Viime vuosina on koettu useita suuria kriisejä: maailmanlaajuinen tautiepidemia, sota Euroopassa ja nyt taloudellinen taantuma, joka pakottaa meidät kaikki miettimään menojamme uudelleen. Kuluneen vuoden aikana myös energiakustannukset – erityisesti kaasun ja sähkön hinnat – ovat nousseet räjähdysmäisesti.

Kustannukset vaikuttavat useimpiin, vaikka omaa kotia ei lämmittäisikään sähköllä tai kaasulla, sillä jopa yleissähkön hinta on noussut merkittävästi. Useissa talouksissa se on moninkertaistunut vain vuoden takaiseen verrattuna.

Seuraava sähkölasku jännittää

Taloudellinen epävarmuus on saanut monet laskemaan kulujaan yhä tarkemmin, ja se on ymmärrettävää, koska seuraavan sähkölaskun summaa on vaikea ennustaa. Sähkön hinnan vaihtelut johtuvat osittain säästä, joka vaikuttaa tuuli- ja vesivoimaan, sekä muiden voimalaitosten käyttämien polttoaineiden kysynnästä ja tarjonnasta.

Sähköä on säästetty ennenkin

Kuluttajista ja tavallisista kansalaisista saattaa tuntua, että heillä ei ole mitään mahdollisuutta vaikuttaa laskujensa suuruuteen. Todellisuudessa siihen voi vaikuttaa paljonkin, koska oman energiankulutuksen vähentäminen vähentää sähkön kysyntää yleisellä tasolla ja laskee siten hintoja.

Henkilökohtaisella tasolla kulutuksen vähentäminen tarkoittaa tietysti myös sitä, että maksettavaa kertyy vähemmistä kilowattitunneista. Pari kolme vuosikymmentä sitten käytimme hurjasti rahaa kotiemme valaisemiseen hehkulampuilla, joista jokainen kulutti tyypillisesti 60–80 wattia sähköä. Silloin monet säästivät virtaa ostamalla jatkojohtoja, joiden avulla sai sammutettua automaattisesti monta laitetta kerralla.

Laitteet käyttävät vähemmän virtaa

Energiasyöpöt hehkulamput on sittemmin korvattu ensin energiansäästölampuilla ja sen jälkeen ledivaloilla. Se on vähentänyt valaistuksen virrankulutuksen kymmenesosaan. Vanhanaikaisten hehkulamppujen vaihtamisesta saadut suuret säästöt saivat kuitenkin monet meistä unohtamaan, että sähköä voi säästää monella muullakin tavalla. Välinpitämättömyyteen myötävaikuttivat sähkömarkkinoiden yksityistäminen ja alhaiset sähkönhinnat.

Nyt vanhat hyvät säästövinkit ja säästämistä helpottavat apuvälineet ovat taas arvossaan, kun sähkön hinta on noussut pilviin. Onneksi myös kodinkoneiden ja elektroniikan valmistajat auttavat osaltaan energiansäästötalkoissa. Muun muassa EU:n ja energiamerkintäjärjestelmän ansiosta jääkaappipakastimien, televisioiden ja tietokoneiden virrankulutukselle on nyt entistä tiukemmat vaatimukset. Sähkölasku siis pienenee, jos kodin sähkölaitteet vaihdetaan säännöllisesti – vaikka ne olisivat vain muutaman vuoden vanhoja.

Voit itse vaikuttaa paljon

Kannattaa siis harkita, pitäisikö joidenkin kodinkoneiden vaihtoa aikaistaa, jos vaihtaminen johtaisi merkittäviin säästöihin kulutuksessa. Asian voi tarkistaa esimerkiksi kytkemällä nykyisen television päälle ja lukemalla sen kulutuslukemat tai lainaamalla wattimittarin ja tarkistamalla, kuinka paljon virtaa televisio kuluttaa ohjelmia katseltaessa.

Mittauksen jälkeen lukuja voi verrata sen television kulutukseen, jonka on ajatellut hankkia seuraavaksi. Monissa tapauksissa säästöt voivat kattaa investoinnin jo muutamassa vuodessa. Kaikkia laitteita ei kuitenkaan tarvitse vaihtaa sähkölaskussa säästämiseksi. Pienillä omien tapojen muutoksilla voi säästää paljon. Tavaksi voi ottaa esimerkiksi television tai tulostimen sammuttamisen pistokkeesta, etteivät laitteet kuluta turhaa virtaa valmiustilassa.

Kukin kodin laite saattaa kuluttaa vain muutaman watin, mutta vuoden mittaan kaikkien laitteiden sammuttamisesta saattaa kertyä huomattava säästö. Jos käytät pörssisähköä ja sinulla on etäluettava mittari, voit säästää paljon rahaa myös ajoittamalla eniten virtaa kuluttavien laitteiden käytön halvimpaan vuorokaudenaikaan. Tällaisia laitteita ovat esimerkiksi pyykin- ja astianpesukone, mutta myös lasertulostinta voi olla kannattavaa käyttää vasta sitten, kun sähkön hinta on alhaisimmillaan. Seuraavilla sivuilla syvennymme aiheeseen tarkemmin.

Tämä sisältö on tarkoitettu vain tilaajille

Näet sisällön, kun kirjaudut Etunurkkaan.
Etkö vielä ole tilaaja? Pääset tilaajaksi jo 3,90 eurolla
  • Tilaajana saat:
  • Pääsyn yli 500 luotettavan ja tarkistetun ohjelman kokoelmaan
  • Vaiheittain etenevät käyttöopastukset suomeksi
  • Pääsyn foorumille, jolla voit kysyä neuvoa muilta käyttäjiltä
  • Uusimmat tuotetestit ja arviot
  • Lehden 12 viimeisintä numeroa näköislehtinä
  • Painetun lehden kotiin toimitettuna
Kaikki Etunurkan sisällöt ovat KotiMikron toimituksen valitsemia ja lukijoiden vapaasti ladattavissa. Etunurkan sisältö on tarkistettu markkinoiden johtavilla tietoturvatyökaluilla, joten Etunurkan ohjelmia ja muita sisältöjä voi käyttää turvallisesti. KotiMikron tilaaja voi jättää kysymyksiä Etunurkan ohjelmista ja muusta sisällöstä KotiMikron tukeen tai toimitukseen. Yhteystiedot löytyvät valitsemalla KotiMikron aloitussivulla Tilaajaedut-valikosta kohdan "Ota yhteyttä".