Kärsivällisyys on digitaalisen vallankumouksen ensimmäinen uhri. Olemme vähä vähältä tottuneet siihen, että verkkosivustot, mobiilisovellukset ja ohjelmat avautuvat sekunnin murto- osassa. Odotamme kaiken tapahtuvan heti nyt. Asia on näin puhelimella ja usein myös tietokoneella. Tietokoneiden hitaus ei koettele pelkästään nuoremman sukupolven kärsivällisyyttä. Myös me jo harmaahapsiset tai kokonaan tukkansa menettäneet naputtelemme pöytää kärsimättöminä, kun johonkin kuluu enemmän aikaa kuin pitäisi.

Kiireisessä arjessa minulla ei kerta kaikkiaan ole lehmän hermoja. Pitkää pinnaa tarvitaan kuitenkin vähintään kerran päivässä. Yksi arjen digikokemuksista ei nimittäin koskaan tapahdu sekunnin murtoosassa. Windowsin käynnistys käy ehkä nopeammin kuin kaksikymmentä vuotta sitten, mutta puolenkaan minuutin odottelu Windowsin tiedostojen lataamiseksi ei ole helppoa. Kokemusta käyttövalmiin Työpöydän odottamisesta pahentaa entisestään se, että monet ohjelmat haluavat avautua samaan aikaan Windowsin kanssa. Se tuplaa käynnistymisajan, kun myös ohjelmat kuluttavat tietokoneen resursseja.

Ohjelmia pois käynnistyksestä

Jokainen tämän lehden lukija tietänee, että klassinen vastalääke hitaaseen käynnistykseen on mahdollisimman monen ohjelman poistaminen käynnistyksestä. Olemme opettaneet tätä reseptiä KotiMikrossa erikoisohjelmien avulla, mutta nekään eivät ratkaise ongelmaa kokonaan. Ohjelmien poistaminen käynnistyksestä lyhentää toki Windowsin käynnistymiseen kuluvaa aikaa, mutta myöhemmin ohjelmat on avattava manuaalisesti, ja sekin vie aikaa.

Toisin sanoen olemme jo pitkään kaivanneet kultaista keskitietä, jossa ohjelmat ovat käytettävissä silloin kun niitä tarvitaan, mutta jossa ne eivät häiritse Windowsin käynnistystä liian aggressiivisesti. Juuri tällaisen kompromissin tarjoaa ilmainen Startup Delayer -ohjelma, josta kerromme tässä artikkelissa. Avain Windowsin sujuvaan käynnistykseen on tiettyjen ohjelmien avaamisen viivästyttäminen. Samalla kun ne vasta avautuvat, Resurssienhallinnassa voi jo käyttää tiedostoja tai aloittaa jonkin muun ohjelman käyttämisen.

Yksi ohjelma kerrallaan

Startup Delayer avaa kirjaimellisesti ainoastaan yhden ohjelman kerrallaan ja siirtyy seuraavaan vasta, kun tietokoneen prosessori on lopettanut tehojensa käyttämisen edelliseen ohjelmaan. Tämän vuoksi kaikkien ohjelmien avaaminen voi kestää jopa 5–10 minuuttia, mutta kaiken kaikkiaan Windowsin käyttökokemuksesta tulee sujuvampi. Käynnistysviive varmistaa myös, ettei tietokone koskaan jäädy käynnistyksen aikana eikä Työpöytä lataudu nykien.

Ohjelman asetukset on erittäin helppo muokata sellaisiksi, että jokainen ohjelma saa käynnistyksessä juuri sille tarkoitetun roolin.

Tämä sisältö on tarkoitettu vain tilaajille

Näet sisällön, kun kirjaudut Etunurkkaan.
Etkö vielä ole tilaaja? Pääset tilaajaksi jo 3,90 eurolla
  • Tilaajana saat:
  • Pääsyn yli 500 luotettavan ja tarkistetun ohjelman kokoelmaan
  • Vaiheittain etenevät käyttöopastukset suomeksi
  • Pääsyn foorumille, jolla voit kysyä neuvoa muilta käyttäjiltä
  • Uusimmat tuotetestit ja arviot
  • Lehden 12 viimeisintä numeroa näköislehtinä
  • Painetun lehden kotiin toimitettuna
Kaikki Etunurkan sisällöt ovat KotiMikron toimituksen valitsemia ja lukijoiden vapaasti ladattavissa. Etunurkan sisältö on tarkistettu markkinoiden johtavilla tietoturvatyökaluilla, joten Etunurkan ohjelmia ja muita sisältöjä voi käyttää turvallisesti. KotiMikron tilaaja voi jättää kysymyksiä Etunurkan ohjelmista ja muusta sisällöstä KotiMikron tukeen tai toimitukseen. Yhteystiedot löytyvät valitsemalla KotiMikron aloitussivulla Tilaajaedut-valikosta kohdan "Ota yhteyttä".