Kuvittele, että olet käyttänyt aikaa ja nähnyt vaivaa hienon verkkosivuston laatimiseen. Silloin on sääli, jos muut eivät löydä sitä. Useimmat etsivät uusia sivustoja Google-hakujen avulla. Jos haluat nostaa sivustosi hakutulosten kärkeen ja yhä useampien nähtäville, tarvitset mielenkiintoisen sivuston lisäksi hieman vaivannäköä.

Tällaiseen työhön viitataan nimellä SEO (search engine optimization) tai suomeksi hakukoneoptimointi. Tarkoituksena on optimoida verkkosivustoja, jotta Google nostaisi ne kärkeen ja kilpailijoiden ohi hakutuloksissa.

Esimerkiksi yrityksissä panostetaan hakukoneoptimointiin järjestelmällisesti ja vakavissaan, koska mitä korkeammalle verkkosivusto nousee hakutuloksissa ja mitä enemmän sillä on liikennettä, sitä enemmän se myös tuottaa. Napsauttavathan useimmat tietoja etsivät pelkästään hakutulosten kärjessä olevia sivustoja.

Raskaat sivut tippuvat tuloksissa

Hakukoneoptimointia voivat tehdä muutkin kuin suuret yritykset. Tässä artikkelissa annamme vinkkejä ja esittelemme työkaluja, joiden avulla voit optimoida oman verkkosivustosi. Paremmasta sijoituksesta Google-hakutuloksissa on hyötyä riippumatta siitä, esitteletkö sivustolla harrastustasi, pientä nettikauppaasi tai vaikkapa yhdistystä tai urheiluseuraa, johon haluat uusia jäseniä.

Verkkosivusto ei esimerkiksi saa olla liian raskas ja hidas ladata. Sivusto toimii hitaasti tyypillisesti silloin, jos jollain yksittäisellä sivulla on paljon sisältöä ja ehkä myös useita teräväpiirtokuvia. Google pudottaa raskaat sivut alas hakutuloksissa, koska monet käyttäjät ovat kärsimättömiä ja haluavat saada sivut auki nopeasti.

Lisäksi sivuston pitää näkyä hyvin mobiililaitteilla, sillä nykyään sivustoja käytetään tietokoneen sijaan yhä useammin matkapuhelimilla ja tableteilla.

Optimoinnissa on kuitenkin haasteensa: mitään täysin idioottivarmaa tapaa verkkosivuston nostamiseen Google-hakutulosten kärkeen ei ole. Kun Google panee sivustoja järjestykseen, se soveltaa satoja monimutkaisia algoritmeja ja teknisiä valintaperusteita – joista useimmat jäävät Googlen salaisuuksiksi.

Sivustojen optimointi ei siis pääty koskaan, ja niitä on päivitettävä jatkuvasti. Kun noudatat seuraavilla sivuilla annettuja neuvoja ja vinkkejä, pääset kuitenkin jo pitkälle ja saat nostettua verkkosivustoasi korkeammalle Googlen hakutuloksissa.

Tämä sisältö on tarkoitettu vain tilaajille

Näet sisällön, kun kirjaudut Etunurkkaan.
Etkö vielä ole tilaaja? Pääset tilaajaksi jo 3,90 eurolla
  • Tilaajana saat:
  • Pääsyn yli 500 luotettavan ja tarkistetun ohjelman kokoelmaan
  • Vaiheittain etenevät käyttöopastukset suomeksi
  • Pääsyn foorumille, jolla voit kysyä neuvoa muilta käyttäjiltä
  • Uusimmat tuotetestit ja arviot
  • Lehden 12 viimeisintä numeroa näköislehtinä
  • Painetun lehden kotiin toimitettuna
Kaikki Etunurkan sisällöt ovat KotiMikron toimituksen valitsemia ja lukijoiden vapaasti ladattavissa. Etunurkan sisältö on tarkistettu markkinoiden johtavilla tietoturvatyökaluilla, joten Etunurkan ohjelmia ja muita sisältöjä voi käyttää turvallisesti. KotiMikron tilaaja voi jättää kysymyksiä Etunurkan ohjelmista ja muusta sisällöstä KotiMikron tukeen tai toimitukseen. Yhteystiedot löytyvät valitsemalla KotiMikron aloitussivulla Tilaajaedut-valikosta kohdan "Ota yhteyttä".