Oletko valmis laittamaan vanhan kunnon Windows 10 -tietokoneesi kaapin perälle, kun Microsoft julkaisee käyttöjärjestelmän viimeiset tietoturvapäivitykset vuonna 2025? Ehkä lähetät uskollisen tietokoneesi suoraan romutukseen, kun se on suorittanut viimeiset tehtävänsä puolestasi?

Resurssien tuhlausta

Et ole yksin. Analytiikkayritys Canalysin uudessa raportissa arvioidaan, että maailmanlaajuisesti huikeat 240 miljoonaa Windows 10 -tietokonetta muuttuu todennäköisesti teknologiaromuksi vuoteen 2025 mennessä, koska niissä ei voi käyttää Windows 11:tä eikä Windows 10:een saa enää kriittisiä tietoturvapäivityksiä. Microsoft ei ole ainoa, joka tekee hyvin toimivista koneista mahdollista ongelmajätettä.

Tulevina vuosina Mac-tietokoneisiin ei tule enää päivityksiä, kun Apple lopettaa vähitellen tuen Intelin prosessoreilla varustetuille koneille, koska se alkoi valmistaa omia prosessorejaan muutama vuosi sitten. Toisin sanoen sekä ympäristövaikutukset että taloudelliset kustannukset voivat olla jopa suuremmat kuin Canalysin ennusteessa. Siksi on tärkeää pohtia vaihtoehtoja. Monien muiden tavoin omistan muutamia tietokoneita, joihin ei voi asentaa Windows 11:tä ja joita ei siksi ole turvallista käyttää vuoden 2025 jälkeen. Itse laitteissa ei kuitenkaan ole mitään vikaa, joten muutama kuukausi sitten aloin etsiä varteenotettavaa vaihtoehtoa Windowsille.

Et tarvitse Windowsia

Jos haluat minun tapaani asentaa tietokoneellesi ohjelmia, niin Linux on parempi valinta kuin ChromeOS, jonka esittelimme hiljattain tässä lehdessä. Valintani osui Ubuntuun, koska se saa tietoturvapäivityksiä viiden vuoden ajan ennen kuin uudemman version asentaminen tulee ajankohtaiseksi. Käyttöjärjestelmän visuaalinen ilme ja helppokäyttöisyys houkuttelivat myös. Yksi vanhemmista tietokoneistani on Samsung ATIV Book 9 vuodelta 2012.

Siinä oli alun perin asennettuna Windows 8, jonka myöhemmin päivitin Windows 10:een. Ubuntun asennus sujui täysin saumattomasti tähän 12 vuotta vanhaan koneeseen, ja itse järjestelmä toimii paljon paremmin ja kevyemmin kuin Windows. Asennettuna Ubuntu vie vain 11,4 gigatavua kiintolevytilaa, ja tähän sisältyy sisäänrakennettu toimistopaketti. Se ei siis vaadi suurta tallennuskapasiteettia tietokoneelta. Pienen kokeiluni happotesti oli asentaa ohjelmia ja tulostin Ubuntuun, ja se sujui täysin kivuttomasti. Koko prosessi on nyt pidentänyt kelpo tietokoneen käyttöikää ainakin viidellä vuodella.

Tämä sisältö on tarkoitettu vain tilaajille

Näet sisällön, kun kirjaudut Etunurkkaan.
Etkö vielä ole tilaaja? Pääset tilaajaksi jo 3,90 eurolla
  • Tilaajana saat:
  • Pääsyn yli 500 luotettavan ja tarkistetun ohjelman kokoelmaan
  • Vaiheittain etenevät käyttöopastukset suomeksi
  • Pääsyn foorumille, jolla voit kysyä neuvoa muilta käyttäjiltä
  • Uusimmat tuotetestit ja arviot
  • Lehden 12 viimeisintä numeroa näköislehtinä
  • Painetun lehden kotiin toimitettuna
Kaikki Etunurkan sisällöt ovat KotiMikron toimituksen valitsemia ja lukijoiden vapaasti ladattavissa. Etunurkan sisältö on tarkistettu markkinoiden johtavilla tietoturvatyökaluilla, joten Etunurkan ohjelmia ja muita sisältöjä voi käyttää turvallisesti. KotiMikron tilaaja voi jättää kysymyksiä Etunurkan ohjelmista ja muusta sisällöstä KotiMikron tukeen tai toimitukseen. Yhteystiedot löytyvät valitsemalla KotiMikron aloitussivulla Tilaajaedut-valikosta kohdan "Ota yhteyttä".