Eräänä kevätpäivänä viime vuonna huoneesta kuului yhtäkkiä kova, vihlova ääni. Ääni kuulosti siltä kuin tylsää veistä vedettäisiin peilissä, enkä heti tunnistanut, mistä se kuului. Kunnes lähestyin kannettavaa HP-tietokonettani ja näin heti näytöllä tekstin ”Windows sulkeutuu”.

Tuuletin oli lakannut toimimasta

Hetken kuluttua ääni loppui ja näyttö pimeni. Koska en vieläkään tiennyt, mistä ääni johtui, kytkin tietokoneen uudelleen päälle, ja kuulin selvästi, kuinka tietokoneen sisältä kuului kovaa mekaanista hurinaa. Hetken kuluttua Windows sammui jälleen ja ääni loppui. Irrotin akun tietokoneesta ja avasin kahdeksan ruuvia, jotka pitivät taustalevyä paikallaan. Tietokoneen sisällä emolevy oli varustettu kahdella suurella tuulettimella, jotka oli liitetty haaroituksella tietokoneen prosessorin ja muistin jäähdytyselementteihin.

Kun yritin pyörittää tuulettimia sormella, huomasin heti, että toinen tuulettimista oli jumissa niin pahasti, ettei sitä voisi korjata. Kävi myös ilmi, että toisen tuulettimen kuulalaakeri oli viallinen, mikä oli aiheuttanut vihlovan äänen – ja tietokone oli sammuttanut itsensä, koska komponentit olivat ylikuumentuneet.

Puutu ongelmiin ajoissa

Voit itse ryhtyä toimenpiteisiin estääkseen monia ongelmia, joita tietokoneen puutteellisesta jäähdytyksestä voi seurata. Se voi nimittäin hidastaa tietokoneen suorituskuykyä ja aiheuttaa epävakautta sekä komponenttien ylikuumenemista, mikä lyhentää niiden käyttöikää. Tärkeintä on varmistaa, että tietokoneen tuuletusaukot eivät ole tukossa pölystä. Jos tietokoneesi on muutaman vuoden vanha, saatat joutua myös avaamaan pöytätietokoneen kotelon sivun tai kannettavan takalevyn, jotta pääset käsiksi tuulettimiin puhdistamista varten.

Usein löydät enemmän tai vähemmän pinttynyttä pölyä, mikä kaiken kaikkiaan heikentää tuulettimien tehokkuutta. Kannattaa myös kiinnittää huomiota siihen, ovatko tietokoneen tuulettimet alkaneet pitää tavallista enemmän ääntä tai melua, sillä se voi olla merkki siitä, että ne eivät liiku tasaisesti. Valitettavasti tarkistin itse tietokoneeni jäähdytystilanteen liian myöhään, eikä ollut muuta tehtävissä kuin ostaa HP:ltä uudet, tietokoneeseeni sopivat tuulettimet. Ei ole varmaa, olisinko voinut välttyä kustannuksilta tarkistamalla tuulettimet ja poistamalla pölyä ajoissa, mutta ongelmaa ei varmaankaan helpottanut se, että tuulettimet olivat keränneet pölyä jo liian monta vuotta.

Tämä sisältö on tarkoitettu vain tilaajille

Näet sisällön, kun kirjaudut Etunurkkaan.
Etkö vielä ole tilaaja? Pääset tilaajaksi jo 3,90 eurolla
  • Tilaajana saat:
  • Pääsyn yli 500 luotettavan ja tarkistetun ohjelman kokoelmaan
  • Vaiheittain etenevät käyttöopastukset suomeksi
  • Pääsyn foorumille, jolla voit kysyä neuvoa muilta käyttäjiltä
  • Uusimmat tuotetestit ja arviot
  • Lehden 12 viimeisintä numeroa näköislehtinä
  • Painetun lehden kotiin toimitettuna
Kaikki Etunurkan sisällöt ovat KotiMikron toimituksen valitsemia ja lukijoiden vapaasti ladattavissa. Etunurkan sisältö on tarkistettu markkinoiden johtavilla tietoturvatyökaluilla, joten Etunurkan ohjelmia ja muita sisältöjä voi käyttää turvallisesti. KotiMikron tilaaja voi jättää kysymyksiä Etunurkan ohjelmista ja muusta sisällöstä KotiMikron tukeen tai toimitukseen. Yhteystiedot löytyvät valitsemalla KotiMikron aloitussivulla Tilaajaedut-valikosta kohdan "Ota yhteyttä".