Halpamarketin uusimmassa tarjouslehdessä on jälleen tarjolla älykotilaitteita reilulla kympillä. Tällä kertaa markkinoidaan älyvaloa, jonka voi sytyttää ja sammuttaa puhelimen sovelluksella verkkoon yhdistetyn yhdyskäytävän kautta myös silloin, kun kukaan ei ole kotona.

Lyhyt matka kotiverkkoon

Tällaista internetiin yhdistettyjen älylaitteiden kokonaisuutta kutsutaan myös esineiden internetiksi (Internet of Things). Se on viime vuosina yleistynyt myös monissa suomalaiskodeissa. Itse asiassa älylaitteista on tullut niin tavallisia, että niitä on toisinaan tarjolla jopa halpamyymälöiden tarjoushyllyillä.

Ehkä sinullakin on jo älytelevisio, verkkokamera, NAS, sovelluksella hallittavia lamppuja, älykäs sääasema tai jokin muu puhelimella ohjattava laite. Kodin varustaminen tällaisilla laitteilla ei valitettavasti ole aivan riskitöntä. Erityisen vaarallisia ovat tuotemerkittömät tuotteet, jotka tulevat yleensä suoraan kiinalaisista tehtaista.

Ponnahduslauta muihin laitteisiin

Rikolliset ovat taitavia ja havaitsevat tietoturva-aukkoja useimmissa laitteissa – myös merkkituotteissa. Tunnetut valmistajat päivittävät kuitenkin laitteidensa laiteohjelmistot heti kun haavoittuvuus havaitaan. Halpojen tuotteiden kohdalla tilanne on toinen.

Niiden ongelmia ei välttämättä korjata koskaan, eikä tietoturvapäivityksiä kannata odottaa ainakaan takuuajan päättymisen jälkeen. Laiteohjelmistopäivitysten myötä korjautuvien haavoittuvuuksien lisäksi tietoturvaa uhkaavat myös laitteiden vastuuttomat käyttötavat. Esimerkiksi kodin valvontaan tarkoitetut verk kokamerat on ostohetkellä suojattu yleensä jollain helpolla salasanalla ja käyttäjätunnuksella.

Ne ovat useimmiten admin ja admin. Jos niitä ei vaihda heti, hakkerin on helppo selvittää tunnukset muutamalla arvauksella. Ja sen jälkeen hän voikin seurata talon elämää vapaasti. Myös laitteet, jotka eivät itsessään sisällä henkilökohtaisia tietoja, voivat olla yksityisyyden kannalta suuri riski. Jos hakkeri onnistuu pääsemään kotiverkkoon huonosti suojatun älylaitteen kautta, hän voi hyväksikäyttää väylää ja siirtyä muihin kotiverkon laitteisiin. Ja seuraavaksi vaarassa ovatkin puhelin, tietokone ja verkkokiintolevy kaikkine yksityisine kuvineen.

Käytetään rikollisiin tarkoituksiin

Ruotsalaisen tietoturvayhtiö Sprinkler Security Swedenin johtaja ja turvallisuusasiantuntija David Jacoby on päätyönsä ohessa myös taitava hakkeri – lain oikealla puolella. Hän on aiemmin näyttänyt, kuinka helppoa verkkotulostimiin, reitittimiin, älytelevisioihin ja verkkokiintolevyihin murtautuminen on.

Usein se onnistuu jo muutamassa minuutissa. Otimme yhteyttä David Jacobyyn ja kysyimme, miltä uusimpien internetiin yhdistettyjen laitteiden tietoturva näyttää. Uutiset ovat valitettavasti huonoja:

Jacobyn mukaan älykotilaitteiden määrä on viime vuosina lisääntynyt, ja niistä on tullut osa rikollisten maanalaista toimintakenttää. Älykkäitä pistorasioita, tulostimia ja muita älylaitteita käytetään niin sanottuina solmuina muun muassa rahanpesussa. Käytännössä tämä voi tapahtua esimerkiksi niin, että joku rikollinen ostaa Excel-taulukollisen varastettujen luottokorttien tietoja ja reitittää liikennettä viattomien ihmisten kotiverkkojen kautta päästäkseen käsiksi korteilla oleviin rahoihin. Älylaitteen omistajan IP-osoite näyttää tällaisessa tapauksessa syylliseltä rahanpesuun.

David Jacoby kertoo myös, että niin kutsuttujen botnet-hyökkäyksien määrä on kasvanut, ja verkkosivustojen kaatamiseen voidaan käyttää tuhansia rikollisten luvattomasti hallitsemia älykotilaitteita eri puolilta maailmaa.

Suojaa kotiverkolle

Kotiverkon turvallisuuden perusteellinen läpikäynti on siis ajankohtaisempaa kuin koskaan ennen. Etunurkassa on KotiMikron lukijoille ilmainen Bitdefender Home Scanner -ohjelma.

Sillä voi tarkistaa kotiverkon suojaamattomien laitteiden varalta ja korjata ongelmat ennen kuin hakkeri saa laitteen ja verkon hallintaansa. Ohjelma tunnistaa kaikki verkossa olevat laitteet ja tarkistaa, onko niissä heikkoja salasanoja tai muita haavoittuvuuksia, jotka voisivat tarjota hakkereille pääsyn kaikkiin verkon laitteisiin.

Tämä sisältö on tarkoitettu vain tilaajille

Näet sisällön, kun kirjaudut Etunurkkaan.
Etkö vielä ole tilaaja? Pääset tilaajaksi jo 3,90 eurolla
  • Tilaajana saat:
  • Pääsyn yli 500 luotettavan ja tarkistetun ohjelman kokoelmaan
  • Vaiheittain etenevät käyttöopastukset suomeksi
  • Pääsyn foorumille, jolla voit kysyä neuvoa muilta käyttäjiltä
  • Uusimmat tuotetestit ja arviot
  • Lehden 12 viimeisintä numeroa näköislehtinä
  • Painetun lehden kotiin toimitettuna
Kaikki Etunurkan sisällöt ovat KotiMikron toimituksen valitsemia ja lukijoiden vapaasti ladattavissa. Etunurkan sisältö on tarkistettu markkinoiden johtavilla tietoturvatyökaluilla, joten Etunurkan ohjelmia ja muita sisältöjä voi käyttää turvallisesti. KotiMikron tilaaja voi jättää kysymyksiä Etunurkan ohjelmista ja muusta sisällöstä KotiMikron tukeen tai toimitukseen. Yhteystiedot löytyvät valitsemalla KotiMikron aloitussivulla Tilaajaedut-valikosta kohdan "Ota yhteyttä".