Sovelluksen tekeminen alusta alkaen ei ole helppoa. Se edellyttää koodaus- ja kehittämistaitoja, sovelluksen pitämistä toimintakunnossa, mukauttamista moniin eri laitteisiin ja käyttöjärjestelmiin sekä käyttäjien tietojen suojaamista tietovuodoilta.

Entä jos sovelluksen tekemiseen olisi jokin helpompi tapa? Menetelmä, joka ei edellytä tietotekniikan tohtorin tutkintoa tai pientä palvelinsalia kotitalon kellarissa. Itse asiassa helpompi tapa on kuin onkin olemassa. Jatkuvasti suosiotaan kasvattava tekniikka on nimeltään no-code, eli koodaaminen ilman koodaamista. Viime aikoina on kehitetty monia työkaluja, joiden avulla koodaamista osaamattomat voivat luoda omia apuvälineitä, ohjelmistoja ja verkkosivuja

joko täysin ilman koodausta tai hyvin vähäisellä koodauksella. Eräs työkaluista on Glide, joka on saatavana internetissä. Sen avulla voi luoda oman Android- tai iOS-sovelluksen, eikä työssä tarvita riviäkään koodia. 5–30 minuutin tutustuminen työkaluun riittää. Sen jälkeen kuka tahansa voi laatia monenlaisia hyödyllisiä sovelluksia, esimerkiksi katsauksen seuran jäsenistä, sovelluksen kotitekoisille podcasteille tai matkasovelluksen Tukholman matkaa varten, kuten tämän artikkelin esimerkissä.

Helposti tai haastavammin

Tämän artikkelin esimerkkisovelluksen tarkoituksena on antaa käytännön tietoja sekä matkasta että valituista nähtävyyksistä ja ravintoloista, jotta sovelluksen käyttäjät voivat tutustua niihin.

Gliden avulla sovelluksesta voi tehdä juuri niin yksinkertaisen tai edistyneen kuin itse haluaa. Jos sovelluksen laatii alusta alkaen itse, kieli on pidettävä keskellä suuta, ja matkan varrella pitää ehkä turvautua parin YouTube-videon apuun. Helpommalla pääsee, jos käyttää työkalussa olevia valmiita mallipohjia, joiden avulla sovelluksen saa nopeasti käyttökuntoon.

Tässä ensimmäisessä osiossa näytämme, miten oman sovelluksen laatiminen aloitetaan. KotiMikron seuraavassa numerossa julkaistavassa toisessa osassa teemme sovelluksen valmiiksi ja näytämme, kuinka sen voi jakaa perheenjäsenten ja ystävien käyttöön. Glide-sovelluksen käytön aloittamiseen tarvitaan vain Google-tili. Jos sinulla ei vielä ole Google-tiliä, katso alla olevasta osoitteesta, miten saat sellaisen ilmaiseksi: www.kotimikro.fi/google-tili

Tämä sisältö on tarkoitettu vain tilaajille

Näet sisällön, kun kirjaudut Etunurkkaan.
Etkö vielä ole tilaaja? Pääset tilaajaksi jo 3,90 eurolla
  • Tilaajana saat:
  • Pääsyn yli 500 luotettavan ja tarkistetun ohjelman kokoelmaan
  • Vaiheittain etenevät käyttöopastukset suomeksi
  • Pääsyn foorumille, jolla voit kysyä neuvoa muilta käyttäjiltä
  • Uusimmat tuotetestit ja arviot
  • Lehden 12 viimeisintä numeroa näköislehtinä
  • Painetun lehden kotiin toimitettuna
Kaikki Etunurkan sisällöt ovat KotiMikron toimituksen valitsemia ja lukijoiden vapaasti ladattavissa. Etunurkan sisältö on tarkistettu markkinoiden johtavilla tietoturvatyökaluilla, joten Etunurkan ohjelmia ja muita sisältöjä voi käyttää turvallisesti. KotiMikron tilaaja voi jättää kysymyksiä Etunurkan ohjelmista ja muusta sisällöstä KotiMikron tukeen tai toimitukseen. Yhteystiedot löytyvät valitsemalla KotiMikron aloitussivulla Tilaajaedut-valikosta kohdan "Ota yhteyttä".