Aina kun Windowsista julkaistaan uusi versio, voit olla varma, että sen ulkonäkö ja toiminnot muuttuvat samalla. Jotkin asiat toimivat kuitenkin niin hyvin, ovat niin vakaita ja ovat myös nykyisin niin olennainen osa Windows-käyttöjärjestelmää, että on vaikea kuvitella Microsoftin koskaan muuttavan näitä tai poistavan niitä kokonaan. Yksi tällaisista on tehtäväpalkki, joka nykyaikaisena versiona näki päivänvalon ensimmäisen kerran vuonna 1995 Windows 95:n julkaisun yhteydessä. Sen edeltäjän Windows 3.1:n avoimet ohjelmat olivat päällekkäin työpöydällä, mikä teki ulkoasusta sekavan, joten tehtäväpalkki auttoi muuttamaan tietokoneen käyttötapaa selkeämmäksi.

Saat kätevän yleiskuvan

Kun Windows 95 otettiin käyttöön, tehtäväpalkki ja aloituspainike helpottivat huomattavasti Windowsin käyttäjien mahdollisuuksia hallita kaikkia avoinna olevia ohjelmia ja ikkunoita ja löytää ne. Tehtäväpalkki näytti yksinkertaisen ja selkeän yleiskuvan avoinna olevista ohjelmista. Tämä teki tietokoneella navigoinnista paljon helpompaa, ja avoimesta ohjelmasta toiseen oli loogista ja helppoa siirtyä tehtäväpalkin ohjelmapainikkeilla.

Aloituspainikkeella oli kätevä käyttää tietokoneen ohjelmia, asiakirjoja ja muita tiedostoja. Muutamaa vuotta myöhemmin, vuonna 2001, Microsoft julkaisi Windows XP:n, jolloin tehtäväpalkki sai sen ikonisen sinisen ulkonäön. Sitten tehtäväpalkkiin tuli pieni mutta merkittävä lisäys: tehtäväpalkkiin pystyi lisäämään sovellusten pikakuvakkeita.

Kaikki hallinnassa

Muutos mahdollisti useimmin käytettyjen ohjelmien nopean avaamisen suoraan tehtäväpalkista. Samanaikaisesti aloitusvalikko oli käytettävissä, ja avoimia ikkunoita oli mahdollista tarkastella ja siirtyä ohjelmasta toiseen nopeasti hiirellä. Toisin sanoen tehtäväpalkista tuli yhtäkkiä Windowsin ensisijainen komentokeskus, jossa voi suorittaa useimmat tehtävät ja jonka avulla saa helposti yleiskuvan tietokoneesta.

Lisäksi Windows XP:n järjestelmätilaa laajennettiin uusilla kuvakkeilla ja ominaisuuksilla, kuten äänenvoimakkuuden säätimellä ja verkkoyhteyksillä, joten tehtäväpalkki on Windows-käyttöjärjestelmän tärkeimpiä ja keskeisimpiä työkaluja.

Räätälöi omasi

Nykyinen Windows-versio on nimeltään 11, ja tehtäväpalkki on yhtä keskeisessä asemassa kuin tuolloin. Vaikka tehtäväpalkki on periaatteessa varsin hyödyllinen, voit tehdä siitä vielä hyödyllisemmän tietokoneen käytön aikana muutamalla muokkauksella ja mukautuksella. Jos sinulla on esimerkiksi useita ikkunoita auki usein samanaikaisesti, niistä voi olla vaikea saada selkoa, mutta sovellusikkunoiden järjestäminen ryhmiin helpottaa niiden seuraamista. Voit myös pienentää tehtäväpalkin kuvakkeita ja muita elementtejä, jotta sinne mahtuu kerralla enemmän.

Voit myös poistaa sellaista sisältöä, jota et käytä, kuten Tehtävänäkymä- kentän tai Ihmiset-painikkeen, joka on Windowsin sisäinen digitaalinen osoitekirja. Jos et käytä näitä työkaluja, ne vievät vain turhaan tilaa tehtäväpalkissa. Tässä artikkelissa kerromme parhaat vinkkimme siihen, miten saat tehtäväpalkista juuri sellaisen kuin haluat.

Tämä sisältö on tarkoitettu vain tilaajille

Näet sisällön, kun kirjaudut Etunurkkaan.
Etkö vielä ole tilaaja? Pääset tilaajaksi jo 3,90 eurolla
  • Tilaajana saat:
  • Pääsyn yli 500 luotettavan ja tarkistetun ohjelman kokoelmaan
  • Vaiheittain etenevät käyttöopastukset suomeksi
  • Pääsyn foorumille, jolla voit kysyä neuvoa muilta käyttäjiltä
  • Uusimmat tuotetestit ja arviot
  • Lehden 12 viimeisintä numeroa näköislehtinä
  • Painetun lehden kotiin toimitettuna
Kaikki Etunurkan sisällöt ovat KotiMikron toimituksen valitsemia ja lukijoiden vapaasti ladattavissa. Etunurkan sisältö on tarkistettu markkinoiden johtavilla tietoturvatyökaluilla, joten Etunurkan ohjelmia ja muita sisältöjä voi käyttää turvallisesti. KotiMikron tilaaja voi jättää kysymyksiä Etunurkan ohjelmista ja muusta sisällöstä KotiMikron tukeen tai toimitukseen. Yhteystiedot löytyvät valitsemalla KotiMikron aloitussivulla Tilaajaedut-valikosta kohdan "Ota yhteyttä".