Kun hankin uuden tietokoneen, lataan selaimeen hetimmiten uBlock Origin -laajennuksen. Neuvon aina myös muita tekemään samoin. Lataamisen vaiva on pieni verrattuna siihen, että laajennus tekee selaimesta nopeamman ja turvallisemman ja parantaa yksityisyyden suojaa. uBlock Origin toimii selaimen portinvartijana, joka torjuu tietyt elementit automaattisesti.

Se estää esimerkiksi sivustot, jotka sisältävät haittaohjelmia, tietojenkalastelulinkkejä tai muuta vastaavaa ja pitää siten henkilökohtaiset tiedot ja muun tärkeän datan turvassa. Jos käyttäjä napsauttaa haittaohjelmia tai haitallista koodia sisältävää linkkiä, uBlock Origin varoittaa asiasta – tai estää verkkosivuston haitallisten elementtien toiminnan, etteivät ne vaikuta tietokoneeseen. Lisäksi laajennus vähentää näkyvyyttä verkossa ja estää niin sanotut seurantaohjelmat, jotka tarkkailevat surffaajien tekemisiä. Tämä on hyvä uutinen kaikille yksityisyydestään huolehtiville, jotka eivät halua yritysten ja verkkosivustojen seuraavan tekemisiään liian tarkasti.

Nopeuttaa tietokonetta

uBlock Originin käytöstä on myös muunlaista hyötyä. Kun seurantalaitteet, mainokset ja komentosarjat on estetty, sekä kaistanleveyttä että akkua säästyy eikä selaimen ja tietokoneen tarvitse käyttää tarpeettomasti energiaa niiden lataamiseen ja purkamiseen. Tämä voi nopeuttaa internetyhteyttä ja pidentää tietokoneen akun kestoa.

Virustorjuntaohjelmiston käyttöä ei silti saa lopettaa eikä satunnaisia linkkejä napsautella huoletta vain siksi, että uBlock Origin suojaa tietokonetta. Laajennusta kannattaa ajatella lisätukena, joka auttaa osaltaan varmistamaan yksityisyyden ja tekemään digitaalisesta elämästä turvallisempaa. Se estää kyllä osan tietokonetta mahdollisesti vahingoittavista hyökkäyksistä, mutta verkossa liikkuessa tarvitaan myös hyvää virustorjuntaohjelmaa, Windows Defenderiä ja tervettä järkeä.

Tämä sisältö on tarkoitettu vain tilaajille

Näet sisällön, kun kirjaudut Etunurkkaan.
Etkö vielä ole tilaaja? Pääset tilaajaksi jo 3,90 eurolla
  • Tilaajana saat:
  • Pääsyn yli 500 luotettavan ja tarkistetun ohjelman kokoelmaan
  • Vaiheittain etenevät käyttöopastukset suomeksi
  • Pääsyn foorumille, jolla voit kysyä neuvoa muilta käyttäjiltä
  • Uusimmat tuotetestit ja arviot
  • Lehden 12 viimeisintä numeroa näköislehtinä
  • Painetun lehden kotiin toimitettuna
Kaikki Etunurkan sisällöt ovat KotiMikron toimituksen valitsemia ja lukijoiden vapaasti ladattavissa. Etunurkan sisältö on tarkistettu markkinoiden johtavilla tietoturvatyökaluilla, joten Etunurkan ohjelmia ja muita sisältöjä voi käyttää turvallisesti. KotiMikron tilaaja voi jättää kysymyksiä Etunurkan ohjelmista ja muusta sisällöstä KotiMikron tukeen tai toimitukseen. Yhteystiedot löytyvät valitsemalla KotiMikron aloitussivulla Tilaajaedut-valikosta kohdan "Ota yhteyttä".