Kun poistat jonkin tiedoston siirtämällä sen Windowsin Roskakoriin, tiedät varmasti, että tiedosto on edelleen helposti saatavilla, ellet lisäksi tyhjennä Roskakoria. Mutta edes Roskakorin tyhjentäminen ja tiedoston häviäminen sieltä ei tarkoita, etteikö tiedostoa voisi vielä palauttaa.

Kuka tahansa, jolla on hiukan teknisiä taitoja – tai vain sopiva ohjelmisto asennettuna – voi palauttaa tiedostot vaivatta, vaikkeivät ne enää olisi Roskakorissa. Jos esimerkiksi myyt käytetyn tietokoneen tai luovutat sen eteenpäin, uusi omistaja pystyy halutessaan palauttamaan henkilökohtaiset tiedostosi, kuten lääkärintodistukset, sopimukset ja budjetit sekä poistetuiksi luulemasi henkilökohtaiset valokuvat. Siihen tarvitaan vain erityinen palautusohjelma, jollaisia voi ladata verkosta helposti ja täysin maksutta.

Ellet halua tärkeiden tiedostojesi päätyvän vääriin käsiin, niiden lopulliseen poistamiseen tarvitaan siis järeämpiä keinoja.

Piilossa poistamisen jälkeen

Tiedostot eivät suinkaan häviä olemattomiin, kun ne poistetaan Windowsissa tavalliseen tapaan. Ainoa poistettava osa on tiedoston viitepiste eli viittaus. Käytännössä tämä tarkoittaa, että tiedosto on vain väliaikaisesti poissa tavallisten tietokoneohjelmien näköpiiristä. Kun tiedosto luodaan, sen raakatiedot sijoitetaan tietokoneen kiintolevylle kohtaan, jossa juuri silloin sattuu olemaan tilaa. Viittaus tai viitepiste tiedostoon sijaitsee jossakin muualla, esimerkiksi valokuvakansiossa.

Kun sen poistaa Windowsissa, koneelta häviää pelkästään viittaus tiedostoon. Ja vaikka tiedosto ei sen jälkeen enää näy Windowsissa, tiedoston tiedot ovat edelleen tallessa tietokoneen kiintolevyllä. Jos tiedoston sijainti sen sijaan korvataan uusilla tiedoilla (esimerkiksi kun asennat tietokoneelle uuden ohjelman), vanhaa tiedostoa on lähes mahdotonta löytää. Tähän perustuu Eraser-ohjelman teho.

Poista kaikki jäljet Eraserin avulla

Jos haluat olla täysin varma, etteivät asiattomat pääse käsiksi henkilökohtaisiin asiakirjoihisi ja valokuviisi kiintolevyltä poistamisen jälkeen, kokeile Eraser-ohjelmaa. Se varmistaa, ettei tiedostoista jää tietokoneelle mitään jälkiä. Se ei poista pelkästään tiedoston viitettä, vaan myös ylikirjoittaa varsinaisen tiedoston yhden tai useamman kerran. Sen jälkeen poistettua tiedostoa ei pysty pelastamaan palautustyökaluilla.

Eraser-ohjelmaa voi käyttää myös kansioiden tai kokonaisten asemien poistamiseen, ja KotiMikro-lehden tilaajat voivat ladata sen Etunurkasta. Ohjelma on helppo asentaa, ja se tarjoaa mahdollisuuden poistaa tiedostoja monilla eri tavoilla. Suurin ero menetelmien välillä on tiedostojen ylikirjoituskertojen määrä. Eräs Eraserin poistomenetelmä ylikirjoittaa tiedostot peräti 35 kertaa. Pitää kuitenkin huomioida, että mitä useamman kerran tiedosto korvataan uusilla tiedoilla, sitä kauemmin prosessi kestää.

Me KotiMikrossa testasimme eri menetelmiä, koska halusimme selvittää, kannattaako tiedostojen poiston valmistumista odotella tuntikausia. Tulokset näet jäljempänä tässä artikkelissa.

Tämä sisältö on tarkoitettu vain tilaajille

Näet sisällön, kun kirjaudut Etunurkkaan.
Etkö vielä ole tilaaja? Pääset tilaajaksi jo 3,90 eurolla
  • Tilaajana saat:
  • Pääsyn yli 500 luotettavan ja tarkistetun ohjelman kokoelmaan
  • Vaiheittain etenevät käyttöopastukset suomeksi
  • Pääsyn foorumille, jolla voit kysyä neuvoa muilta käyttäjiltä
  • Uusimmat tuotetestit ja arviot
  • Lehden 12 viimeisintä numeroa näköislehtinä
  • Painetun lehden kotiin toimitettuna
Kaikki Etunurkan sisällöt ovat KotiMikron toimituksen valitsemia ja lukijoiden vapaasti ladattavissa. Etunurkan sisältö on tarkistettu markkinoiden johtavilla tietoturvatyökaluilla, joten Etunurkan ohjelmia ja muita sisältöjä voi käyttää turvallisesti. KotiMikron tilaaja voi jättää kysymyksiä Etunurkan ohjelmista ja muusta sisällöstä KotiMikron tukeen tai toimitukseen. Yhteystiedot löytyvät valitsemalla KotiMikron aloitussivulla Tilaajaedut-valikosta kohdan "Ota yhteyttä".