilla tietoturvatyökaluilla, joten Etunurkan ohjelmia ja muita sisältöjä voi käyttää turvallisesti. KotiMikron tilaaja voi jättää kysymyksiä Etunurkan ohjelmista ja muusta sisällöstä KotiMikron tukeen tai toimitukseen. Yhteystiedot löytyvät valitsemalla KotiMikron aloitussivulla Tilaajaedut-valikosta kohdan "Ota yhteyttä".