Elämää ilman Googlen hakukonetta on nykyään vaikea edes kuvitella. Miten muuten saisi selville, milloin Konstantinopolista tuli Istanbul tai missä sitä juuri oikeanlaista Fender-kitaraa myydään? Google on monin tavoin korvaamaton työkalu, mutta mitalilla on myös kääntöpuolensa: Google on julkinen tietosanakirja, jossa on valitettavasti tietoa myös yksityishenkilöiden yksityisasioista – eivätkä kaikki haluaisi omia arkaluontoisia tietojaan muiden nähtäville.

Jos kirjoitat hakukenttään koko nimesi lainausmerkeissä,sinua voi odottaa epämiellyttävä yllätys. Google saattaa näyttää jotakin häpeällistä menneisyydestäsi... tai osoitteesi, henkilötunnuksesi ja vanhat valokuvasi voivat olla avoimesti nähtävillä... tai ehkä huijarit käyttävät nimeäsi. Kun tein itse haun nimelläni ”Martin Lorentsen”, hakutulokset kertoivat muun muassa puhelinnumeroni ja osoitteeni – vaikka haluaisin itse päättää, kenelle jaan tällaisia tietoja. Apu on onneksi yllättävän lähellä. EU:n tuomioistuin on nimittäin päättänyt, että kaikilla EU:n kansalaisilla on oikeus tietojensa poistamiseen Googlen hakutuloksista.

Oikeus tulla unohdetuksi

EU-tuomioistuin päätti vuonna 2014, että kansalaiset voivat Euroopan tietosuojalain nojalla pyytää tietojensa poistamista esimerkiksi nimellään tehdyistä Google-hauista. Laki sai nimen ”Right to be forgotten” eli ”Oikeus tulla unohdetuksi”. Google on siksi kehittänyt erityisen työkalun, jolla voi pyytää hakutulosten poistamista.

Työkalussa on lomake, johon täytetään yksityiskohtaiset tiedot poistettavista kohdista. Lomakkeeseen laitetaan valintamerkki sen sisältötyypin kohdalle, jota pyyntö koskee, ja kopioidaan sen verkkosivuston URLosoite, jolla tiedot ovat näkyvissä. Lisäksi pyytäjän on ilmoitettava Googlelle koko nimensä ja yhteystietonsa sekä kerrottava lyhyesti, miksi sisältö pitäisi poistaa. Todisteeksi voi liittää näyttökuvia, sillä ne auttavat Googlea tietojen poistamisessa.

Googlelta voi pyytää tietojen poistamista myös jonkun toisen henkilön puolesta, jos kyseinen henkilö ei pysty siihen itse. Kun Google on vastaanottanut hakutulosten poistopyynnön, alkaa lyhimmillään tunteja ja pisimmillään jopa muutamia viikkoja kestävä odotus. Google lähettää pyynnön hyväksymisestä tai hylkäämisestä kertovan viestin sähköpostilla lomakkeessa annettuun sähköpostiosoitteeseen. Samassa viestissä ilmoitetaan myös, kuinka kauan hakutulosten poistaminen kestää.

Muualla edelleen näkyvissä

Google on maailman suurin hakukone, mutta se ei suinkaan ole ainoa laatuaan. Vaikka Google poistaisi hakutulokset, samat sisällöt voivat silti löytyä muista hakukoneista, kuten Bingistä ja Yahoosta. Vielä tärkeämpää on tajuta, että tiedot löytyvät edelleen siltä sivustolta, joka sisällön alun perin on julkaissut.

Hakutulosten poistaminen Googlesta ei vaikuta tähän mitenkään. Toisin sanoen verkkosivustolla (esimerkiksi jollakin uutissivustolla tai jonkin yhdistyksen sivustolla) käyvät henkilöt näkevät edelleen ne tiedot, joihin Google ei enää ohjaa hakutulosten perusteella. Jos haluat, että tiedot poistetaan kokonaan verkosta, ota yhteyttä sivuston omistajaan ja pyydä, että kaikki sisältö poistetaan.

Tämä sisältö on tarkoitettu vain tilaajille

Näet sisällön, kun kirjaudut Etunurkkaan.
Etkö vielä ole tilaaja? Pääset tilaajaksi jo 3,90 eurolla
  • Tilaajana saat:
  • Pääsyn yli 500 luotettavan ja tarkistetun ohjelman kokoelmaan
  • Vaiheittain etenevät käyttöopastukset suomeksi
  • Pääsyn foorumille, jolla voit kysyä neuvoa muilta käyttäjiltä
  • Uusimmat tuotetestit ja arviot
  • Lehden 12 viimeisintä numeroa näköislehtinä
  • Painetun lehden kotiin toimitettuna
Kaikki Etunurkan sisällöt ovat KotiMikron toimituksen valitsemia ja lukijoiden vapaasti ladattavissa. Etunurkan sisältö on tarkistettu markkinoiden johtavilla tietoturvatyökaluilla, joten Etunurkan ohjelmia ja muita sisältöjä voi käyttää turvallisesti. KotiMikron tilaaja voi jättää kysymyksiä Etunurkan ohjelmista ja muusta sisällöstä KotiMikron tukeen tai toimitukseen. Yhteystiedot löytyvät valitsemalla KotiMikron aloitussivulla Tilaajaedut-valikosta kohdan "Ota yhteyttä".