Kaikesta tietokoneella tehdystä jää muistijälki. Tämä pätee yhtä hyvin verkossa surffailuun kuin tiedostojen käsittelyyn omalla kiintolevyllä. Kun avaat tietokoneella jonkin tiedoston, käytät jotakin ohjelmaa tai yksinkertaisesti siirrät jotakin kansiota Resurssienhallinnassa, jätät koneelle pienempiä tai suurempia jälkiä, joita muut voivat halutessaan seurata.

Osan näistä jäljistä huomaa heti jopa harjaantumattomalla silmällä. Jos joku muu käyttää kanssasi samaa Word-ohjelmaa, hän näkee luettelon tiedostoista, joita olet viimeksi avannut ohjelmalla. Jos kirjoitat vaimollesi rakkauskirjettä, yllätys paljastuu, kun hän näkee asiakirjan nimeltä ”rakkauskirje” heti avatessaan Wordin. Vaikka olisit tallentanut itse asiakirjan Resurssienhallinnan kätköihin, vahinko on jo tapahtunut.

Suuria ja pieniä juorukelloja

Tietokoneella on myös monenlaisia pikkutiedostoja, jotka juoruilevat hienovaraisemmalla tavalla eli vain asiantuntijoille, jotka tietävät, mistä tietoja pitää etsiä. Tämä koskee esimerkiksi pienoiskuvia, jotka tallennetaan erityisiin Windows-kansioihin ja jotka pysyvät siellä kauan sen jälkeen kun alkuperäinen kuva on poistettu. Tietokoneen siivouksesta hyötyvät kaikentyyppiset käyttäjät, sillä se varmistaa, ettei menneisyys pääse aiheuttamaan tarpeettomia ongelmia tulevaisuudessa. Jälkiä voi poistaa itse Windowsin asetuksissa, mutta tiettyjä asioita ei voi tehdä ilman erikoisohjelmaa. Etunurkasta ladattava BleachBit on erinomainen työkalu, joka peittää salaisuudet uteliailta urkkijoilta. Windowsissa ei ole nurkkaa, jota tämä tehokas ohjelma ei löytäisi ja siivoaisi.

Siivous koskee myös tietokoneelle asennettujen ohjelmien tiedostoja. Se kattaa paitsi selaimen evästeet myös esimerkiksi Adobe Readerin ja Microsoft 365:n tiedostot. Ohjelma on suomenkielinen, mutta se sisältää paljon tietokonealan termejä, jotka selitämme tarkemmin seuraavalla aukeamalla. Sen jälkeen näytämme, miten itsepintaiset juoruilijat saa käytännössä poistettua tietokoneelta.

Tämä sisältö on tarkoitettu vain tilaajille

Näet sisällön, kun kirjaudut Etunurkkaan.
Etkö vielä ole tilaaja? Pääset tilaajaksi jo 3,90 eurolla
  • Tilaajana saat:
  • Pääsyn yli 500 luotettavan ja tarkistetun ohjelman kokoelmaan
  • Vaiheittain etenevät käyttöopastukset suomeksi
  • Pääsyn foorumille, jolla voit kysyä neuvoa muilta käyttäjiltä
  • Uusimmat tuotetestit ja arviot
  • Lehden 12 viimeisintä numeroa näköislehtinä
  • Painetun lehden kotiin toimitettuna
Kaikki Etunurkan sisällöt ovat KotiMikron toimituksen valitsemia ja lukijoiden vapaasti ladattavissa. Etunurkan sisältö on tarkistettu markkinoiden johtavilla tietoturvatyökaluilla, joten Etunurkan ohjelmia ja muita sisältöjä voi käyttää turvallisesti. KotiMikron tilaaja voi jättää kysymyksiä Etunurkan ohjelmista ja muusta sisällöstä KotiMikron tukeen tai toimitukseen. Yhteystiedot löytyvät valitsemalla KotiMikron aloitussivulla Tilaajaedut-valikosta kohdan "Ota yhteyttä".