Microsoft on jo vuosien ajan imenyt tietoja Windowsin käyttäjistä. Se kerää tietoja tarkkailemalla tekemisiämme ja tallentamalla tietoa tavoistamme käyttää tietokonetta. Tiedonkeruun ja analysoinnin tarkoituksena on auttaa Microsoftia parantamaan käyttöjärjestelmää ja räätälöimään sitä käyttäjien tarpeiden mukaan. Kaikki eivät kuitenkaan halua paljastaa tekemisiään muille (olivatpa ne kuinka viattomia tahansa), ja Microsoftia on vuosien varrella kritisoitu siitä, että se valvoo käyttäjien yksityisyyttä liikaa.

Siksi yritys on nyt tehnyt tiedonkeruun rajoittamisen mahdolliseksi. Rajoitukset voi tehdä Windowsin asetuksissa, ja yksityiskohtaiset ohjeet annamme tässä artikkelissa.

Viisi tärkeää asetusta

Microsoft ei itse aktiivisesti kerro, miten käyttäjät voivat suojata yksityisyyttään Windowsissa. Mutta kun menetelmä on tuttu, tietojen rekisteröinnin ja siirron lopettaminen on onneksi suhteellisen helppoa. Normaalisti Microsoft saa tietää, mitä sovelluksia ja ohjelmia tietokoneella käytetään, mitä musiikkia ja videoita sillä toistetaan, missä tietokone sijaitsee ja millä verkkosivustoilla sillä vieraillaan.

Lisäksi monilla ohjelmilla on oletusarvoisesti pääsy tietokoneen mikrofoniin ja webkameraan. Nämä luvat voi kieltää Windowsin asetuksissa. Rajoitusten tekeminen edellyttää vain toimintaohjeiden tuntemista. Seuraavien aukeamien oppaassa käymme läpi viisi asetusta ja näytämme vaihe vaiheelta, miten Microsoftia voi estää valvomasta, mihin tietokonetta käytetään. Samat yksityisyysasetukset löytyvät sekä Windows 10:stä että 11:stä.

Tämä sisältö on tarkoitettu vain tilaajille

Näet sisällön, kun kirjaudut Etunurkkaan.
Etkö vielä ole tilaaja? Pääset tilaajaksi jo 3,90 eurolla
  • Tilaajana saat:
  • Pääsyn yli 500 luotettavan ja tarkistetun ohjelman kokoelmaan
  • Vaiheittain etenevät käyttöopastukset suomeksi
  • Pääsyn foorumille, jolla voit kysyä neuvoa muilta käyttäjiltä
  • Uusimmat tuotetestit ja arviot
  • Lehden 12 viimeisintä numeroa näköislehtinä
  • Painetun lehden kotiin toimitettuna
Kaikki Etunurkan sisällöt ovat KotiMikron toimituksen valitsemia ja lukijoiden vapaasti ladattavissa. Etunurkan sisältö on tarkistettu markkinoiden johtavilla tietoturvatyökaluilla, joten Etunurkan ohjelmia ja muita sisältöjä voi käyttää turvallisesti. KotiMikron tilaaja voi jättää kysymyksiä Etunurkan ohjelmista ja muusta sisällöstä KotiMikron tukeen tai toimitukseen. Yhteystiedot löytyvät valitsemalla KotiMikron aloitussivulla Tilaajaedut-valikosta kohdan "Ota yhteyttä".