Kun harkitset uuden tietokoneen ostamista, joudut huomioimaan monta seikkaa. Tarjouslehdissä ja myymälöiden esillepanoissa uusien tietokoneiden vieressä on aina pitkä teknisten tietojen luettelo, joka kertoo tietokoneen suorituskyvyn. Useimmat kiinnnittävät huomiota siihen, kuinka paljon RAM-muistia ja tallennustilaa tietokoneella on, kun taas tietokoneen prosessoria (voi olla merkitty myös CPU) kuvaava tieto jää usein hieman taustalle. Mistä voi tietää, onko esimerkkiksi AMD Ryzen 7 5700U -prosessori hyvä vai huono?

Prosessorin valinnalla on kuitenkin suuri vaikutus siihen, kuinka monta vuotta voit käyttää tietokonettasi, ennen kuin se alkaa käydä liian hitaaksi päivittäisiin tehtäviin. Windows 11:n myötä prosessorin luotettavuus on entistäkin ajankohtaisempi: Jos ostat tietokoneen, jossa on jo Windows 11, käyttöjärjestelmän käyttämisessä ei tietenkään ole ongelmia, mutta jos ostat koneen, jossa on Windows 10 – joita on vielä paljon markkinoilla – et voi olla varma siitä, että sen siihen voi myöhemmin päivittää Windows 11:n. Uuden käyttöjärjestelmän myötä Microsoft on tiukentanut tietokoneen prosessorille asetettavia vaatimuksia tietoturvasyistä, ja tämä voi tarkoittaa, että uuden tietokoneesi käyttöikä on hyvin lyhyt.

Windows 10 poistuu käytöstä vuonna 2025, ja sen myötä myös sitä käyttävät tietokoneet vanhenevat. Yleisesti ottaen tietokoneen hinta seurailee hyvin prosessorin tehoa: 400–500 euron hintaluokan tietokoneissa on Intelin ja AMD:n heikoimmat prosessorit, kun taas 500–600 euron tietokoneissa on usein keskiluokan prosessori, joka tarjoaa tyydyttävää suorituskykyä useimpiin tehtäviin. Vasta 800–1 300 euron hintaluokasta löytyy tietokoneita, joissa on Intelin nopeimmat i7-prosessorit sekä kilpailevan AMD:n Ryzen 7 -prosessorit.

Seuraavilla sivuilla selvitämme prosessorimallien nimet, joiden avulla on helppo todeta, onko tietokoneesi matala-, keski- vai suuritehoinen. Annamme myös esimerkkejä hyvistä prosessoreista, joita kannattaa pitää silmällä, kun olet ostamassa uutta tietokonetta. Jos etsit uutta tietokonetta, jossa ei ole Windows 11 -käyttöjärjestelmää, tarkista aina ennen ostamista, onko sen prosessori Microsoftin Windows 11 -hyväksyttyjen prosessorien luettelossa. Löydät luettelon AMD:n ja Intelin hyväksytyistä prosessoreista alla olevista osoitteista:

www.kotimikro.fi/intelcpu

www.kotimikro.fi/amdcpu

Tämä sisältö on tarkoitettu vain tilaajille

Näet sisällön, kun kirjaudut Etunurkkaan.
Etkö vielä ole tilaaja? Pääset tilaajaksi jo 3,90 eurolla
  • Tilaajana saat:
  • Pääsyn yli 500 luotettavan ja tarkistetun ohjelman kokoelmaan
  • Vaiheittain etenevät käyttöopastukset suomeksi
  • Pääsyn foorumille, jolla voit kysyä neuvoa muilta käyttäjiltä
  • Uusimmat tuotetestit ja arviot
  • Lehden 12 viimeisintä numeroa näköislehtinä
  • Painetun lehden kotiin toimitettuna
Kaikki Etunurkan sisällöt ovat KotiMikron toimituksen valitsemia ja lukijoiden vapaasti ladattavissa. Etunurkan sisältö on tarkistettu markkinoiden johtavilla tietoturvatyökaluilla, joten Etunurkan ohjelmia ja muita sisältöjä voi käyttää turvallisesti. KotiMikron tilaaja voi jättää kysymyksiä Etunurkan ohjelmista ja muusta sisällöstä KotiMikron tukeen tai toimitukseen. Yhteystiedot löytyvät valitsemalla KotiMikron aloitussivulla Tilaajaedut-valikosta kohdan "Ota yhteyttä".