5G-mobiilinetti tarjoaa nopeutensa puolesta vaihtoehdon kiinteälle laajakaistaliittymälle, ja erityisesti 5G houkuttaa, jos saatavilla ei ole esimerkiksi nopeaa valokuitupohjaista liittymää, tai sen käyttöönoton kustannukset ovat suuret. 5G-kaistalle pystyy siirtymään suhteellisen edullisesti, ilman kalliita kaapelointeja tai laiteasennuksia.

Uuden verkon vaatimia tukiasemia pystytetään kovalla vauhdilla, ja 5G on yhä useamman saatavilla. Niin sanottu kiinteä 5G on pientaloasujalle jo harkinnan arvoinen. Operaattoreilla on kiinteän 5G-yhteyden paketteja, joihin sisältyvät tarvittavat laitteet asennuksineen. Kerrostaloasujalle tarjotaan perinteistä mobiilinettiä, koska ulkoyksiköitä ei kerrostaloseinään noin vain asenneta.

Uuden vauhtikaistan huumassa on hyvä pitää mielessä, että 5G:n käyttöönotto on edelleen alkuvaiheessa. Esimerkiksi DNA ja Elisa vasta aloittivat alkuvuodesta 700 megahertsin 5G:n käyttöönoton verkoissaan. Molemmilla peittoalue on vasta hyvin pieni.

Varsinainen ongelma on edelleen se, että päätelaitteet, kuten esimerkiksi reitittimet, joilla käyttäjän pitää olla yhteydessä verkkoon, eivät ymmärrä 700 megahertsin taajuutta käyttävää 5G:tä, ainakaan ilman ohjelmistopäivityksiä.

Nettiin 5G:n kautta

Jo nyt on kuitenkin mahdollista saada yhteys, joka päihittää nopeudessa perusvauhtiset kaapelivetoiset laajakaistat tai 4G-mobiilinetin. Eikä käyttöönottoon tarvita kuin 5G-dataliittymä ja yhteensopiva reititin, niin käytössä on nopea langaton yhteys. Kuinka sitten 5G-yhteys toimii kotinettinä? Tätä päätimme kokeilla. 5G-mobiilinettiä kokeiltiin pientalossa, johon ei kuitenkaan hankittu kiinteää 5G-kotinettiliittymää, vaan testi toteutettiin käyttämällä 5G-dataliittymää, jonka sim-kortti asennettiin jutun kirjoittajan omaan, vuoden alussa hankittuun 5G-mobiilireitittimeen. Lähtökohtana kokeilussa oli, että tällä ratkaisulla saataisiin sama nettikokemus kuin perinteisellä kiinteällä laajakaistalla – ja mahdollisesti jopa vielä parempi.

Dataliitymän käyttöönotto sujuu yhtä helposti kuin puhelinliittymän käyttöönotto. Sim-kortti on molemmissa täsmälleen samanlainen, joten asennus ei vaadi mitään teknistä osaamista. Ja halvimmillaan 5G-dataliittymän saa noin 30 euron kuukausihintaan. 5G-reittimet ovat sen sijaan vielä suhteellisen kalliita, hinnat alkavat noin 300 eurosta.

Uutta nettiyhteyttä käytettiin samalla tavalla kuin olemassa ollutta yhteyttä, ja huomiota kiinnitettiin erityisesti yhteyden latausnopeuteen ja mahdollisiin viiveisiin, jotka häiritsevät nettikäyttöä. Niin kutsuttu ping-­aika, eli viive siitä, kun jotain klikataan, siihen kun sisältö on näytöllä, on yksi mobiilinetin kiusallisista ongelmista. Tässä jutussa edetään järjestyksessä, jossa asennetaan sim-kortti reitittimeen, ja käytetään sen jälkeen nettiä, jotta saataisiin käsitys siitä, kuinka uusi mobiili vauhtikaista toimii kotinettinä.

5G kotona

5G on edelleen alkuvaiheessa, eikä sen takia vielä tarjoa kovin huikeita nopeuksia tai peittoa. Kokeilussa kaista toimii kuitenkin yllättävän hyvin vaihtoehtona perinteiselle kodin nettiliittymälle. Jos odottaa saavansa sitä mitä mainoksissa 5G:lle luvataan, voi pettymys kuitenkin olla suuri. Peitto on hyvin vaatimaton, ja käytännössä vasta jotenkuten taajamissa toimiva 5G on vasta haaveissa maaseudulla, kun operaattorit ovat kuluvan vuoden aikana vähitellen laajentamassa verkkojaan isoimmista kaupungeista pienempiin asutuskeskittymiin. Voi myös olla, että todellisiin 5G-nopeuksiin ja kattavaan kuuluvuuteen ei päästä vielä aikoihin.

