Harva pohtii sen tarkemmin, miten kodin verkkoyhteyttä käytetään. Tietokone on yhdistetty palveluntarjoajan reitittimeen joko langattomasti tai kaapelilla, ja verkko toimii. Piste. Koska kodin internetyhteydessä ei ole käytännössä katsoen koskaan käyttörajoituksia, datankäytön seurantaan ei ole erityistä tarvetta.

Kenties sinäkin ajattelet juuri näin? Tässä artikkelissa kerromme, miksi tietokoneen datankäyttöä voi olla hyvä pitää silmällä. Jos tietokonetta käytetään esimerkiksi vain sähköpostiviestien kirjoittamiseen ja lukemiseen sekä verkkosivustojen selaamiseen, satojen gigatavujen kuukausittainen datankäyttö voi olla merkki siitä, että jotakin on vialla joko internetyhteydessä tai tietokoneessa. Tietokone voi esimerkiksi olla haittaohjelman saastuttama, taustaohjelma saattaa olla rikki tai Windows Update kaatunut.

Varo ”fair use” -rajoja

Kiinteät käyttörajoitukset ovat yleisimpiä mobiilidataliittymissä, mutta niitä on edelleen satunnaisesti käy tössä myös kuparipohjaisissa internetyhteyksissä. Palveluntarjoajan ehdoissa voi olla pienellä painettu niin sanottu kohtuullisen käytön fair use -raja, joka on yleensä tuhat gigatavua.

Jos dataa ladataan yhden kuukauden aikana sitä enemmän, yhteyden nopeus voi laskea ja palveluntarjoaja saattaa ottaa yhteyttä. Tätä rajaa kannattaa siis pitää silmällä. Etunurkasta saatava NetWorx-ohjelma antaa hyvän käsityksen datankäytöstä sillä tietokoneella, jolle ohjelma on asennettu.

NetWorx näyttää päivittäisen, viikoittaisen ja kuukausittaisen käytön tilastotiedot. Lisäksi sillä voi tarkistaa, onko yhteys yhtä nopea kuin mitä on luvattu. Dataa kuluu luultavasti luultua enemmän – etenkin, jos tietokoneella käytetään pilvipalveluita eli OneDrivea, Google Drivea tai muuta vastaavaa tai suoratoistetaan säännöllisesti ohjelmia Netflixistä tai muiden palveluntarjoajien kautta. Ne ovat oikeita data-ahmatteja. NetWorx näyttää tilastotietoja vain niistä tietokoneista, joihin se on asennettu. Sillä ei siis saa kokonaiskuvaa koko kodin datankäytöstä matkapuhelimilla, tableteilla ja tietokoneilla. Tämä on hyvä muistaa ohjelman antamia tuloksia arvioitaessa.

Tämä sisältö on tarkoitettu vain tilaajille

Näet sisällön, kun kirjaudut Etunurkkaan.
Etkö vielä ole tilaaja? Pääset tilaajaksi jo 3,90 eurolla
  • Tilaajana saat:
  • Pääsyn yli 500 luotettavan ja tarkistetun ohjelman kokoelmaan
  • Vaiheittain etenevät käyttöopastukset suomeksi
  • Pääsyn foorumille, jolla voit kysyä neuvoa muilta käyttäjiltä
  • Uusimmat tuotetestit ja arviot
  • Lehden 12 viimeisintä numeroa näköislehtinä
  • Painetun lehden kotiin toimitettuna
Kaikki Etunurkan sisällöt ovat KotiMikron toimituksen valitsemia ja lukijoiden vapaasti ladattavissa. Etunurkan sisältö on tarkistettu markkinoiden johtavilla tietoturvatyökaluilla, joten Etunurkan ohjelmia ja muita sisältöjä voi käyttää turvallisesti. KotiMikron tilaaja voi jättää kysymyksiä Etunurkan ohjelmista ja muusta sisällöstä KotiMikron tukeen tai toimitukseen. Yhteystiedot löytyvät valitsemalla KotiMikron aloitussivulla Tilaajaedut-valikosta kohdan "Ota yhteyttä".