Mainoksia on nykyään lähes mahdotonta välttää, varsinkaan tietokoneella ja puhelimella. Tutkimus toisensa jälkeen osoittaa, että ihmiset ovat lievästi sanottuna väsyneitä mainoksiin, ja jotkut jopa ärsyyntyvät mainoksia nähdessään. Siitä huolimatta meitä pommitetaan kaikenlaisilla myyntiviesteillä ja suosituksilla, vaikka haluaisimme vain lukea uutisia, katsoa YouTube-videoita tai seurata sosiaalista mediaa.

Mainoksia on monenlaisia: esimerkiksi pitkiä videomainoksia, jotka toistetaan ennen varsinaista videota, pieniä huomautuksia verkkosivuston kulmassa tai puolen näytön kokoisia eläviä bannereita. Pahimmillaan ne voivat hidastaa tietokoneen tai puhelimen suorituskykyä, koska niissä on runsaasti värikästä grafiikkaa. Ärsyttäviä mainoksia on toisin sanoen laidasta laitaan, mutta oikeiden työkalujen avulla niistä kaikista voi onneksi päästä eroon.

Kaikki mainokset pois

Verkkosivustoilla näkyvistä mainoksista pääsee parhaiten eroon adblockerin eli mainosten estäjän avulla. Se on tyypillisesti selainlaajennus, jonka voi ladata tietokoneelle ilmaiseksi. Paras adblocker on uBlock Origin, joka on tarjolla sekä Edge- että Chrome-selaimeen. Kun laajennus on asennettu, sekävideomainokset että bannerit poistetaan selaimesta automaattisesti.

Adblockereita ontietyissä selaimissa myös sisäänrakennettuna. Esimerkiksi puhelimella voi surffata verkossa ilman mainoksia, jos käytössä on Brave-selain. Sekä uBlock Origin -selainlaajennus että Braven sisäänrakennettu adblocker on tarvittaessa helppo poistaa käytöstä. Kaikki verkkosivustot eivät nimittäin toimi tarkoituksenmukaisella tavalla, jos adblocker on käytössä. Mainokset eivät häiritse pelkästään verkkosivuilla. Myös Windowsissa on mainoksia, joissa esimerkiksi kehotetaan käyttämään Microsoftin tuotteita, kuten Bing-hakukonetta tai Edge-selainta.

Adblocker ei auta niiden kanssa, mutta onneksi myös Microsoftin häirinnän voi välttää. Se tapahtuu muuttamalla Windowsin asetuksia.

Tämä sisältö on tarkoitettu vain tilaajille

Näet sisällön, kun kirjaudut Etunurkkaan.
Etkö vielä ole tilaaja? Pääset tilaajaksi jo 3,90 eurolla
  • Tilaajana saat:
  • Pääsyn yli 500 luotettavan ja tarkistetun ohjelman kokoelmaan
  • Vaiheittain etenevät käyttöopastukset suomeksi
  • Pääsyn foorumille, jolla voit kysyä neuvoa muilta käyttäjiltä
  • Uusimmat tuotetestit ja arviot
  • Lehden 12 viimeisintä numeroa näköislehtinä
  • Painetun lehden kotiin toimitettuna
Kaikki Etunurkan sisällöt ovat KotiMikron toimituksen valitsemia ja lukijoiden vapaasti ladattavissa. Etunurkan sisältö on tarkistettu markkinoiden johtavilla tietoturvatyökaluilla, joten Etunurkan ohjelmia ja muita sisältöjä voi käyttää turvallisesti. KotiMikron tilaaja voi jättää kysymyksiä Etunurkan ohjelmista ja muusta sisällöstä KotiMikron tukeen tai toimitukseen. Yhteystiedot löytyvät valitsemalla KotiMikron aloitussivulla Tilaajaedut-valikosta kohdan "Ota yhteyttä".