Harva asia tuntuu yhtä epämiellyttävältä kuin ajatus salassa tapahtuvasta valvonnasta. Etenkin, jos tarkkailijalla on pahat aikomukset. Ja nimenomaan pahanteosta vakoiluohjelmissa on kyse. Ne ovat pieniä erikoisohjelmia, jotka piiloutuvat tietokoneelle tai puhelimeen ja jotka on suunniteltu vakoilemaan uhreja arkaluontoisten tietojen saamiseksi.

Tekniikan kehittyessä vakoiluohjelmatkin ovat valitettavasti kehittyneet. Hakkerit voivat esimerkiksi ohjelmoida niin kutsuttuja näppäilytallentimia, jotka pystyvät etälukemaan näppäinpainalluksia ja keräämään sillä tavoin laitteille syötettyjä salasanoja tai maksutietoja. He voivat myös siepata tekstiviestejä ja puheluita sekä käyttää puhelimen GPS-paikannusta käyttäjän sijainnin selvittämiseen. Joissain tapauksissa hakkerit ovat hyödyntäneet vakoiluohjelmia salakuunteluun älypuhelimen mikrofonin kautta ja pahimmissa tapauksissa päässeet vakoilemaan uhria myös puhelimen kameran avulla.

Kaikkein ikävimmissä tapauksissa hakkerit ottavat tietokoneen tai puhelimen kokonaan hallintaansa vakoiluohjelman avulla. Esimerkiksi pahamaineinen Hook-vakoiluohjelma voi hallita älypuhelinta reaaliajassa. Virtual Network Computing -näytönjakotekniikan (VNC) avulla hakkerit pystyvät etäohjaamaan uhrin puhelinta. He voivat siis siirtää lähes mitä tahansa tietoja puhelimella ja myös ladata laitteelle haitallisia tiedostoja.

Puhelin ja tietokone suojaan

Vakoiluohjelmaa on vaikea havaita ennen kuin se iskee ja on liian myöhäistä. Tämä johtuu siitä, että vakoiluohjelma on yleensä suunniteltu piiloutumaan kohdelaitteeseen. Tietyillä keinoilla vakoiluohjelmat voi kuitenkin estää ja poistaa tietokoneelta ja matkapuhelimesta. Etunurkasta ilmaiseksi ladattava Avira Free Antivirus -virustorjuntaohjelma suojaa tietokonetta vakoiluohjelmilta, ja Android-puhelimille tarkoitetun Sophos Intercept X -sovelluksen tarjoaman kilven läpi haitalliset sovellukset ja tiedostot eivät pääse tunkeutumaan puhelimeen.

Sophos Intercept X -sovellusta ei ole saatavana iPhonelle, mutta onneksi iPhone on yleisesti ottaen paremmin suojattu. Sen käyttöjärjestelmä perustuu nimittäin salaiseen lähdekoodiin, jonka vain Apple tuntee. Tämä tarkoittaa muun muassa, että tietoturvasta huolehtiminen on Applelle helpompaa. iPhonen suojaamiseen ei siis tarvita sovellusta, mutta vakoiluohjelmille voi silti altistua. Jos puhelimellesi tai tietokoneellesi on päässyt vakoiluohjelma tai epäilet sitä, voit tunnistaa ja poistaa sen itse.

Seuraavilla sivuilla näytämme, miten se tehdään, ja verkkosivustollamme on ohjeet iPhonelle:

www.kotimikro.fi/iphonespyware

Tämä sisältö on tarkoitettu vain tilaajille

Näet sisällön, kun kirjaudut Etunurkkaan.
Etkö vielä ole tilaaja? Pääset tilaajaksi jo 3,90 eurolla
  • Tilaajana saat:
  • Pääsyn yli 500 luotettavan ja tarkistetun ohjelman kokoelmaan
  • Vaiheittain etenevät käyttöopastukset suomeksi
  • Pääsyn foorumille, jolla voit kysyä neuvoa muilta käyttäjiltä
  • Uusimmat tuotetestit ja arviot
  • Lehden 12 viimeisintä numeroa näköislehtinä
  • Painetun lehden kotiin toimitettuna
Kaikki Etunurkan sisällöt ovat KotiMikron toimituksen valitsemia ja lukijoiden vapaasti ladattavissa. Etunurkan sisältö on tarkistettu markkinoiden johtavilla tietoturvatyökaluilla, joten Etunurkan ohjelmia ja muita sisältöjä voi käyttää turvallisesti. KotiMikron tilaaja voi jättää kysymyksiä Etunurkan ohjelmista ja muusta sisällöstä KotiMikron tukeen tai toimitukseen. Yhteystiedot löytyvät valitsemalla KotiMikron aloitussivulla Tilaajaedut-valikosta kohdan "Ota yhteyttä".