Jokainen tietää, miten mukavaa on käynnistää uutuuttaan kiiltävä tietokone. Laite, joka tottelee näppäimistön ja hiiren pienintäkin vihjettä – ja tekee sen vieläpä nopeasti. Monille on tuttu myös vastakkainen tunne: pelko siitä, että jokaisen Windowsissa tehdyn napsautuksen takana saattaa odottaa uusi ongelma tai virheilmoitus.

Vaikutelma, että tietokone tekee kaiken raskaasti ja ajautuu jatkuvasti ongelmiin. Jos tilanne on akuutti, tunne voi olla hyvinkin voimakas. Onneksi lähtötilanteeseen palaaminen on mahdollista. Tässä tapauksessa se tarkoittaa Windowsin nollaamista. Windowsin nollaaminen lataa käyttöjärjestelmän uudelleen. Se on tehokas lääke, joka saa useimmissa tapauksissa ongelmat katoamaan tietokoneelta. Tai ainakin tietokoneesta tulee nopeampi, ja siinä on vähemmän virheitä. Ennen vanhaan tietokoneen nollaaminen tarkoitti, että Windows piti asentaa uudelleen – ja siihen kului runsaasti aikaa.

Vielä vuosituhannen alussa Windows asennettiin tietokoneelle yhdeltä tai useammalta CD-levyltä, ja myös uudelleenasennus tapahtui samalla tavalla. Vähän myöhemmin uudelleenasen nus tehtiin tyypillisesti niin, että Windows asennettiin uudelleen DVD:ltä tai USB-muistitikulta esimerkiksi Microsoftin oman Media Creation Tool -ohjelman avulla.

Windows ladataan verkosta

Nykyään nollaus on paljon helpompaa – ellei Windows ole jo niin vahingoittunut, että asennusvälineet ovat välttämättömiä. Nykyään Windowsin voi sekä nollata että asentaa uudelleen internetin kautta yhdellä kertaa.

Eikä turvallisesta Windowsista tarvitse itse asiassa koskaan poistua, koska nollauksen voi käynnistää siirtymällä tuttuihin Asetuksiin. Nollaus ei kuitenkaan ole mikään läpihuutojuttu. Itse nollaus kestää yleensä alle tunnin, mutta jos valitset menetelmän, joka korvaa tiedostot ja sovellukset, joudut näkemään enemmän vaivaa varmuuskopioiden ja ohjelmien palauttamiseksi paikoilleen.

Ensiksi on siis tärkeää selvittää, onko henkilökohtaiset tiedostot ja ohjelmat poistava täysi nollaus varmasti tarpeen. Usein ongelmat voi ratkaista kevyemmällä nollauksella, jossa tiedostot säilyvät tietokoneella. Ennen nollaamista tietokone on valmisteltava tulevaan. Se tapahtuu ottamalla varmuuskopio seuraavien sivujen ohjeiden mukaisesti.

Tämä sisältö on tarkoitettu vain tilaajille

Näet sisällön, kun kirjaudut Etunurkkaan.
Etkö vielä ole tilaaja? Pääset tilaajaksi jo 3,90 eurolla
  • Tilaajana saat:
  • Pääsyn yli 500 luotettavan ja tarkistetun ohjelman kokoelmaan
  • Vaiheittain etenevät käyttöopastukset suomeksi
  • Pääsyn foorumille, jolla voit kysyä neuvoa muilta käyttäjiltä
  • Uusimmat tuotetestit ja arviot
  • Lehden 12 viimeisintä numeroa näköislehtinä
  • Painetun lehden kotiin toimitettuna
Kaikki Etunurkan sisällöt ovat KotiMikron toimituksen valitsemia ja lukijoiden vapaasti ladattavissa. Etunurkan sisältö on tarkistettu markkinoiden johtavilla tietoturvatyökaluilla, joten Etunurkan ohjelmia ja muita sisältöjä voi käyttää turvallisesti. KotiMikron tilaaja voi jättää kysymyksiä Etunurkan ohjelmista ja muusta sisällöstä KotiMikron tukeen tai toimitukseen. Yhteystiedot löytyvät valitsemalla KotiMikron aloitussivulla Tilaajaedut-valikosta kohdan "Ota yhteyttä".