Jos jotakin olemme täällä KotiMikron toimituksessa oppineet, niin sen että lukijoidemme Windows-ongelmat ovat yhtä moninaisia kuin heidän tietokoneensa. Kysy meiltä -palstalle tulee runsaasti yhteydenottoja, ja erityisesti eräs tietty teema pitää pintansa vuodesta toiseen: monilla tuntuu olevan vaikeuksia näytöllä olevan sisällön näkemisessä.

Joku viisas voisi ensikuulemalta ehdottaa ratkaisukeinoksi uusien silmälasien hankkimista, mutta tietokoneen näyttöä voi totta puhuen olla hankala nähdä selvästi, vaikka näkökyky muuten olisikin virheetön. Tietokoneen näyttöä katsoessa vaikuttavat nimittäin eri lainalaisuudet. Yksi konkreettinen näytön katselemiseen liittyvä ongelma on hiiren osoittimen katoaminen. Meistä jokainen on todennäköisesti etsinyt osoitinta ainakin joskus. Jos osoitin on esimerkiksi aivan näytön reunassa tai jonkin samanvärisen kohteen päällä, sen löytää monesti vain ravistelemalla hiirtä. Näppärämpi ratkaisu voisi olla osoittimen muuttaminen suuremmaksi.

Mitä näytöllä lukee?

Toinen yleinen ongelma liittyy tekstien lukemiseen näytöltä. Ongelma voi tietysti johtua siitä, että teksti on yksinkertaisesti liian pientä, mutta syynä saattaa olla myös kontrastin puute. Windowsissa on työkaluja molemmista syistä johtuvien vikojen ja ongelmien korjaamiseen. Monet meistä pystyvät lukemaan Windowsissa olevat tekstit, mutta pitävät niitä hieman epätarkkoina. Windowsin ratkaisu tällaisessa tilanteessa on ClearType. Kyseinen tekniikka varmistaa, että fontit piirtyvät näytölle mahdollisimman terävinä. Jos haluat käyttää tätä työkalua, sinun on ensin valittava tekstinäytteet, jotka näyttävät omasta mielestäsi terävimmiltä.

Microsoft on tietoinen ikkunoiden, tekstien ja grafiikoiden katseluun liittyvistä ongelmista Windowsissa. Jopa siinä mittakaavassa, että yritys on omistanut aiheelle Windowsin asetuksista kokonaisen osion. Windows 10:ssä sen nimi on Aputoiminnot ja Windows 11:ssä Helppokäyttötoiminnot. Tässä artikkelissa käsitellään näiden asetusten tarjoamia mahdollisuuksia.

Näytön sisältö ääneen luettuna

Windowsin työkaluista voi olla apua myös sellaisille, joiden näkö on aivan normaali. Ainoastaan kaikkein perusteellisin Windowsin käyttöä helpottava ratkaisu eli Lukija menee normaalinäköisten kannalta vähän liian pitkälle. Lukija kertoo tietokoneen kaiuttimien (tai kuulokkeiden) välityksellä, mitä hiiren osoittimen kohdalla lukee.

Tätä työkalua ei luultavasti kannata aktivoida, ellei näkö ole hyvin heikko, sillä lukijan kuunteleminen voi pidemmän päälle olla puuduttavaa. On kuitenkin hyvä tietää, että mahdollisuus on olemassa.

Tämä sisältö on tarkoitettu vain tilaajille

Näet sisällön, kun kirjaudut Etunurkkaan.
Etkö vielä ole tilaaja? Pääset tilaajaksi jo 3,90 eurolla
  • Tilaajana saat:
  • Pääsyn yli 500 luotettavan ja tarkistetun ohjelman kokoelmaan
  • Vaiheittain etenevät käyttöopastukset suomeksi
  • Pääsyn foorumille, jolla voit kysyä neuvoa muilta käyttäjiltä
  • Uusimmat tuotetestit ja arviot
  • Lehden 12 viimeisintä numeroa näköislehtinä
  • Painetun lehden kotiin toimitettuna
Kaikki Etunurkan sisällöt ovat KotiMikron toimituksen valitsemia ja lukijoiden vapaasti ladattavissa. Etunurkan sisältö on tarkistettu markkinoiden johtavilla tietoturvatyökaluilla, joten Etunurkan ohjelmia ja muita sisältöjä voi käyttää turvallisesti. KotiMikron tilaaja voi jättää kysymyksiä Etunurkan ohjelmista ja muusta sisällöstä KotiMikron tukeen tai toimitukseen. Yhteystiedot löytyvät valitsemalla KotiMikron aloitussivulla Tilaajaedut-valikosta kohdan "Ota yhteyttä".