Vuonna 2019 eräs uusiseelantilainen perhe lähti lomalle Eurooppaan. Matkan puolivälissä perhe majoittui Irlannin Corkissa. Huoneisto oli varattu suositusta Airbnb-sovelluksesta, jonka avulla yksityishenkilöt voivat vuokrata asuntojaan muille ilman ammattimaisia välittäjiä.

Perheen isä Andrew Barker työskenteli Uudessa- Seelannissa IT-asiantuntijana eikä edes lomalla malttanut olla skannaamatta asunnon langatonta verkkoa piilotettujen laitteiden varalta.

Kamera kuvasi perhettä salaa

Listalle ilmestyi nopeasti Wi-Fi-kamera, jonka Andrew Barker onnistui kaiken lisäksi saamaan hallintaansa. Kauhukseen hän huomasi, että kamera kuvasi perhettä olohuoneen katossa olevasta piilopaikastaan ja lähetti kuvaa suorana verkossa.

Perhe lähti asunnosta välittömästi ja majoittui sen sijaan hotelliin. Tämän tapahtuman jälkeen mediassa on säännöllisin väliajoin ollut vastaavia tarinoita henkilöistä, jotka ovat löytäneet piilotettuja kameroita Airbnb:n ja muiden palveluiden kautta vuokratuista asunnoista.

Hotellitkaan eivät ole turvallisia

Hotellien voisi luulla olevan yksityisiä vuokrakohteita turvallisempia, mutta oikeasti näin ei ole. Vuonna 2019 paljastui, että eräässä eteläkorealaisessa hotellissa oli hotellin tietämättä tarkkailtu 1 600 vierasta huoneisiin asennetuilla mikrokameroilla.

Videoita striimattiin sivustolle, jossa maksavat asiakkaat saivat katsella niitä. Onko itselläsi ollut tunne, että joku salakatselee sinua lomalla? Ehkä et olekaan ollut vainoharhainen. Valvontakameroista on tullut niin pieniä, että ne voi piilottaa savuhälyttimiin, kelloradioihin, puhelimen latureihin ja muihin tavallisiin laitteisiin. Kameran paljastaa vain objektiivin mikroskooppinen reikä, ja sitä voi olla lähes mahdoton havaita, jos ei tiedä mitä etsisi.

Etelä-Korean tapauksessa kameroita oli piilotettu digibokseihin, pistorasioihin ja hiustenkuivaimiin, joten ne olivat täysin näkymättömissä.

Tarkista itse puhelimella

Jos haluat olla varma yksityisyydestäsi, kun kirjaudut johonkin hotelliin tai huoneistoon, voit tehdä kuten uusiseelantilainen IT-asiantuntija Andrew Barker. Puhelimen Fing-sovelluksella voi skannata langattoman verkon ja katsoa, onko siihen liitetty kameroita.

Lisäksi puhelimen kamera paljastaa mahdolliset infrapunadiodit, joiden avulla kameralla voi kuvata pimeässä. Seuraavilla sivuilla näytämme, miten skannaus tehdään.

Tämä sisältö on tarkoitettu vain tilaajille

Näet sisällön, kun kirjaudut Etunurkkaan.
Etkö vielä ole tilaaja? Pääset tilaajaksi jo 3,90 eurolla
  • Tilaajana saat:
  • Pääsyn yli 500 luotettavan ja tarkistetun ohjelman kokoelmaan
  • Vaiheittain etenevät käyttöopastukset suomeksi
  • Pääsyn foorumille, jolla voit kysyä neuvoa muilta käyttäjiltä
  • Uusimmat tuotetestit ja arviot
  • Lehden 12 viimeisintä numeroa näköislehtinä
  • Painetun lehden kotiin toimitettuna
Kaikki Etunurkan sisällöt ovat KotiMikron toimituksen valitsemia ja lukijoiden vapaasti ladattavissa. Etunurkan sisältö on tarkistettu markkinoiden johtavilla tietoturvatyökaluilla, joten Etunurkan ohjelmia ja muita sisältöjä voi käyttää turvallisesti. KotiMikron tilaaja voi jättää kysymyksiä Etunurkan ohjelmista ja muusta sisällöstä KotiMikron tukeen tai toimitukseen. Yhteystiedot löytyvät valitsemalla KotiMikron aloitussivulla Tilaajaedut-valikosta kohdan "Ota yhteyttä".