Ei ihme, että elektroniikkaliikkeessä alkaa tulla houkutuksia ja pää menee pyörälle, kun toinen toistaan upeammat tekniset tiedot ja isot, kalliit laitteet hyökyvät päälle. Etenkin jos myyjä on taitava ja saa ostajan vakuuttuneeksi siitä, ettei tämä voi elää ilman 64 gigatavun rammuistia ja Intelin uusinta prosessoria – vaikka tietokonetta käytettäisiin lähinnä tekstinkäsittelyyn, Netflixin katseluun ja simppeliin kuvankäsittelyyn silloin tällöin. Oikeasti useimmat tällä hetkellä myynnissä olevista tietokoneista ovat vähän liiankin suuria ja tehokkaita siihen käyttöön, johon niitä loppujen lopuksi tarvitaan.

Vähempi voi riittää

Toisin sanoen useimmilla ei ole mitään syytä käyttää kannettavaan tietokoneeseen yli tuhatta euroa, sillä vähempikin riittää. Uskallamme väittää, että hyvän koneen saa itse asiassa jo noin 600 eurolla. Kyseinen summa takaa nopean prosessorin, riittävästi ram-muistia ohjelmia varten ja kunnollisen näytön, jonka katselu ei ärsytä silmiä.

Erityistarpeet nostavat hintaa

Erityistarpeet ja -vaatimukset nostavat tietysti hintaa korkeammaksi. Haussa voi olla esimerkiksi tietokone, jonka akun kesto on erityisen pitkä – kuusi tuntia tai enemmän. Tai ohut ja kevyt kannettava tietokone, joka on valmistettu niin tukevista materiaaleista, että se kestää jatkuvan kuljettamisen repussa. Myös kannettavan tietokoneen näytölle voi olla erityisvaatimuksia, kuten suuri kirkkaus tai erittäin tarkka värintoisto.

Prosessorista näyttöön

Tässä artikkelissa käymme läpi kannettavan tietokoneen yksittäiset komponentit ja annamme ehdotuksia siitä, millaisilla minimivaatimuksilla konetta kannattaa etsiä. Ohjeita noudattamalla saa kohtuulliseen hintaan varsin hyvän tietokoneen. Samalla korostamme myös alueita, joilla joillakin käyttäjillä voi olla lisätarpeita ja joihin he saattavat siksi joutua käyttämään enemmän rahaa ennen kuin ostos tyydyttää tarpeet. Nämä yksityiskohdat ulottuvat prosessorin valinnasta kiintolevyn kokoon ja näytön tarkkuuteen. Onnistunutta tietokonejahtia!

Tämä sisältö on tarkoitettu vain tilaajille

Näet sisällön, kun kirjaudut Etunurkkaan.
Etkö vielä ole tilaaja? Pääset tilaajaksi jo 3,90 eurolla
  • Tilaajana saat:
  • Pääsyn yli 500 luotettavan ja tarkistetun ohjelman kokoelmaan
  • Vaiheittain etenevät käyttöopastukset suomeksi
  • Pääsyn foorumille, jolla voit kysyä neuvoa muilta käyttäjiltä
  • Uusimmat tuotetestit ja arviot
  • Lehden 12 viimeisintä numeroa näköislehtinä
  • Painetun lehden kotiin toimitettuna
Kaikki Etunurkan sisällöt ovat KotiMikron toimituksen valitsemia ja lukijoiden vapaasti ladattavissa. Etunurkan sisältö on tarkistettu markkinoiden johtavilla tietoturvatyökaluilla, joten Etunurkan ohjelmia ja muita sisältöjä voi käyttää turvallisesti. KotiMikron tilaaja voi jättää kysymyksiä Etunurkan ohjelmista ja muusta sisällöstä KotiMikron tukeen tai toimitukseen. Yhteystiedot löytyvät valitsemalla KotiMikron aloitussivulla Tilaajaedut-valikosta kohdan "Ota yhteyttä".