Tietokoneen kiintolevy on hienovarainen kapistus, johon ei yleensä kiinnitä huomiota, koska se toimii moitteetta. Keskimääräisen tietokoneen käyttöpäivän aikana siihen kirjoitetaan ja siltä luetaan miljoonia pieniä databittejä. Tässä valossa ei ehkä ole yllättävää, että hienomekaniikan kanssa ilmenee toisinaan ongelmia.

Jossakin vaiheessa niin käy varmasti myös oman tietokoneesi kiintolevyllä. Ongelmia esiintyy riippumatta siitä, onko tietokoneessasi perinteinen mekaaninen kiintolevy vai uudempi ja nopeampi SD-levy. Ongelmat ovat luonnollinen seuraus siitä, että aika kuluu ja kiintolevy altistuu kovalle päivittäiselle kulutukselle. Kysymys kuuluukin, miten kiintolevyn ongelmat voi havaita.

Tehtävä ei ole aivan helppo, sillä oireet voivat olla hyvin monenlaisia. Se käy ilmi oikealle kootusta oireluettelosta.

Kaksi erikoistyökalua

Jos havaitset jonkin listan oireista, sinun kannattaa hyödyntää kiintolevyongelmien korjaamiseen kahta Windowsin superratkaisua. Aika uskomatonta, että viallisen kiintolevyn voi korjata jollakin työkalulla, ja vielä uskomattomampaa, että Microsoftilla on näitä työkaluja peräti kaksi.

Ensimmäinen ratkaisu on nimeltään sfc /scannow, ja se liittyy järjestelmätiedostojen korjaamiseen. Windowsin monet järjestelmätiedostot ovat hajallaan kiintolevyllä, ja virhe jo yhdessä niistä voi aiheuttaa vääriä virheilmoituksia ja estää joidenkin töiden tekemisen tietokoneella.

Sfc /scannow -työkalu ottaa kaikki nämä järjestelmätiedostot ja palauttaa ne varmuuskopiosta. Tämä tarkoittaa, että kiintolevyn mahdollisesti vahingoittuneet järjestelmätiedostot korvataan toimivalla kopiolla. Työkalu suoritetaan Windowsin komentokehotteesta.

Kovat ja pehmeät viat

Toinen työkalu on nimeltään Check Disk tai yksinkertaisesti Vianmääritys. Se käsittelee kiintolevyllä olevia tiedostoja, mutta myös itse kiintolevyä. Kiintolevyn eri sektoreilla on kahdenlaisia virheitä. ”Pehmeät” virheet johtuvat kiintolevylle virheellisesti kirjoitetuista tiedoista, ja ne voi korjata Windowsin Resurssienhallintaan kuuluvalla Vianmääritys- tai Check disk -ohjelmalla. ”Kovia” virheitä eli puhtaasti mekaanisia vikoja ei valitettavasti voi korjata Check Diskillä – ja jos Check Disk joutuu luovuttamaan, edessä on ehkä investointi uuteen kiintolevyyn.

Kaiken kaikkiaan kiintolevystä on pidettävä hyvää huolta. Jos ei ole kiintolevyä, ei ole koko tietokonetta. Tiedostot kannattaa varmuuskopioida mieluummin liian usein kuin liian harvoin – varsinkin jos koneella on ongelmia. Se ehkäisee kiintolevyn vioittumisen niin pahasti, ettei tiedostoja enää voi palauttaa.

Tämä sisältö on tarkoitettu vain tilaajille

Näet sisällön, kun kirjaudut Etunurkkaan.
Etkö vielä ole tilaaja? Pääset tilaajaksi jo 3,90 eurolla
  • Tilaajana saat:
  • Pääsyn yli 500 luotettavan ja tarkistetun ohjelman kokoelmaan
  • Vaiheittain etenevät käyttöopastukset suomeksi
  • Pääsyn foorumille, jolla voit kysyä neuvoa muilta käyttäjiltä
  • Uusimmat tuotetestit ja arviot
  • Lehden 12 viimeisintä numeroa näköislehtinä
  • Painetun lehden kotiin toimitettuna
Kaikki Etunurkan sisällöt ovat KotiMikron toimituksen valitsemia ja lukijoiden vapaasti ladattavissa. Etunurkan sisältö on tarkistettu markkinoiden johtavilla tietoturvatyökaluilla, joten Etunurkan ohjelmia ja muita sisältöjä voi käyttää turvallisesti. KotiMikron tilaaja voi jättää kysymyksiä Etunurkan ohjelmista ja muusta sisällöstä KotiMikron tukeen tai toimitukseen. Yhteystiedot löytyvät valitsemalla KotiMikron aloitussivulla Tilaajaedut-valikosta kohdan "Ota yhteyttä".