Windows 10 -tietokoneessa arkistoidaan lähes kaikki toimenpiteet – jopa käyttäjän tietämättä. Netissä vieraillessa tallennetaan kaikki selaustiedot, jotta samalle sivulle olisi myöhemmin helppo palata. Tietokone osaa syöttää nimen ja osoitteen automaattisesti lomakkeisiin, kunhan tiedot on kirjoitettu kerran omalla verkkoselaimella.

Windows tallentaa samaan tapaan monenlaisia tietoja tietokoneen käytöstä: se muistaa käynnistetyt ohjelmat, avatut tiedostot ja myös ne väliaikaiset tiedostot, jotka paljastavat omien asiakirjojen sisällön.

Omaa yksityisyyttä osataan nykyisin jo suojata poistamalla turhat tiedostot kiintolevyltä vaikkapa ennen kuin tietokone myydään tuntemattomalle tai lahjoitetaan tuttavalle.

Windowsissa poistettu tiedosto siirretään kuitenkin ensin roskakoriin. Roskakoria tyhjentäessä poistetaan tietokoneen tiedostojärjestelmän viittaus tiedostoon niin, ettei se enää näy Resurssienhallinnalla – mutta itse tiedoston voi yhä palauttaa käyttöön melko vähällä vaivalla.

Siksi pelkkä tiedostojen poistaminen ei riitä yksityisyyden turvaamiseen. Tiedoston päälle pitää tallentaa muuta tietoa erillisellä työkalulla niin, ettei tiedostoa saa enää palautettua millään palautusohjelmalla.

Etunurkasta ladattava BleachBit poistaa tiedoston perusteellisesti, pitää yksityiset tiedot turvassa – ja sitä on helppo käyttää.

Tämä sisältö on tarkoitettu vain tilaajille

Näet sisällön, kun kirjaudut Etunurkkaan.
Etkö vielä ole tilaaja? Pääset tilaajaksi jo 3,90 eurolla
  • Tilaajana saat:
  • Pääsyn yli 500 luotettavan ja tarkistetun ohjelman kokoelmaan
  • Vaiheittain etenevät käyttöopastukset suomeksi
  • Pääsyn foorumille, jolla voit kysyä neuvoa muilta käyttäjiltä
  • Uusimmat tuotetestit ja arviot
  • Lehden 12 viimeisintä numeroa näköislehtinä
  • Painetun lehden kotiin toimitettuna
Kaikki Etunurkan sisällöt ovat KotiMikron toimituksen valitsemia ja lukijoiden vapaasti ladattavissa. Etunurkan sisältö on tarkistettu markkinoiden johtavilla tietoturvatyökaluilla, joten Etunurkan ohjelmia ja muita sisältöjä voi käyttää turvallisesti. KotiMikron tilaaja voi jättää kysymyksiä Etunurkan ohjelmista ja muusta sisällöstä KotiMikron tukeen tai toimitukseen. Yhteystiedot löytyvät valitsemalla KotiMikron aloitussivulla Tilaajaedut-valikosta kohdan "Ota yhteyttä".