Identiteettivarkauden tai identiteetin väärinkäytön uhriksi joutuminen on aina epämiellyttävä kokemus, mutta se voi olla paljon pahempaakin. Se voi tulla todella kalliiksi, ja koko pitkällinen prosessi voi olla tuhoisa sekä henkisesti että fyysisesti. Jos rikolliset käyttävät henkilöllisyyttäsi väärin, saatat esimerkiksi joutua investoimaan aikaa ja vaivaa saadaksesi velkojat vakuuttuneiksi siitä, ettei lainanottaja ole sinä.

Tai ehkä joudut vakuuttamaan vihaisille huijatuille, ettei sinulla ole osuutta asiaan, vaikka nimeäsi ja kuvaasi on käytetty huijauksessa. Koskaan ei voi myöskään tietää varmuudella, mitä tietoja rikolliset ovat varastaneet ja mihin he niitä käyttävät. Identiteettivarkaus voi siis olla kallis kokemus, mutta se voi aiheuttaa vahinkoa myös mielenterveydelle. Siksi identiteettivarkauksilta on suojauduttava kaikin mahdollisin keinoin. Se on valitettavasti helpommin sanottu kuin tehty. Myös varovaiset ja vastuulliset voivat joutua hankaluuksiin, sillä internet ja nykyteknologia helpottavat petosten tekijöiden pääsyä luottamuksellisiin tietoihin.

Helppoa rikollisille

Internetin laajentuminen on lisännyt keinoja henkilöllisyyden varastamiseen. Ennen vanhaan identiteettivarkaiden oli varastettava henkilöllisyystodistus tai maksukortit fyysisesti, mutta digitalisoituneessa yhteiskunnassa uhriksi voi joutua, vaikka passi ja luottokortti olisivat piilossa lukitussa laatikossa. Huijarit saavat helposti haltuunsa yksityisiä ja arkaluonteisia henkilötietoja esimerkiksi käyttämällä tietojenkalastelua, murtautumalla tietokoneisiin ja puhelimiin ja sieppaamalla tietoja heikosti suojatuilta verkkosivustoilta tai pimeästä verkosta, jossa varastettuja passeja ja ajokortteja on myynnissä.

Toimintatavat tutuiksi

Yksityishenkilöt eivät voi estää hakkerointia verkkosivustoille, joilla henkilökohtaisia tietoja säilytetään, mutta rikollisten pääsyä luottamuksellisiin tietoihin voi vaikeuttaa ja henkilöllisyyden varastamisen estää muilla tavoin. Jos rikollisten menetelmät ovat tiedossa, mahdollisuus havaita petos jo ennakolta on suurempi.

Joissakin tapauksissa vahvin ase on terve järki. Erityisesti internetissä kannattaa aina harkita tarkkaan, mitä muiden kanssa jakaa. Älä esimerkiksi lähetä valokuvia ajokortista, sairausvakuutuskortista, passista tai muista henkilöllisyystodistuksista tuntemattomille, kun asioit verkossa yksityishenkilöiden kanssa ja sinua pyydetään todistamaan henkilöllisyytesi. Tiedot voivat sellaisessa tapauksessa päätyä huijareiden käsiin ja niitä voidaan käyttää joko sinua vastaan tai muiden huijaamiseen tulevaisuudessa. Maalaisjärki ei kuitenkaan aina riitä, ja suojautumiseen pitää ehkä käyttää tarkoitukseen kehitettyjä menetelmiä. Huijarit käyttävät esimerkiksi sosiaalista mediaa laajalti väärin, koska sieltä he saavat helposti valokuvia haltuunsa.

Kuvien avulla he voivat luoda valeprofiileja ja esittää olevansa sinä tai joku kuvitteellinen henkilö, jota käytetään huijaamaan muita. Mutta jos esimerkiksi Facebook-profiilisi on yksityinen, huijarit eivät voi varastaa valokuviasi. Se on hyvä alku, jos haluat välttää joutumisen identiteettivarkauden uhriksi.

Tämä sisältö on tarkoitettu vain tilaajille

Näet sisällön, kun kirjaudut Etunurkkaan.
Etkö vielä ole tilaaja? Pääset tilaajaksi jo 3,90 eurolla
  • Tilaajana saat:
  • Pääsyn yli 500 luotettavan ja tarkistetun ohjelman kokoelmaan
  • Vaiheittain etenevät käyttöopastukset suomeksi
  • Pääsyn foorumille, jolla voit kysyä neuvoa muilta käyttäjiltä
  • Uusimmat tuotetestit ja arviot
  • Lehden 12 viimeisintä numeroa näköislehtinä
  • Painetun lehden kotiin toimitettuna
Kaikki Etunurkan sisällöt ovat KotiMikron toimituksen valitsemia ja lukijoiden vapaasti ladattavissa. Etunurkan sisältö on tarkistettu markkinoiden johtavilla tietoturvatyökaluilla, joten Etunurkan ohjelmia ja muita sisältöjä voi käyttää turvallisesti. KotiMikron tilaaja voi jättää kysymyksiä Etunurkan ohjelmista ja muusta sisällöstä KotiMikron tukeen tai toimitukseen. Yhteystiedot löytyvät valitsemalla KotiMikron aloitussivulla Tilaajaedut-valikosta kohdan "Ota yhteyttä".