Nykyään suurin osa meistä voi tilata melko nopean internetyhteyden, muttet ehkä saa juuri sitä, mistä maksat.

Jos epäilet, että internetyhteyden nopeudessa on jotain vialla, voit tehdä verkkoyhteyden testauksen ja selvittää, kuinka nopea maksamasi yhteys on todellisuudessa.

Speedtest.net-verkkopalvelu on jo vuosien ajan ollut suosittu työkalu tähän tarkoitukseen, ja nyt voit ladata sen myös fyysisesti tietokoneelle. Internetyhteyden nopeuden mittaaminen on helppoa Speedtest by Ookla -ohjelman avulla. Voit yhdellä napsautuksella tarkistaa, kuinka nopea internetyhteytesi nykyinen nopeus on.

Ohjelma mittaa ensin, miten nopeasti voit ladata tiedostoja, kuten ohjelmia, videoita ja valokuvia internetistä tietokoneelle – eli latausnopeuden (download). Sen jälkeen se mittaa, miten nopeasti voit lähettää tietoja verkkoon, esimerkiksi lisätä asiakirjan pilvipalveluun, eli ns. upload-nopeuden. Testin tulos näkyy megatavuina sekunnissa, eli Mbps, ja mitä suurempi lukema, sitä parempi yhteys.

Jos olet esimerkiksi ostanut 100 megatavun internetyhteyden ja download-luku on 100 Mbps, saat sen, mistä olet maksanutkin. Lataa Speedtest-työkalu ilmaiseksi Etunurkasta, niin voit testata verkkoyhteyden nopeutta niin monta kertaa kuin haluat. Ennen johtopäätöksen tekemistä yhteyttä voi olla hyvä testata useita kertoja, sillä tulokseen vaikuttavat monet tekijät.

Esimerkiksi Netflixin tai vastaavan striimaus nopeuden mittauksen yhteydessä voi johtaa huomattavasti pienempiin lukuihin kuin silloin, kun verkkoa ei käytetä samalla mihinkään muuhun. Ohjelma tallentaa jokaisen testikerran historiatietoihin. Se on kätevää, sillä näet helposti, miten nopeus on kehittynyt. Jos mitattu nopeus ei vastaa tilaamaasi, ota yhteyttä internet-palveluntarjoajaasi vian paikantamiseksi ja korjaamiseksi.

Tämä sisältö on tarkoitettu vain tilaajille

Näet sisällön, kun kirjaudut Etunurkkaan.
Etkö vielä ole tilaaja? Pääset tilaajaksi jo 3,90 eurolla
  • Tilaajana saat:
  • Pääsyn yli 500 luotettavan ja tarkistetun ohjelman kokoelmaan
  • Vaiheittain etenevät käyttöopastukset suomeksi
  • Pääsyn foorumille, jolla voit kysyä neuvoa muilta käyttäjiltä
  • Uusimmat tuotetestit ja arviot
  • Lehden 12 viimeisintä numeroa näköislehtinä
  • Painetun lehden kotiin toimitettuna
Kaikki Etunurkan sisällöt ovat KotiMikron toimituksen valitsemia ja lukijoiden vapaasti ladattavissa. Etunurkan sisältö on tarkistettu markkinoiden johtavilla tietoturvatyökaluilla, joten Etunurkan ohjelmia ja muita sisältöjä voi käyttää turvallisesti. KotiMikron tilaaja voi jättää kysymyksiä Etunurkan ohjelmista ja muusta sisällöstä KotiMikron tukeen tai toimitukseen. Yhteystiedot löytyvät valitsemalla KotiMikron aloitussivulla Tilaajaedut-valikosta kohdan "Ota yhteyttä".