Huijaaminen on helpompaa kuin koskaan ennen. Useimmat meistä ovat tavoitettavissa sähköpostiosoitteen ja sosiaalisen median tilien kautta. Rikollisten ei siis tarvitse nähdä vaivaa uhrien etsimiseen oikeassa elämässä, vaan he voivat antaa uhrien tulla luokseen väärennettyjen ja houkuttelevien tarjousten kautta.

Rikolliset käyttävät monia eri menetelmiä ryöstääkseen viattomilta ihmisiltä rahaa tai tietoja, joita voidaan käyttää ihmisten elämän tuhoamiseen, ja uusia rikoksia tehtaillaan jatkuvasti. Yksi perinteisistä huijauksista ovat väärennetyt verkkokaupat, jotka näyttävät laillisilta kaupoilta, mutta sinua voidaan huijata lukemattomilla eri tavoilla. Ehkä sinua on tietämättäsi houkuteltu tekemään kallis tilaus, vaikka luulet ostavasi vain saippuan, tai tilaamasi tuotteet eivät koskaan tule perille.

Vanhemmat henkilöt vaarassa

Viime vuosina rikolliset ovat huijanneet suuria rahasummia erityisesti monilta vanhemmilta kansalaisilta, sillä nämä eivät tunne digitaalista maailmaa yhtä hyvin kuin nuorempi sukupolvi. Olemme nähneet monia esimerkkejä siitä, kuinka ihmiset ovat joutuneet rakkaushuijausten uhreiksi deittisivustoilla ja tietojenkalastelusähköposteilla. Myös monet väärennetyt viestit, jotka näyttävät esimerkiksi tulevan kuljetusliikkeiltä, kuten Postilta ja GLSl:tä, ovat olleet tehokkaita tietojenkalastelussa, joten niitä voidaan käyttää väärin.

Tässä artikkelissa tarkastelemme kuutta yleistä huijaustyyppiä, joihin voit törmätä verkossa, ja näytämme niiden toimintatavan. Mitä tapahtuu, kun sohvapöytäsi mahdollinen ostaja ehdottaa tuotteen noutamista ja maksamista lähetin välityksellä, tai päivität tietosi kuten ”Postin” tekstiviestissä pyydettiin tekemään? Lue lisää seuraavilta sivuilta.

Tämä sisältö on tarkoitettu vain tilaajille

Näet sisällön, kun kirjaudut Etunurkkaan.
Etkö vielä ole tilaaja? Pääset tilaajaksi jo 3,90 eurolla
  • Tilaajana saat:
  • Pääsyn yli 500 luotettavan ja tarkistetun ohjelman kokoelmaan
  • Vaiheittain etenevät käyttöopastukset suomeksi
  • Pääsyn foorumille, jolla voit kysyä neuvoa muilta käyttäjiltä
  • Uusimmat tuotetestit ja arviot
  • Lehden 12 viimeisintä numeroa näköislehtinä
  • Painetun lehden kotiin toimitettuna
Kaikki Etunurkan sisällöt ovat KotiMikron toimituksen valitsemia ja lukijoiden vapaasti ladattavissa. Etunurkan sisältö on tarkistettu markkinoiden johtavilla tietoturvatyökaluilla, joten Etunurkan ohjelmia ja muita sisältöjä voi käyttää turvallisesti. KotiMikron tilaaja voi jättää kysymyksiä Etunurkan ohjelmista ja muusta sisällöstä KotiMikron tukeen tai toimitukseen. Yhteystiedot löytyvät valitsemalla KotiMikron aloitussivulla Tilaajaedut-valikosta kohdan "Ota yhteyttä".