Pitkän tekstin kirjoittaminen tavallisella tietokoneen näppäimistöllä voi viedä valtavasti aikaa – varsinkin, jos kymmensormijärjestelmä ei ole kunnolla hallussa. Terveydenhuollon alalla on jo vuosien ajan tallennettu potilaskertomuksia sanelulaitteella, jonka nopeasti kirjoittava sihteeri voi myöhemmin purkaa paperille ja potilaskertomukseen.

Nyt tuon lisävaiheen, jossa joku muuntaa puheen tekstiksi käsin, voi jättää kokonaan väliin. Windowsiin on nimittäin ilmestynyt uusi toiminto nimeltä Äänikirjoitus, ja se toimii sanelun tallentajana älykkäämmin kuin vanhanaikaiset sanelulaitteet. Kun olet jonkin ohjelman tekstikentässä ja valmis kirjoittamaan tekstiä, voit painaa Windows-näppäintä ja H-kirjainta, niin näytölle avautuu pieni ruutu, jossa on mikrofonikuvake.

Toiminto kuuntelee puhetta tietokoneen mikrofonin kautta ja muuntaa kuulemansa sanat näytöllä näkyväksi tekstiksi, jota voi muokata jälkeenpäin. Tekstiin voi lisätä myös pilkkuja ja pisteitä sanomalla ”pilkku” ja ”piste”. Kädet saavat siis levätä pöydällä. Tässä artikkelissa kerromme, miten toimintoa käytetään – ja listaamme komennot, joita äänellä voi antaa. Jos käyttöjärjestelmä on Windows 11, tietokone ymmärtää suomea. Windows 10 sen sijaan ymmärtää tällä hetkellä pääasiassa englanninkielisiä sanoja ja lauseita.

Tämä sisältö on tarkoitettu vain tilaajille

Näet sisällön, kun kirjaudut Etunurkkaan.
Etkö vielä ole tilaaja? Pääset tilaajaksi jo 3,90 eurolla
  • Tilaajana saat:
  • Pääsyn yli 500 luotettavan ja tarkistetun ohjelman kokoelmaan
  • Vaiheittain etenevät käyttöopastukset suomeksi
  • Pääsyn foorumille, jolla voit kysyä neuvoa muilta käyttäjiltä
  • Uusimmat tuotetestit ja arviot
  • Lehden 12 viimeisintä numeroa näköislehtinä
  • Painetun lehden kotiin toimitettuna
Kaikki Etunurkan sisällöt ovat KotiMikron toimituksen valitsemia ja lukijoiden vapaasti ladattavissa. Etunurkan sisältö on tarkistettu markkinoiden johtavilla tietoturvatyökaluilla, joten Etunurkan ohjelmia ja muita sisältöjä voi käyttää turvallisesti. KotiMikron tilaaja voi jättää kysymyksiä Etunurkan ohjelmista ja muusta sisällöstä KotiMikron tukeen tai toimitukseen. Yhteystiedot löytyvät valitsemalla KotiMikron aloitussivulla Tilaajaedut-valikosta kohdan "Ota yhteyttä".