Pari vuotta sitten menetin seitsemän vuoden työt artikkelien, kuvien ja muiden materiaalien muodossa, kun uskollisen työkoneeni kiintolevy rikkoutui.

Asema oli yhtäkkiä hävinnyt Windowsin Resurssienhallinnasta, ja kaikki elvytysyritykset olivat tuloksettomia. Valitettavasti viimeisin varmuuskopioni, jonka olin tallentanut DVD-levyille, oli yhdeksän vuotta vanha. Luulet ehkä, että tällainen kiintolevyn rikkoutuminen tapahtuu vain amatööreille, mutta se ei pidä paikkaansa. Niin voi tapahtua meille kaikille. Tosiasia on, että kiintolevyt kestävät vain rajallisen määrän aikaa.

Nyrkkisääntönä voidaan pitää sitä, että kannattaa alkaa etsiä uutta, kiintolevyä kun levy lähenee viisivuotissyntymäpäiväänsä – tai ainakin pitää silmällä kiintolevyn kuntoa. Nykyiset SSD-asemat on valmistettu niin hyvin, että ne kestävät yleensä pitkään, mutta nämäkään tallennustilatyypit eivät ole niin pitkäikäisiä kuin muut osat tietokoneestasi.

Kiintolevy tai SSD-levy voidaan korvata edullisesti, mutta tiedostojasi ei, jos olet ollut yhtä laiska kuin minä ottamaan varmuuskopioita säännöllisesti. Tietojen menettäminen on ikävää, koska levyjä ei ole liiemmin tarkastettu tai niistä otettu kopiota. Seuraavilla sivuilla esittelemme työkalut, joiden avulla voit itse tarkistaa, miten SSD-levysi ja kiintolevysi toimivat. Saat myös arvion niiden jäljellä olevasta käyttöiästä. Lisäksi saat työkaluja tietokoneen muiden komponenttien terveydentilan tarkistamiseen.

Vaikka useimmat muut komponentit, kuten muisti tai prosessori, eivät ehkä johda suoraan tietojen menetykseen, ne voivat käynnistää ketjureaktion, joka pakottaa kiintolevyn polvilleen – tyypillisesti liian korkean tietokoneen lämpötilan vuoksi.

Vuosien arkistot katosivat

Suurin osa kahden teratavun kiintolevyni hajosamisen yhteydessä menettämistäni tiedoista on painettu viime vuosien KotiMikron tai kotisivujemme artikkeleihin, joten tuho olisi todellisuudessa ollut suurempi, jos kyseessä olisi ollut henkilökohtainen kiintolevyni täynnä perhevalokuvia.

Olisi kuitenkin ollut parempi seurata jatkuvasti kiintolevyn kuntoa (ja ottaa tiheästi varmuuskopioita), jolloin minulla olisi parempi arkisto töistäni. Kuten tässä artikkelissa todettiin, henkilökohtaisen tietokoneeni kiintolevyn terveystarkastus paljasti, että asemalla oli jo toinen jalka haudassa, ja oli vain ajan kysymys, että tiedostonikin päätyisivät sinne. Siksi tilasin heti uuden kiintolevyn ja vältin näin tietojen menetyksen uudelleen.

Tämä sisältö on tarkoitettu vain tilaajille

Näet sisällön, kun kirjaudut Etunurkkaan.
Etkö vielä ole tilaaja? Pääset tilaajaksi jo 3,90 eurolla
  • Tilaajana saat:
  • Pääsyn yli 500 luotettavan ja tarkistetun ohjelman kokoelmaan
  • Vaiheittain etenevät käyttöopastukset suomeksi
  • Pääsyn foorumille, jolla voit kysyä neuvoa muilta käyttäjiltä
  • Uusimmat tuotetestit ja arviot
  • Lehden 12 viimeisintä numeroa näköislehtinä
  • Painetun lehden kotiin toimitettuna
Kaikki Etunurkan sisällöt ovat KotiMikron toimituksen valitsemia ja lukijoiden vapaasti ladattavissa. Etunurkan sisältö on tarkistettu markkinoiden johtavilla tietoturvatyökaluilla, joten Etunurkan ohjelmia ja muita sisältöjä voi käyttää turvallisesti. KotiMikron tilaaja voi jättää kysymyksiä Etunurkan ohjelmista ja muusta sisällöstä KotiMikron tukeen tai toimitukseen. Yhteystiedot löytyvät valitsemalla KotiMikron aloitussivulla Tilaajaedut-valikosta kohdan "Ota yhteyttä".