Kuvitellaan, että tietokoneesi on linnoitus. Suojaava linnake, jota on puolustettava horisontissa häämöttäviltä sotaisilta armeijoilta: tietojen kalastelulta, haittaohjelmilta ja hakkereilta, jotka yrittävät piirittää omaisuutesi. Ajattele tässä analogiassa sähköpostiosoitettasi laskusiltana.

Jos jätät sillan alas, vihollinen voi päästä suoraan sisään ja viedä saaliin sekä levittää pelkoa ja tuhoa. Jos nostat sillan ylös, vihollinen ei koskaan pääse vallihautaa pidemmälle ja joutuu kääntymään pettyneenä takaisin. Jos lukitset sillan ylös, linnoitusta on paljon vaikeampi vallata, ja sen vuoksi vihollinen todennäköisesti etsii helpomman uhrin. Myös sinun ja tietokoneesi kannalta on siis tärkeää olla valppaana ja varovainen, kun lähetät ja vastaanotat sähköpostiviestejä ja käytät sähköpostiasi.

Hakkerit sisään sähköpostista

Monet hyökkäykset alkavat sähköpostista. Tämä johtuu siitä, että ihmiset ovat tottuneet avaamaan ja vastaanottamaan tiedostoja henkilöiltä, jotka he tuntevat. Jos jokin haittaohjelma tai ovela hakkeri saa vastaanottajan avaamaan sähköpostiviestin, joka sisältää haitallisen ohjelman tai tiedoston, takapiru voi päästä käsiksi koko tietokoneeseen sekä kaikkiin sillä oleviin tiedostoihin ja tietoihin.

Myös tutkimukset ja tilastot osoittavat tämän: lähes kaikki haittaohjelmat – kuten vakoiluohjelmat, kiristysohjelmat ja virukset – päätyvät uhreilleen sähköpostiviestin välityksellä. Sähköposti on eittämättä hakkereiden hyökkäyskanava numero yksi, kun he yrittävät iskeä yrityksiin, organisaatioihin tai aivan tavallisiin tietokoneen käyttäjiin. Sähköpostia avatessa, liitetiedostoja ladatessa ja sähköpostiviestejä lähettäessä on entistäkin tärkeämpää noudattaa varotoimia.

Monet hyökkäykset ja haitat voi itse asiassa välttää melko helposti, jos vain harkitsee hetken ja noudattaa tässä artikkelissa annettuja neuvoja. Niiden avulla sähköpostista voi tehdä turvallisemman ja vaikeamman murtaa. Lisäksi artikkeli auttaa tunnistamaan ja poistamaan huijaussähköpostit sen sijaan, että kävelisi suoraan huijarin ansaan.

Tämä sisältö on tarkoitettu vain tilaajille

Näet sisällön, kun kirjaudut Etunurkkaan.
Etkö vielä ole tilaaja? Pääset tilaajaksi jo 3,90 eurolla
  • Tilaajana saat:
  • Pääsyn yli 500 luotettavan ja tarkistetun ohjelman kokoelmaan
  • Vaiheittain etenevät käyttöopastukset suomeksi
  • Pääsyn foorumille, jolla voit kysyä neuvoa muilta käyttäjiltä
  • Uusimmat tuotetestit ja arviot
  • Lehden 12 viimeisintä numeroa näköislehtinä
  • Painetun lehden kotiin toimitettuna
Kaikki Etunurkan sisällöt ovat KotiMikron toimituksen valitsemia ja lukijoiden vapaasti ladattavissa. Etunurkan sisältö on tarkistettu markkinoiden johtavilla tietoturvatyökaluilla, joten Etunurkan ohjelmia ja muita sisältöjä voi käyttää turvallisesti. KotiMikron tilaaja voi jättää kysymyksiä Etunurkan ohjelmista ja muusta sisällöstä KotiMikron tukeen tai toimitukseen. Yhteystiedot löytyvät valitsemalla KotiMikron aloitussivulla Tilaajaedut-valikosta kohdan "Ota yhteyttä".