Modernien tietokoneiden tallennuskapasiteetti on huikea: useita gigatavuja tai jopa teratavuja. Siihen mahtuvat monen vuoden asiakirjat, valokuvat, kotivideot ja muut henkilökohtaiset tiedostot – jotka voivat huonolla tuurilla kadota kaikki kerralla esimerkiksi tietokoneen rikkoutumisen, varkauden, tulipalon tai haittaohjelmien tekemien tuhojen vuoksi.

Tallenna paikallisesti tai verkkoon

Me ja muut asiantuntijat korostamme säännöllisen varmuuskopioinnin tärkeyttä, koska emme halua kenenkään menettävän vuosien työtä tai muistoja. Tämä on tullut viime vuosina entistä tärkeämmäksi, kun kiristyshaittaohjelmat ovat tehneet tuhojaan internetissä lukitsemalla yksityisten tietokoneiden tiedostoja ja vaatimalla viattomilta ihmisiltä lunnaita tietojen vapauttamisesta.

Varmuuskopioinnin voi tehdä kahdella eri tavalla: paikallisesti ulkoiselle kiintolevylle tai yritysten ja palveluiden tarjoamaan verkkotallennuspaikkaan. Jos varmuuskopion tallentaa pelkästään ulkoiselle kiintolevylle, siitä ei ole mitään hyötyä esimerkiksi tulipalon sattuessa tai kiintolevyn rikkoutuessa äkillisesti.

Verkossa ammattitaitoinen yritys huolehtii siitä, että tiedostoista on aina olemassa vähintään kaksi kopiota fyysisesti eri paikoissa. Silloin ei ole vaaraa, että tiedot tuhoutuisivat esimerkiksi luonnonkatastrofin vuoksi. Palvelujen käyttö edellyttää kuitenkin jatkuvaa tilausta, eikä tilaa ole usein yhtä paljon kuin itse ostetulla ulkoisella kiintolevyllä.

Verkkotallennusmarkkinoiden suurimmat toimijat Google, Microsoft, Apple ja Dropbox ovat kaikki yhdysvaltalaisia yrityksiä, ja monet saattavat olla huolissaan siitä, täyttävätkö ne eurooppalaiset tietosuojastandardit ja minne päin maailmaa omat yksityiset tiedot on käytännössä tallennettu.

Ovatko tietoni turvassa verkossa?

Myös tanskalaiset Levi Rauff ja Mathias Ditlev pohtivat aikoinaan tietojensa turvallisuutta ja päättivät vuonna 2012 perustaa Onlimen, joka tarjoaa suurille yhdysvaltalaisyrityksille pohjoismaisen vaihtoehdon.

Onlime vuokraa tallennustilaa norjalaisesta Green Mountain -palvelinkeskuksesta, joka säilyttää tiedostoja vuorten uumenissa muun muassa Stavangerissa. Siellä palvelinkeskuksella on käytössään Naton entinen asevarasto, joka on louhittu 200 merin syvyyteen vuoren sisään. Onlime ei koskaan käytä asiakkaidensa tietoja tai myy niitä kolmansille osapuolille. Tämän periaatteen vuoksi se poikkeaa monista yhdysvaltalaisista kilpailijoista, jotka hyödyntävät tietoja asiakkaiden toiminnasta mainosmyynnin apuna.

100 Gt kahdeksi vuodeksi

Olemme laatineet Onlimen kanssa loistavan sopimuksen, joka takaa KotiMikro- lehden tilaajille 100 Gt ilmaista tallennustilaa kahdeksi vuodeksi. Kun olet luonut Onlime-tilin, voit käyttää yrityksen varmuuskopiointiohjelmaa tietokoneellasi sekä puhelin- ja tablettisovelluksilla. Sekä ohjelma että sovellus ovat suomenkielisiä, ja käytön aloittaminen on helppoa.

Kun kaksi vuotta on kulunut, voit jatkaa saman tallennustilan käyttämistä erityisen edulliseen hintaan.

Tämä sisältö on tarkoitettu vain tilaajille

Näet sisällön, kun kirjaudut Etunurkkaan.
Etkö vielä ole tilaaja? Pääset tilaajaksi jo 3,90 eurolla
  • Tilaajana saat:
  • Pääsyn yli 500 luotettavan ja tarkistetun ohjelman kokoelmaan
  • Vaiheittain etenevät käyttöopastukset suomeksi
  • Pääsyn foorumille, jolla voit kysyä neuvoa muilta käyttäjiltä
  • Uusimmat tuotetestit ja arviot
  • Lehden 12 viimeisintä numeroa näköislehtinä
  • Painetun lehden kotiin toimitettuna
Kaikki Etunurkan sisällöt ovat KotiMikron toimituksen valitsemia ja lukijoiden vapaasti ladattavissa. Etunurkan sisältö on tarkistettu markkinoiden johtavilla tietoturvatyökaluilla, joten Etunurkan ohjelmia ja muita sisältöjä voi käyttää turvallisesti. KotiMikron tilaaja voi jättää kysymyksiä Etunurkan ohjelmista ja muusta sisällöstä KotiMikron tukeen tai toimitukseen. Yhteystiedot löytyvät valitsemalla KotiMikron aloitussivulla Tilaajaedut-valikosta kohdan "Ota yhteyttä".