Eikö olekin mahtavaa käyttää upouutta tietokonetta? Kaikki toimii Windowsissa nopeasti ja sujuvasti, vapaata tallennustilaa on paljon ja kaikki vanhan koneen viat ovat poissa. Haluat ehkä ottaa tietokoneen heti käyttöön, asentaa suosikkiohjelmat ja siirtää tiedostot – mutta ennen sitä kannattaa kuitenkin tehdä kourallinen säätöjä, jotta alku uuden koneen kanssa olisi mahdollisimman sujuva.

Tässä artikkelissa käsiteltyjen säätöjen tekeminen on hyvä idea, vaikka sinulla ei olisikaan upouutta tietokonetta. Näin muutaman vuoden vanha konekin voi saada uutta virtaa ja tuntua kuin uudelta. Konetta käyttöön ottaessa kannattaa tehdä viisi helppoa toimenpidettä, jotka vievät kaikkiaan vain reilun varttitunnin. On kuitenkin tärkeää, että teet tehtävät suositellussa järjestyksessä, jotta vältät tiedostojen menettämisen ja pidät tietokoneesi mahdollisimman hyvin suojattuna.

Aloita nollauksella

Aivan ensimmäiseksi sinun on nollattava käyttöjärjestelmä. Tämä tarkoittaa kaikkien Windowsin asetusten poistamista ja käyttöjärjestelmän palauttamista puhtaisiin oletusasetuksiin. Tämä saattaa kuulostaa oudolta asialta uuden tietokoneen kanssa, mutta se ei ole turhaa. Tietokoneiden valmistajat kuten Lenovo ja HP, tyrkyttävät yleensä omia esiasennettuja ohjelmiaan, joita harva koskaan oikeasti käyttää.

Nämä ohjelmat vievät arvokasta tallennustilaa ja voivat joskus olla vähintään ärsyttäviä, koska ne hidastavat tietokoneen käynnistymistä. Voit päästä niistä eroon nollaamalla järjestelmän. Nollauksen jälkeen sinun on mentävä Windowsin asetuksiin ja varmistettava, että sisäänrakennetut tietoturvatyökalut ovat käytössä. Esimerkiksi tietokoneen palomuuri saattaa olla poistettu käytöstä nollauksen jälkeen, eikä verkkoon pidä ikinä liittyä ja ladata ohjelmia ilman suojausta. Paranna tietoturvaa asentamalla hyvä virustorjuntaohjelma, minkä jälkeen voit ladata tietokoneellesi muita ohjelmia, kuten Revo Uninstallerin, jolla voit poistaa Windowsiin valmiiksi asennettuja työkaluja.

Näytämme tietysti, miten voit käydä kaikki tehtävät läpi sekä Windows 10:ssä että Windows 11:ssä, jotta saat tietokoneen huippukuntoon – olipa sinulla sitten upouusi laite tai jo pitkään käytössä ollut tietokone.

Tämä sisältö on tarkoitettu vain tilaajille

Näet sisällön, kun kirjaudut Etunurkkaan.
Etkö vielä ole tilaaja? Pääset tilaajaksi jo 3,90 eurolla
  • Tilaajana saat:
  • Pääsyn yli 500 luotettavan ja tarkistetun ohjelman kokoelmaan
  • Vaiheittain etenevät käyttöopastukset suomeksi
  • Pääsyn foorumille, jolla voit kysyä neuvoa muilta käyttäjiltä
  • Uusimmat tuotetestit ja arviot
  • Lehden 12 viimeisintä numeroa näköislehtinä
  • Painetun lehden kotiin toimitettuna
Kaikki Etunurkan sisällöt ovat KotiMikron toimituksen valitsemia ja lukijoiden vapaasti ladattavissa. Etunurkan sisältö on tarkistettu markkinoiden johtavilla tietoturvatyökaluilla, joten Etunurkan ohjelmia ja muita sisältöjä voi käyttää turvallisesti. KotiMikron tilaaja voi jättää kysymyksiä Etunurkan ohjelmista ja muusta sisällöstä KotiMikron tukeen tai toimitukseen. Yhteystiedot löytyvät valitsemalla KotiMikron aloitussivulla Tilaajaedut-valikosta kohdan "Ota yhteyttä".