”Lataanpa sovelluksen!” Se on nykyään helppo ratkaisu lähes kaikkeen – olipa kyse kasvintunnistuksesta metsäretkellä, hyllyn ripustamisesta viivasuoraan tai pizzan tilaamisesta kiireen keskellä. Sovellusten lataaminen puhelimeen tai tabletille on helpompaa ja nopeampaa kuin koskaan, sillä koko prosessiin tarvitaan vain 4–5 napautusta.

Niiden jälkeen sovellus on löydetty, ladattu, asennettu ja valmis käyttöön. Koska sovellusten asentaminen on niin nopeaa – ja koska tarjontaa on niin runsaasti – meillä on taipumus asentaa niitä melko kevyin perustein. Ihmisillä on älypuhelimissaan keskimäärin 80 sovellusta, vaikka yleensä niistä käytetään aktiivisesti vain noin kymmentä.

Puhtaat jauhot pussissa?

Kun sovelluksia asennetaan jatkuvalla syötöllä, aina ei välttämättä muista tarkistaa, onko joka sovelluksella puhtaat jauhot pussissa ja haluavatko ne käyttäjille pelkkää hyvää. Kuka sovelluksen on kehittänyt? Kuinka moni muu on ladannut sovelluksen ja mitä mieltä kokeneet käyttäjät ovat siitä?

Mitä puhelimen laitteiston osia ja tietoja sovellus pääsee käyttämään? Edellä mainittuja kysymyksiä kannattaa pohtia aina ennen uuden sovelluksen lataamista, ettei uutuus päätyisi suoraan käyttämättömien sovellusten joukkoon. Puhelimiin on nykyään talletettu uskomattoman paljon henkilökohtaisia tietoja ja digitaalista elämää, ja niiden turvallisuudesta huolehtiminen on siksi tärkeämpää kuin koskaan. Tähän tehtävään kuuluu esimerkiksi kriittinen asenne uusia sovelluksia asentaessa.

Tutustu vaaranmerkkeihin

Tässä artikkelissa kerromme, mitä kannattaa ottaa huomioon ennen kuin puhelimeen päästää jonkin uuden sovelluksen, ja millaisten varoitusmerkkien pitäisi laittaa jarrut heti päälle. Lähtökohdaksi otamme Android-alustan, koska useimmat väärennetyt ja haitalliset sovellukset toimivat nimenomaan sillä. Neuvoja voi kuitenkin soveltaa myös iPhone-puhelimiin.

Tiedostettavat asiat ja puntaroinnit ovat samoja riippumatta siitä, ladataanko sovelluksia puhelimelle Google Play Kaupasta tai Applen App Storesta vai Windows-tietokoneelle Microsoft Storesta.

Tämä sisältö on tarkoitettu vain tilaajille

Näet sisällön, kun kirjaudut Etunurkkaan.
Etkö vielä ole tilaaja? Pääset tilaajaksi jo 3,90 eurolla
  • Tilaajana saat:
  • Pääsyn yli 500 luotettavan ja tarkistetun ohjelman kokoelmaan
  • Vaiheittain etenevät käyttöopastukset suomeksi
  • Pääsyn foorumille, jolla voit kysyä neuvoa muilta käyttäjiltä
  • Uusimmat tuotetestit ja arviot
  • Lehden 12 viimeisintä numeroa näköislehtinä
  • Painetun lehden kotiin toimitettuna
Kaikki Etunurkan sisällöt ovat KotiMikron toimituksen valitsemia ja lukijoiden vapaasti ladattavissa. Etunurkan sisältö on tarkistettu markkinoiden johtavilla tietoturvatyökaluilla, joten Etunurkan ohjelmia ja muita sisältöjä voi käyttää turvallisesti. KotiMikron tilaaja voi jättää kysymyksiä Etunurkan ohjelmista ja muusta sisällöstä KotiMikron tukeen tai toimitukseen. Yhteystiedot löytyvät valitsemalla KotiMikron aloitussivulla Tilaajaedut-valikosta kohdan "Ota yhteyttä".