Milloin on hyvä hetki luopua uskollisesti palvelevasta tietokoneesta ja ostaa uusi? Kysymykseen voi olla vaikea vastata yksiselitteisesti, sillä kun tietokone tulee muutaman vuoden ikään, se saattaa suorittaa joitakin tehtäviä hitaasti, kun taas joistakin se selviää vielä ihan mainiosti.

Mittaa yksittäisiä

osia Lisäksi tietokone, joka on toiminut pitkään kuin hidastettuna, saa yhtäkkiä uutta eloa ja elinvoimaisuutta, jos sen huoltaa perusteellisesti jollakin Etunurkasta saatavalla optimointiohjelmalla. Niin tai näin, tästä lähtien tietokoneen nopeutta ei tarvitse enää arvailla. UserBenchmark-ohjelma mittaa kaikkia tietokoneen keskeisiä osia ja antaa objektiivisen kuvan tietokoneen suorituskyvystä.

Selkeä vastaus suorituskyvystä

Perusteellinen testiohjelma käy läpi tietokoneen prosessorin, asennetun muistin sekä koneeseen liitetyt kiintolevyt ja SSD-levyt. Tietokoneen graafinen suorituskyky testataan lopuksi monilla edistyksellisillä 2D- ja 3D-testeillä. Tietokoneen nopeuden ja ajantasaisuuden ratkaisee kaikkien sen sisältämien komponenttien saama yhteistulos.

Perusteellisten testien suorittamiseen kuluu noin kymmenen minuuttia, eikä tietokonetta saa käyttää testiohjelman työskentelyn aikana, ettei tulosten luotettavuus kärsi. Kun testi on valmis, UserBenchmarkiin avautuu verkkosivusto, jossa on lueteltu kaikki tiedot testistä ja tietokoneen suorituskyvystä. Tulos paljastaa muun muassa, miten hyvin tietokone pärjää verrattuna muihin tietokoneisiin – erityisesti niihin, joissa on samat komponentit Lisäksi ohjelma kertoo yksityiskohtaisesti, missä tietokoneen osissa olisi eniten parantamisen varaa.

Perusteet tietokoneen ostoon

Jos tulos osoittaa esimerkiksi, että prosessori hidastaa koko tietokoneen käytännössä käyttökelvottomaksi, tietokoneostoksille voi lähteä rauhallisin mielin. Prosessori on nimittäin yksi niistä tietokoneen osista, joita ei yleensä kannata päivittää – eikä se kannettavassa tietokoneessa olisi edes mahdollista.

Toisaalta ohjelma voi antaa ilmoituksen, että tietokoneen suurimpia hidastajia ovat muisti tai Windowsin järjestelmäasema. Silloin tietokoneeseen voi tehdä suorituskykyä parantavia muutoksia, esimerkiksi siivota sen Windowsin omilla työkaluilla tai lisätä tietokoneeseen RAM-muistia tai salamannopean SSD-levyn. Joillekin onnekkaille testi saattaa antaa kaikista muuttujista erinomaiset vihreät arvosanat. Jos tietokone vaikuttaa tuloksista huolimatta hitaalta, syynä voivat olla sille asennetut ohjelmat.

Silloin Windowsin voi nollata ja käynnistää täysin alusta. Vaihtoehtoisesti koneella voi ajaa jonkin Etunurkasta saatavan optimointiohjelman, esimerkiksi Ashampoo Win- Optimizer 2022:n.

Tämä sisältö on tarkoitettu vain tilaajille

Näet sisällön, kun kirjaudut Etunurkkaan.
Etkö vielä ole tilaaja? Pääset tilaajaksi jo 3,90 eurolla
  • Tilaajana saat:
  • Pääsyn yli 500 luotettavan ja tarkistetun ohjelman kokoelmaan
  • Vaiheittain etenevät käyttöopastukset suomeksi
  • Pääsyn foorumille, jolla voit kysyä neuvoa muilta käyttäjiltä
  • Uusimmat tuotetestit ja arviot
  • Lehden 12 viimeisintä numeroa näköislehtinä
  • Painetun lehden kotiin toimitettuna
Kaikki Etunurkan sisällöt ovat KotiMikron toimituksen valitsemia ja lukijoiden vapaasti ladattavissa. Etunurkan sisältö on tarkistettu markkinoiden johtavilla tietoturvatyökaluilla, joten Etunurkan ohjelmia ja muita sisältöjä voi käyttää turvallisesti. KotiMikron tilaaja voi jättää kysymyksiä Etunurkan ohjelmista ja muusta sisällöstä KotiMikron tukeen tai toimitukseen. Yhteystiedot löytyvät valitsemalla KotiMikron aloitussivulla Tilaajaedut-valikosta kohdan "Ota yhteyttä".