Salasanat, joilla kirjaudutaan sisään lähes jokaiseen verkkopalveluun, ovat jo pitkään olleet kaikkien tietoturva- asiantuntijoiden silmätikkuna. Salasanojen ongelmana on se, että teemme niistä joko liian helppoja (jotta muistamme ne), käytämme niitä yhä uudelleen (koska on mahdotonta muistaa sataa erilaista salasanaa) tai teemme niistä niin monimutkaisia, ettemme kuitenkaan muista niitä tarvittaessa ulkoa.

Biometria on turvallisempaa

Turvattomien salasanojen yleinen käyttö on johtanut siihen, että on otettu käyttöön kaksivaiheinen varmistus, jossa perinteistä salasanaa täydennetään toisella vaiheella. Siinä saat yleensä kertakäyttökoodin tekstiviestillä, sähköpostitse tai koodisovelluksella, mutta tämä menetelmä on vain tehnyt koko kirjautumisesta entistäkin hankalamman toimenpiteen. Siksi vanhasta kunnon salasanasta – ja jopa kaksivaiheisesta varmistuksesta – on jo pitkään pyritty luopumaan ja korvaamaan ne niin sanotulla avainkoodilla.

Avainkoodilla kirjautumiseen tarvitaan edelleen kaksi eri osatekijää: laite (tietokone, puhelin tai tabletti) ja biometrinen kirjautuminen eli kasvojentunnistus tai sormenjälki − tai yksilöllinen pääsykoodi. Tämä tarkoittaa sitä, että sinun ei enää tarvitse muistaa vanhanaikaista salasanaa eikä odottaa kertakäyttökoodin saamista tekstiviestillä tai käyttää Authenticatorin kaltaista tunnistautumissovellusta.

Kun aktivoit avainkoodin esimerkiksi Googlessa, sinun on ensin hyväksyttävä se henkilökohtaisella laitteellasi, kuten puhelimella. Tämän jälkeen tiliäsi voidaan käyttää vain omalla älypuhelimellasi, ja lisäturvaa antavana toimenpiteenä sinua pyydetään antamaan kirjautuessa sormenjälkesi, skannaamaan kasvosi tai syöttämään puhelimesi pääsykoodi.

Voit käyttää tietokonettasi avainkoodina

Voit myös itse käyttää Windows-tietokonettasi tilisi avainkoodina. Tämä tarkoittaa sitä, että voit kirjautua Google- tilillesi omalta tietokoneeltasi ilman, että sinun tarvitsee muistaa hankalaa salasanaa. Tällöin tarvitsee vain syöttää Windowsin salasana – tai antaa tietokoneen skannata kasvosi tai sormenjälkesi, jos olet ottanut aiemmin käyttöön Windowsin Hello-ominaisuuden.

Tulossa myös Windowsiin

Microsoft on myös yksi niistä yrityksistä, jotka haluaisivat, että vanhanaikaiset salasanat jäisivät historiaan mahdollisimman pikaisesti. Siksi voit pian kirjautua Microsoft-tilillesi ja siten myös tietokoneellesi avainkoodilla. Microsoft on jo julkaissut Windows Insider -testiohjelmassa kokeiluversion, jossa pääsyavain kuuluu kiinteästi Windows 11:een.

Tämä sisältö on tarkoitettu vain tilaajille

Näet sisällön, kun kirjaudut Etunurkkaan.
Etkö vielä ole tilaaja? Pääset tilaajaksi jo 3,90 eurolla
  • Tilaajana saat:
  • Pääsyn yli 500 luotettavan ja tarkistetun ohjelman kokoelmaan
  • Vaiheittain etenevät käyttöopastukset suomeksi
  • Pääsyn foorumille, jolla voit kysyä neuvoa muilta käyttäjiltä
  • Uusimmat tuotetestit ja arviot
  • Lehden 12 viimeisintä numeroa näköislehtinä
  • Painetun lehden kotiin toimitettuna
Kaikki Etunurkan sisällöt ovat KotiMikron toimituksen valitsemia ja lukijoiden vapaasti ladattavissa. Etunurkan sisältö on tarkistettu markkinoiden johtavilla tietoturvatyökaluilla, joten Etunurkan ohjelmia ja muita sisältöjä voi käyttää turvallisesti. KotiMikron tilaaja voi jättää kysymyksiä Etunurkan ohjelmista ja muusta sisällöstä KotiMikron tukeen tai toimitukseen. Yhteystiedot löytyvät valitsemalla KotiMikron aloitussivulla Tilaajaedut-valikosta kohdan "Ota yhteyttä".