Kun Windows 11 julkaistiin, Microsoft korosti eniten piensovelluksia, keskitettyä tehtäväpalkkia, upouutta aloitusvalikkoa ja huomattavasti entistä parempaa tietoturvaa. Käyttöjärjestelmä on nyt ehtinyt täyttää vuoden, ja vaikka kaikki eivät sitä vielä käytä, olemme vähitellen tottuneet siihen. Windows 11:ssä on vielä paljon ominaisuuksia, joita emme joko huomanneet käyttöjärjestelmän julkaisun yhteydessä tai joita on lisätty siihen päivitysten myötä.

Tiivistetysti voisi sanoa, että Windows 11:ssä on lukemattomia mielenkiintoisia, uusia vaihtoehtoja, mutta ne on piilotettu niin syvälle asetuksiin, että ne jäävät helposti huomaamatta. Me KotiMikron toimittajat kaivoimme esiin kuusi parasta uutta ominaisuutta, jotta sinäkin voisit hyödyntää niitä.

Yksityisyys ja akun käyttö

Windows sisältää useita ohjelmia ja työkaluja, ja monet ohjelmat tarvitsevat luvan käyttää tiettyjä tietokoneen osia, kuten mikrofonia ja kameraa. Tämä ei sinänsä ole uutta, mutta mahdollisuus kontrolloida ohjelmien käyttöoikeuksia on. Osaa sovelluksista ei välttämättä koskaan käytetä, mutta silti niillä voi olla pääsy esimerkiksi kameraan ja mikrofoniin. Windows 11:ssä käyttäjä voi hallita jokaisen sovelluksen ja työkalun käyttöoikeuksia.

Muutosten tekeminen rajoittaa niiden sovellusten määrää, jotka voivat käyttää kameraa, mikrofonia, sijaintitietoja ja muita vakoiluun kykeneviä työkaluja. Lisäksi Windows 11:ssä voi seurata tietokoneen akun käyttöä tilastojen pohjalta luotujen grafiikoiden avulla. Tilastot osoittavat muun muassa, milloin akku on kuormittunut eniten, kuinka monta tuntia tietokone on ollut päällä ja pois päältä ja mitkä toiminnot ovat vieneet akun resursseja eniten.

Myös Windows 11:n aloitusvalikko on erilainen kuin edeltäjässä. Tiesit sen ehkä jo ennestään, mutta tiesitkö myös, että aloitusvalikon voi täyttää järjestelmän lähtökohtaisesti suosittelemien tiedostojen ja asiakirjojen sijasta usein käytetyillä ohjelmilla? Lokakuun 2022 Windows 11 -päivityksen jälkeen aloitusvalikosta on voinut karsia epäolennaisia tiedostoja ja tehdä tilaa hyödyllisiin sovelluksiin johdattaville pikakuvakkeille.

Ikkunat, tallennus ja tehokkuus

Jos Windowsissa käytetään samanaikaisesti useita sovelluksia, kuten tekstinkäsittelyohjelmaa, Resurssienhallinnan kansiota ja selainta, nopea siirtyminen ikkunasta toiseen voi olla vaikeaa. Windows 11:n uuden Snap Layouts -ominaisuuden avulla sekavuudesta pääsee onneksi eroon. Sillä on helppo järjestää sovelluksia ja muita Windowsissa avoinna olevia ikkunoita niin, että ne kaikki ovat näkyvissä ja jakautuvat näytölle käyttäjän haluamaan järjestykseen.

Ensin pitää vain valita sopiva asettelu, minkä jälkeen ikkunoiden organisointi sujuu helposti. Myös kiinteä äänitallennin on parantunut Windows 11:n myötä merkittävästi. Edeltävässä käyttöjärjestelmässä työkalua pystyy käyttämään vain äänen tallentamiseen ja toistamiseen, ja periaatteessa se on ihan riittävästi. Ongelmana on vain se, että tallennus onnistuu Windows 10:ssä ainoastaan M4A-ääniformaatissa. Windows 11:n Puheentallennuksessa on valittavana useita eri formaatteja, joten otoksen voi tallentaa esimerkiksi MP3- tai WAV-muodossa.

Lisäksi äänitallenteeseen voi lisätä kirjanmerkkejä, ja toistonopeutta voi säätää. Myös Windows 11:n Tehtävienhallinta on uudistettu. Valikko kaikkine kategorioineen on saanut uuden ulkoasun, mutta tärkeintä on mahdollisuus tehostaa Tehtävienhallinnan toimintaa. Microsoftin tekemien muutosten myötä Tehtävienhallinta päivittää tietoja tietokoneen toiminnasta entistä nopeammin. Lisäksi Prosessit- kategoriaan on lisätty uusi painike, jonka avulla sovelluksia ja muita työkaluja voi suorittaa suoraan Tehtävienhallinnasta. Tässä artikkelissa näytämme, mistä uudet hyödylliset ominaisuudet löytyvät ja miten niitä käytetään.

Tämä sisältö on tarkoitettu vain tilaajille

Näet sisällön, kun kirjaudut Etunurkkaan.
Etkö vielä ole tilaaja? Pääset tilaajaksi jo 3,90 eurolla
  • Tilaajana saat:
  • Pääsyn yli 500 luotettavan ja tarkistetun ohjelman kokoelmaan
  • Vaiheittain etenevät käyttöopastukset suomeksi
  • Pääsyn foorumille, jolla voit kysyä neuvoa muilta käyttäjiltä
  • Uusimmat tuotetestit ja arviot
  • Lehden 12 viimeisintä numeroa näköislehtinä
  • Painetun lehden kotiin toimitettuna
Kaikki Etunurkan sisällöt ovat KotiMikron toimituksen valitsemia ja lukijoiden vapaasti ladattavissa. Etunurkan sisältö on tarkistettu markkinoiden johtavilla tietoturvatyökaluilla, joten Etunurkan ohjelmia ja muita sisältöjä voi käyttää turvallisesti. KotiMikron tilaaja voi jättää kysymyksiä Etunurkan ohjelmista ja muusta sisällöstä KotiMikron tukeen tai toimitukseen. Yhteystiedot löytyvät valitsemalla KotiMikron aloitussivulla Tilaajaedut-valikosta kohdan "Ota yhteyttä".