Nopeudessa suuria vaihteluita

Siirtonopeuksissa havaittiin melko suuria nopeuden vaihteluita, kun 5G-yhteyttä käytettiin normaalina internetyhteytenä. Vaihteluväli oli 4–5 megabitin sekuntivauhdista noin 100 megabittiin sekunnissa, ja nopein mitattu vauhti esiintyi vain hyvin sattumanvaraisesti. Lisäksi on hyvä huomata, että samoihin nopeuksiin päästään myös 4G-verkossa.

Viiveitä liikenteessä

Jutun kirjoittaja on tottunut käyttämään kiinteää laajakaistaliittymää, jonka nopeuteen ei vaikuta se, kuinka monta käyttäjää on yhteydessä palveluntarjoajan palvelinkeskukseen. Tämä ominaisuus ei valitettavasti toteudu 5G:n kanssa. Vaikka sen kapasiteetti onkin 4G-nettiä suurempi, toimintaan vaikuttaa se, kuinka monta muuta käyttäjää on samaan aikaan yhteydessä samaan operaattorin tukiasemaan. Niinpä on mahdollista, että yhteysnopeus on suurempi ruuhkattomaan aikaan, kuten myöhään illalla ja yöllä.

Nopeuksia tuli mittailtua ahkerasti Speedtest.net-palvelussa, samoin ping-aikoja – tässä tapauksessa aikaa siitä, kun napsauttaa linkkiä, siihen kun sivu on latautunut. Mitä alhaisempi ping-lukema, sitä parempi. Ping oli 5G-yhteydellä yleensä 21–25 millisekunnin luokkaa, kun se kiinteällä kaistalla oli 7–9 millisekuntia. Netin peruskäytössä ping ei ole tärkeä, mutta verkkopeleissä sillä on ratkaiseva merkitys.

Sijainnilla iso merkitys

Tätä juttua varten kokeiltiin mobiilireititintä, joten parhaan mahdollisen sijoituspaikan etsiminen reitittimelle oli helppoa. Yleensä sijaintia kannattaa hakea siltä suunnalta, missä tukiasema sijaitsee, jos tieto on saatavilla. 5G-mastojen sijainti ei kuitenkaan ole julkista tietoa, ilmeisesti turvallisuussyistä, joten paikkaa joutuu etsimään lähinnä kokeilemalla. Testitilanteessa yllätti se, että testaajan kodin yläkerrassa mitattiin alhaisempia nopeuksia kuin katutasossa. Oletuksena kuitenkin oli, että ylempänä olisi vähemmän häiriöitä.

Kun reititin sijoitettiin kirjoituspöydälle, mittaus näytti 20–25 megabitin sekuntinopeutta, mutta saman huoneen ikkunalaudalla nopeus nousi heti 100 megabittiin sekunnissa.

Voi olla paras ratkaisu

Operaattoreiden peittokartat kannattaa tukia tarkkaan ja varmistaa vielä palveluntarjoajan tuesta, minkälainen 5G oman kodin alueella toimii. Operaattoreiden sivuilla voi tarkistaa saatavuuden oman osoitteen perusteella, ja peittokartoista selviää hyvin alueet katuja myöten. Jos peittoalue leikkaa juuri oman kodin kohdalla, niin silloin pitää ehdottomasti kääntyä tuen puoleen.

Parhaimmin verkotetuille alueille saa jopa 1000 megabitin kuituyhteyksiä, joiden kanssa 5G ei ainakaan vielä vähään aikaan pysty kilpailemaan, varsinkaan heikon kantaman takia. 5G-liittymä voi kuitenkin olla paras ratkaisu, jos asuu tai haluaa käyttää nettiä alueella, jonne ei helpolla tai lainkaan saa kiinteää laajakaistaa, mutta jossa 5G-verkko toimii.

Tämä sisältö on tarkoitettu vain tilaajille

Näet sisällön, kun kirjaudut Etunurkkaan.
Etkö vielä ole tilaaja? Pääset tilaajaksi jo 3,90 eurolla
  • Tilaajana saat:
  • Pääsyn yli 500 luotettavan ja tarkistetun ohjelman kokoelmaan
  • Vaiheittain etenevät käyttöopastukset suomeksi
  • Pääsyn foorumille, jolla voit kysyä neuvoa muilta käyttäjiltä
  • Uusimmat tuotetestit ja arviot
  • Lehden 12 viimeisintä numeroa näköislehtinä
  • Painetun lehden kotiin toimitettuna
Kaikki Etunurkan sisällöt ovat KotiMikron toimituksen valitsemia ja lukijoiden vapaasti ladattavissa. Etunurkan sisältö on tarkistettu markkinoiden johtavilla tietoturvatyökaluilla, joten Etunurkan ohjelmia ja muita sisältöjä voi käyttää turvallisesti. KotiMikron tilaaja voi jättää kysymyksiä Etunurkan ohjelmista ja muusta sisällöstä KotiMikron tukeen tai toimitukseen. Yhteystiedot löytyvät valitsemalla KotiMikron aloitussivulla Tilaajaedut-valikosta kohdan "Ota yhteyttä".