Tässä lehdessä olemme usein kehottaneet asentamaan tietokoneelle Etunurkasta löytyvästä suositusta tietoturvapaketistamme tietoturvaohjelmia virusten, kiristyshaittaohjelmien ja muiden haittaohjelmien torjuntaan. Ne ovat tärkeä osa tietokoneen perussuojausta, mutta pelkät tietoturvaohjelmat eivät valitettavasti suojaa tietokonetta oikean maailman vaaroilta.

Jos murtovaras tai pitkäkyntinen asiakas kahvilassa, jossa käytät tietokonettasi, juoksee karkuun koneesi kainalossaan, virustorjunta ei suojaa henkilökohtaisten tiedostojesi ja salasanojesi luvattomalta käytöltä esimerkiksi verkkopalveluissa, sähköpostissasi tai paikoissa, joissa olet tehnyt ostoksia ja jonne tallentanut luottokorttitietosi.

Voit suojata koneesi näitä tilanteita varten vaikeuttamalla varkaiden kirjautumista Windows-tilillesi ja tiedostoihisi käsiksi pääsemistä. Se tapahtuu ottamalla kaksivaiheinen tunnistautuminen käyttöön Windowsissa. Silloin tarvitset siis sekä tavallisen salasanan että kertakäyttöisen salasanan, jonka saat sovelluksella, kun haluat kirjautua tietokoneellesi tai Microsoft-tilillesi.

Suojaa tietokone varusteilla

Voit päivittää tietokoneeseen uudet suojavarusteet, joilla lukitset sen, tai kirjautua Windowsiin kasvojentunnistuksen avulla. Tämä edellyttää joko niin sanottua Kensington-lukkoa tai Windows Hello -toiminnon kanssa yhteensopivaa webkameraa. Rikollisen ei kuitenkaan tarvitse varastaa tietokonettasi voidakseen käyttää yksityisiä tilejäsi.

Jos et ole tark kaavainen tietokoneen käytössä julkisilla paikoilla, kuten bussissa, junassa tai kirjastossa, varas voi urkkia salasanasi, kun kirjaudut verkkopalveluihin. Vältät tämän käyttämällä näyttösuodatinta, joka rajaa katselukulmaa niin, että näytön sisältöä ei näe katsottaessa sitä sivusta. Varas ei siis näe tietojasi, jos hän istuu vieressäsi ja vilkuilee näyttösi.

Jäljitä ja tyhjennä tietokoneesi

Jos tietokoneesi varastetaan, saatat ajatella, että kaikki toivo sen takaisin saamiseksi on mennyttä.

Sinulla on kuitenkin yhä mahdollisuus ottaa tilanne hallintaan. Artikkelin mukana saat maksutta käyttöön DriveStrike-palvelun, joka seuraa tietokoneesi sijaintia, jotta voit saada varastetun tietokoneen mahdollisesti takaisin. DriveStriken avulla voit myös tyhjentää tietokoneesi etäyhteydellä, jos luovut kokonaan toivosta tietokoneesi takaisin saamisesta ja haluat varmistaa, että tietosi eivät joudu vääriin käsiin. Näin suojaat sekä tietokoneesi että yksityisyytesi paremmin sellaisilla tavoilla, joita perinteiset tietoturvaohjelmat eivät sinulle mahdollista.

Tämä sisältö on tarkoitettu vain tilaajille

Näet sisällön, kun kirjaudut Etunurkkaan.
Etkö vielä ole tilaaja? Pääset tilaajaksi jo 3,90 eurolla
  • Tilaajana saat:
  • Pääsyn yli 500 luotettavan ja tarkistetun ohjelman kokoelmaan
  • Vaiheittain etenevät käyttöopastukset suomeksi
  • Pääsyn foorumille, jolla voit kysyä neuvoa muilta käyttäjiltä
  • Uusimmat tuotetestit ja arviot
  • Lehden 12 viimeisintä numeroa näköislehtinä
  • Painetun lehden kotiin toimitettuna
Kaikki Etunurkan sisällöt ovat KotiMikron toimituksen valitsemia ja lukijoiden vapaasti ladattavissa. Etunurkan sisältö on tarkistettu markkinoiden johtavilla tietoturvatyökaluilla, joten Etunurkan ohjelmia ja muita sisältöjä voi käyttää turvallisesti. KotiMikron tilaaja voi jättää kysymyksiä Etunurkan ohjelmista ja muusta sisällöstä KotiMikron tukeen tai toimitukseen. Yhteystiedot löytyvät valitsemalla KotiMikron aloitussivulla Tilaajaedut-valikosta kohdan "Ota yhteyttä".