Kukaan ei halua hidasta tietokonetta, joka jumittaa ja yskii heti, kun sitä pyytää avaamaan Laskimen. Jos tietokone on päässyt niin huonoon jamaan, sen saaminen takaisin huippukuntoon tarkoittaa pitkää ja vaivalloista taistelua. Tietokoneesta onkin hyvä huolehtia jatkuvasti eikä vasta sitten, kun on liian myöhäistä.

Jos tietokonetta huoltaa säännöllisesti, sen kunnossapitämiseen kuluu paljon vähemmän aikaa kuin silloin, jos koneen antaa ensin hyytyä totaalisesti ja asiaan reagoi vasta pakon edessä. Säännölliset huoltotoimet säästävät monelta turhautumiselta, koska orastavat ongelmat on helpompi ja nopeampi korjata kuin pitkälle kehittyneet.

Kaikki valmista vartissa

Jos päivityksiä ei ole tehty kuukausiin, esimerkiksi ohjainten eli ajurien päivittäminen voi kestää useita tunteja. Omat työt on keskeytettävä välillä, koska päivitysten lataaminen ja asentaminen edellyttää yleensä useita tietokoneen uudelleenkäynnistyksiä. Jos huoltotoimista huolehtii säännöllisesti kahden viikon välein tai kerran kuukaudessa, kaikki tässä artikkelissa kuvatut rutiinit on suoritettu noin 15 minuutissa.

Se helpottaa tietokoneen hallintaa huomattavasti – eikä työhön tarvita muuta kuin KotiMikron tarjoamat ohjelmat ja tässä artikkelissa annetut ohjeet.

Parhaat ohjelmat

Osa tässä artikkelissa läpikäydyistä tehtävistä suoritetaan erilaisten tietokoneelle asennettavien ohjelmien avulla. Tämä koskee esimerkiksi virus- ja haittaohjelmien skannausta sekä niiltä suojautumista erinomaisella Avira Free Antivirus -ohjelmalla. Joissakin ohjeissa hyödynnetään puolestaan Windowsin omia sisäisiä työkaluja, koska ne suoriutuvat kyseisistä tehtävistä arviomme mukaan erinomaisesti. Esimerkiksi Windowsin luotettavan Tehtävienhallinnnan avulla voi tarkistaa, mitkä ohjelmat käynnistyvät automaattisesti tietokoneen kanssa.

Työkalu tarjoaa hyvän ja nopean yleiskatsauksen ohjelmista, jotka käynnistyvät Windowsin kanssa ja voivat sen vuoksi hidastaa tietokonetta.

Lisää omia kohtia listalle

Tässä artikkelissa esittelemme kuusi mielestämme tärkeintä tehtävää, joista huolehtimalla tietokone pysyy kunnossa, nopeana ja hyvin toimivana. Tämä ei silti tarkoita, etteikö luettelo voisi olla pidempikin. Jos pidät tietokoneen huoltamisesta, voit laajentaa listaa muillakin, sinulle kenties jo tutuilla toimenpiteillä. Valitse itse, mitkä tehtävät haluat listallesi. Tärkeintä on, että muistat suorittaa tehtävät säännöllisesti, etteivät ne pääse kasaantumaan. Toivottavasti ohjeista on hyötyä!

Tämä sisältö on tarkoitettu vain tilaajille

Näet sisällön, kun kirjaudut Etunurkkaan.
Etkö vielä ole tilaaja? Pääset tilaajaksi jo 3,90 eurolla
  • Tilaajana saat:
  • Pääsyn yli 500 luotettavan ja tarkistetun ohjelman kokoelmaan
  • Vaiheittain etenevät käyttöopastukset suomeksi
  • Pääsyn foorumille, jolla voit kysyä neuvoa muilta käyttäjiltä
  • Uusimmat tuotetestit ja arviot
  • Lehden 12 viimeisintä numeroa näköislehtinä
  • Painetun lehden kotiin toimitettuna
Kaikki Etunurkan sisällöt ovat KotiMikron toimituksen valitsemia ja lukijoiden vapaasti ladattavissa. Etunurkan sisältö on tarkistettu markkinoiden johtavilla tietoturvatyökaluilla, joten Etunurkan ohjelmia ja muita sisältöjä voi käyttää turvallisesti. KotiMikron tilaaja voi jättää kysymyksiä Etunurkan ohjelmista ja muusta sisällöstä KotiMikron tukeen tai toimitukseen. Yhteystiedot löytyvät valitsemalla KotiMikron aloitussivulla Tilaajaedut-valikosta kohdan "Ota yhteyttä".