Esillä olevan valokuvan tuhoutumisriski on useimmille tuttu juttu. Kuvan päälle voi kaatua jotakin nestettä, se saattaa repeytyä vahingossa tai aurinko voi haalistaa sen, jos se on lähellä ikkunaa. Digitaaliset kuvat ja valokuvat ovat puolestaan turvassa tietokoneen kiintolevyllä, eikä niille voi siellä tapahtua mitään pahaa, kunhan kiintolevy on muutoin suojattu.

Vai mitä? Olisi ihanaa luottaa siihen, että kun kuvat tallennetaan digitaaliseen muotoon, ne ovat tallessa ikuisesti. Totuus on kuitenkin toinen, ja pääsyyllinen digitaalisten valokuvien laadun heikkenemiseen saatat itse asiassa olla sinä itse. Jos et ole tästä tietoinen, saatat vahingoittaa kuviasi ihan huomaamatta.

Tietokone pakkaa kuvia

Kun tietokoneelle tallennetaan kuvia, ne pakataan samalla. Tämä tarkoittaa, että tiedostoa kutistetaan enemmän tai vähemmän tilan säästämiseksi. Tietokone tekee tämän poistamalla kuvasta tarpeettomimmat tiedot. Esimerkiksi jotkin toisiaan muistuttavat värit voidaan tallentaa samana värinä. Se säästää tilaa, koska tietokoneen ei silloin tarvitse käsitellä kuin yhtä sävyä.

Pakkaaminen vaikuttaa toisin sanoen kuvan laatuun, ja vaikutuksen voimakkuus riippuu pakkaamisen voimakkuudesta. Olet saattanut huomata saman ilmiön lähettäessäsi kuvia ystäville ja sukulaisille tekstiviestillä tai Whats- Appin tai Facebook Messengerin kautta. Valokuva ei yhtäkkiä näytäkään yhtä terävältä ja värikkäältä kuin alkuperäinen, eikä sen kontrastikaan vastaa lähtötilannetta. Tämä johtuu siitä, että tällaiset palvelut pakkaavat kuvia voimakkaasti niin tilan, palvelintehon kuin rahankin säästämiseksi. Sama voi tapahtua myös silloin, kun kuvia ja videoita avataan, muokataan ja tallennetaan tietokoneella.

Kuva nimittäin pakataan aina avaamisen, muokkauksen ja tallennuksen yhteydessä – ja silloin kuvan laatu heikkenee. Muutos tapahtuu kuitenkin pikku hiljaa ja niin pitkän ajan kuluessa, että siihen ei välttämättä kiinnitä huomiota.

Talteen oikeassa muodossa

Kuvan laadun heikentymisen voi välttää ottamalla ongelman huomioon ja tallentamalla kuvat oikeassa tiedostomuodossa, kun tiedostoihin tehdään muutoksia. Valokuvat voi tallentaa tietokoneelle esimerkiksi TIFF-muodossa. Se vie hieman enemmän tilaa kuin JPG ja PNG, mutta säilyttää samalla valokuvan alkuperäisen laadun. Tässä artikkelissa näytämme, miten kuvat saa kestämään mahdollisimman pitkään.

Tämä sisältö on tarkoitettu vain tilaajille

Näet sisällön, kun kirjaudut Etunurkkaan.
Etkö vielä ole tilaaja? Pääset tilaajaksi jo 3,90 eurolla
  • Tilaajana saat:
  • Pääsyn yli 500 luotettavan ja tarkistetun ohjelman kokoelmaan
  • Vaiheittain etenevät käyttöopastukset suomeksi
  • Pääsyn foorumille, jolla voit kysyä neuvoa muilta käyttäjiltä
  • Uusimmat tuotetestit ja arviot
  • Lehden 12 viimeisintä numeroa näköislehtinä
  • Painetun lehden kotiin toimitettuna
Kaikki Etunurkan sisällöt ovat KotiMikron toimituksen valitsemia ja lukijoiden vapaasti ladattavissa. Etunurkan sisältö on tarkistettu markkinoiden johtavilla tietoturvatyökaluilla, joten Etunurkan ohjelmia ja muita sisältöjä voi käyttää turvallisesti. KotiMikron tilaaja voi jättää kysymyksiä Etunurkan ohjelmista ja muusta sisällöstä KotiMikron tukeen tai toimitukseen. Yhteystiedot löytyvät valitsemalla KotiMikron aloitussivulla Tilaajaedut-valikosta kohdan "Ota yhteyttä".