Internet on valitettavasti täynnä huijareita, hakkereita ja haitallisia sivustoja, jotka voivat koitua vahingoksi sekä tietokoneelle että pankkitilille. Joillakin verkkosivustoilla vaarana on haittaohjelman latautuminen tietokoneelle, kun käyttäjän viattomana tarkoituksena on vain sulkea jokin mainos tai käynnistää kiva video.

Toiset sivustot kätkevät haittaohjelmia harmittomilta vaikuttaviin ladattaviin tiedostoihin ja kolmannet saavat selaimet lataamaan haittaohjelmia automaattisesti pelkästään sivustolla käymisen takia. Verkossa surffatessa on siis tärkeää olla tarkkana. Koskaan ei voi olla liian kriittinen ja perusteellinen, mutta joskus vaarallisia verkkosivustoja on kerta kaikkiaan vaikea erottaa muista.

Ensinnäkin taitavat rikolliset ovat oppineet naamioimaan huijauksensa näyttämään luotettavilta verkkokaupoilta, ja toiseksi hakkerit voivat huijata verkossa surffaajat asentamaan haittaohjelmia lukemattomilla eri tavoilla. Aina ei siis voi heti päätellä, kätkeekö verkkosivusto sisäänsä haittaohjelmia. Tämän vuoksi tietoturvayhtiö Trend Micro on kehittänyt palvelun, jonka avulla voi helposti ja nopeasti tarkistaa, onko jokin verkkosivusto turvallinen vai vaarallinen.

Tarkista sivuston vaarat

Trend Micron tarjoama työkalu on Site Safety Center -niminen verkkopalvelu, johon voi syöttää epäilyttävän verkkosivuston linkin. Muutaman sekunnin kuluttua palvelu kertoo, onko kyseinen verkkosivusto vaarallinen, epäilyttävä vai turvallinen. Arvion perusteella voi nopeasti päättää, kannattaako linkkiä napsauttaa.

Tämä minimoi haittaohjelmien lataamisen ja huijatuksi tulemisen riskin. Trend Micron työkalu on erityisen hyödyllinen verkko-ostoksia tehdessä. Väärennetyssä verkkokaupassa voi nimittäin helposti joutua ongelmiin, jos sattuu olettamaan, että sivusto on laillinen ja turvallinen. Hyvä tarjous luotettavalta vaikuttavalla sivustolla houkuttelee ostamaan tuot teen ja syöttämään omat maksutiedot. Jos verkkokauppa on väärennös, sivuston taustalla olevat tahot voivat käyttää saamiaan maksutietoja ilman, että ostaja näkee jälkeäkään ostamastaan tuotteesta. Rikolliset voivat esimerkiksi yhdistää luottokortin johonkin tilauspalveluun, joka veloittaa huijatun tililtä kuukausittain jonkin tietyn summan.

Vielä suurempi riski on se, että koko pankkitili tyhjennetään kerralla. Tuntemattomille verkkosivustoille johtavat linkit on hyvä tarkistaa Trend Micron palvelun avulla – varsinkin, jos verkkokaupan tarjous vaikuttaa liian hyvältä ollakseen totta. Kopioi verkkosivuston URL-osoite selaimen osoitekentästä ja liitä se Trend Micron linkkien tarkastusohjelmaan. Jos Trend Micro ilmoittaa, että sivusto on vaarallinen tai epäilyttävä, siitä on parempi pysytellä kaukana.

Tämä sisältö on tarkoitettu vain tilaajille

Näet sisällön, kun kirjaudut Etunurkkaan.
Etkö vielä ole tilaaja? Pääset tilaajaksi jo 3,90 eurolla
  • Tilaajana saat:
  • Pääsyn yli 500 luotettavan ja tarkistetun ohjelman kokoelmaan
  • Vaiheittain etenevät käyttöopastukset suomeksi
  • Pääsyn foorumille, jolla voit kysyä neuvoa muilta käyttäjiltä
  • Uusimmat tuotetestit ja arviot
  • Lehden 12 viimeisintä numeroa näköislehtinä
  • Painetun lehden kotiin toimitettuna
Kaikki Etunurkan sisällöt ovat KotiMikron toimituksen valitsemia ja lukijoiden vapaasti ladattavissa. Etunurkan sisältö on tarkistettu markkinoiden johtavilla tietoturvatyökaluilla, joten Etunurkan ohjelmia ja muita sisältöjä voi käyttää turvallisesti. KotiMikron tilaaja voi jättää kysymyksiä Etunurkan ohjelmista ja muusta sisällöstä KotiMikron tukeen tai toimitukseen. Yhteystiedot löytyvät valitsemalla KotiMikron aloitussivulla Tilaajaedut-valikosta kohdan "Ota yhteyttä".