Asiaa ei välttämättä tule ajatelleeksi, mutta tietokoneen käynnistämiseen sisältyy aina riski. Käynnistyshetkestä lähtien sekä käyttäjä, tietokone että tiedostot ovat potentiaalisia digitaalisten hyökkäysten, kiristysten, virusten, hakkereiden, verkkorikollisten, haittaohjelmien ja muiden digitaalisten uhkien uhreja.

Sama toistuu aina, kun avaat sähköpostiohjelman, lataat ohjelmia tietokoneellesi tai selaat erilaisia verkkosivustoja. Ympärillä vaaniviin ansoihin lankeamista voi ehkäistä ryhtymällä mahdollisimman monenlaisiin varotoimiin. Ensinnäkin ennen ohjelmien lataamista ja sähköpostiviestien liitteenä olevien tiedostojen avaamista on oltava hyvin varovainen ja harkittava kahdesti. Tietokoneelle on tietenkin asennettava myös kaikin puolin laadukas ja kunnollinen virustorjuntaohjelma, joka suojaa ulkopuolisilta hyökkäyksiltä.

Lisäturvaa tarjolla

Uusia ohjelmia tietokoneelle ladatessa kannattaa hyödyntää myös Virus- Total-palvelua. Se on verkkosivusto, joka tarkistaa tiedostot haittaohjelmien, virusten, kiristysohjelmien ja vastaavien varalta. VirusTotal on hyvä apuväline, jos jokin internetistä ladattu tiedosto on hiukankaan epäilyttävä, sillä sen avulla saa nopeasti vahvistettua tai kumottua omat epäilykset.

VirusTotal sopii monenlaisten tiedostotyyppien tarkistamiseen. Varsinaisten ohjelmien eli .exe-tiedostojen lisäksi palveluun voi ladata myös PDF-, PNG- ja JPG-tiedostoja sekä monia muita tiedostotyyppejä. Valppautta tiedostoja ladatessa ei silti voi unohtaa edes VirusTotalia käyttäessä. Tiedostoja kannattaa ladata vain luotettavilta verkkosivustoilta ja tuttujen lähettäjien sähköpostiviesteistä. VirusTotal on vain eräänlainen lisäseulontaväline tiedostoille, joiden sisällöstä ei voi olla varma. Joissakin tapauksissa VirusTotal saattaa ilmoittaa, että jokin tiedosto on haitallinen, vaikka se ei oikeasti sitä olisikaan.

Tätä kutsutaan vääräksi positiiviseksi. Silloin kannattaa katsoa, ovatko VirusTotalin testitulosten suuret nimet, kuten Bitdefender, Malwarebytes ja Avast, merkinneet tiedoston turvalliseksi vai eivät. Jos ne luottavat tiedoston turvallisuuteen, sen voi mitä todennäköisimmin avata rauhallisin mielin.

Tämä sisältö on tarkoitettu vain tilaajille

Näet sisällön, kun kirjaudut Etunurkkaan.
Etkö vielä ole tilaaja? Pääset tilaajaksi jo 3,90 eurolla
  • Tilaajana saat:
  • Pääsyn yli 500 luotettavan ja tarkistetun ohjelman kokoelmaan
  • Vaiheittain etenevät käyttöopastukset suomeksi
  • Pääsyn foorumille, jolla voit kysyä neuvoa muilta käyttäjiltä
  • Uusimmat tuotetestit ja arviot
  • Lehden 12 viimeisintä numeroa näköislehtinä
  • Painetun lehden kotiin toimitettuna
Kaikki Etunurkan sisällöt ovat KotiMikron toimituksen valitsemia ja lukijoiden vapaasti ladattavissa. Etunurkan sisältö on tarkistettu markkinoiden johtavilla tietoturvatyökaluilla, joten Etunurkan ohjelmia ja muita sisältöjä voi käyttää turvallisesti. KotiMikron tilaaja voi jättää kysymyksiä Etunurkan ohjelmista ja muusta sisällöstä KotiMikron tukeen tai toimitukseen. Yhteystiedot löytyvät valitsemalla KotiMikron aloitussivulla Tilaajaedut-valikosta kohdan "Ota yhteyttä".