Kuka päättää, mitä asetuksia käytät Windows-tietokoneellasi? No minäpä kerron. Microsoft päättää. Windowsin suunnittelijat ovat perinteisesti valinneet ne ominaisuudet, työkalut ja asetukset, joihin meidän heidän mielestään pitäisi keskittyä. Tärkeimmiksi valitut asetukset on sijoitettu Windowsiin hyvin näkyvästi ja muiden asetusten kustannuksella.

Windowsin asetuksissa on useita tällaisia työkaluja, jotka Microsoft on auttanut neulansilmän läpi. Muut asetukset on vuosien varrella sysätty syrjään, koska ne eivät ehkä olleet niin suosittuja, että niille olisi ollut tarvetta ”oikeassa Windowsissa”. Monet niistä ovat löytäneet paikkansa vanhasta asetusikkunasta eli Ohjauspaneelista. Vuosien saatossa ja uusien Windows-versioiden julkaisun myötä Ohjauspaneeli on kuitenkin jäänyt Windowsissa taka-alalle. Jopa siinä määrin, että tottuneenkin Windowskäyttäjän on nykyään hämmästyttävän vaikea löytää sitä.

Täysin piilossa olevat asetukset

Osa asetuksista on vielä tätäkin salaisempia. Eräät niistä vastaavat niin marginaalisiin tarpeisiin, ettei Microsoft ole antanut niille tilaa edes Ohjauspaneelissa. Toisin sanoen: niihin ei pääse napsauttamalla lainkaan. Windowsissa on tarkalleen ottaen 208 hienoa työkalua ja asetusta, ja luettelo niistä kaikista näkyy vain yhdessä paikassa. Se on paikka, jota edes Microsoft ei ole koskaan mainostanut.

Tässä artikkelissa kutsumme sitä ”superkansioksi”, mutta olemme kuulleet sille myös ylevän nimityksen ”jumalatila”. Superkansioon pääsee vasta kun se on ensin luotu Työpöydällä salaisella koodilla. Seuraavilla sivuilla kerrotaan, miten tämä tapahtuu. Kun kansio on paikallaan, pikakuvakkeen kautta pääsee suureen paneeliin, joka sisältää kaikki 208 asetusta.

Se on itse asiassa kansio, joka toimii kuten kaikki muutkin Resurssienhallinnan kansiot. Asetukset voi siis lajitella aakkosjärjestykseen, aiheen mukaan tai jollakin muulla tavalla. Kun opit käyttämään kansiota oikein, saat avattua korvaamattoman oven kaikkiin Windowsin erikoisasetuksiin.

Tämä sisältö on tarkoitettu vain tilaajille

Näet sisällön, kun kirjaudut Etunurkkaan.
Etkö vielä ole tilaaja? Pääset tilaajaksi jo 3,90 eurolla
  • Tilaajana saat:
  • Pääsyn yli 500 luotettavan ja tarkistetun ohjelman kokoelmaan
  • Vaiheittain etenevät käyttöopastukset suomeksi
  • Pääsyn foorumille, jolla voit kysyä neuvoa muilta käyttäjiltä
  • Uusimmat tuotetestit ja arviot
  • Lehden 12 viimeisintä numeroa näköislehtinä
  • Painetun lehden kotiin toimitettuna
Kaikki Etunurkan sisällöt ovat KotiMikron toimituksen valitsemia ja lukijoiden vapaasti ladattavissa. Etunurkan sisältö on tarkistettu markkinoiden johtavilla tietoturvatyökaluilla, joten Etunurkan ohjelmia ja muita sisältöjä voi käyttää turvallisesti. KotiMikron tilaaja voi jättää kysymyksiä Etunurkan ohjelmista ja muusta sisällöstä KotiMikron tukeen tai toimitukseen. Yhteystiedot löytyvät valitsemalla KotiMikron aloitussivulla Tilaajaedut-valikosta kohdan "Ota yhteyttä".