Internetiin kirjautuminen tuntuu nykyään lähes salatieteeltä. 10–20 vuotta sitten kirjautumista varten piti vain valita hyvä salasana ja muistaa se. Sekin oli riittävän vaikeaa. Maailma on kuitenkin muuttunut. Verkkorikollisista on tullut paljon ovelampia, ja tuskin kuluu viikkoakaan, kun taas jokin suuri yritys tai internetpalvelu joutuu suuren salasanavuodon kohteeksi.

Tämä tarkoittaa valitettavasti sitä, että Facebookin, Googlen, Microsoftin, Netflixin ja muiden giganttien salasanat voivat joutua vääriin käsiin. Hakkeroitu tili on tavalliselle tietokoneen käyttäjälle valtava riski, vaikka syy ei olisikaan oma. Hakkerit voivat päästä käsiksi yksityisiin tietoihin esimerkiksi murtautumalla Gmailtilille. He voivat myös esiintyä sinuna Facebookissa tai jossakin muussa sosiaalisessa palvelussa. Tätä kutsutaan identiteettivarkaudeksi.

Lisäturvaa tarjolla

Tällaiset painajaiset voi pysäyttää jo alkuunsa kaksivaiheisella vahvistuksella tai oikeammin kaksivaiheisella tunnistautumisella. Kaksivaiheisen tunnistautumisen toimintaperiaate on yksinkertainen: Sisäänkirjautuminen tapahtuu salasanalla kuten aina ennenkin.

Sen jälkeinen lisävaihe varmistaa, että kirjautuja on oikeasti tilin omistaja eikä hakkeri, joka on saanut salasanan haltuunsa. Lisävahvistus voi tapahtua sähköpostitse, tekstiviestillä tai puhelinsovelluksella, kuten tässä artikkelissa. Ylimääräisen vaiheen ansiosta salasanojen joutumisesta vääriin käsiin ei tarvitse huolehtia (niin paljon). Jos hakkeri yrittää kirjautua varastetulla salasanalla, hän ei pääse pitkälle, koska hän ei pysty tekemään lisävahvistusta.

Tässä artikkelissa käytetään Google Authenticator -sovellusta. Se luo numerokoodeja, joiden avulla voi kirjautua esimerkiksi Google- tai Microsoft-tilille. Seuraavilla sivuilla kerromme, miten se tapahtuu käytännössä.

Tämä sisältö on tarkoitettu vain tilaajille

Näet sisällön, kun kirjaudut Etunurkkaan.
Etkö vielä ole tilaaja? Pääset tilaajaksi jo 3,90 eurolla
  • Tilaajana saat:
  • Pääsyn yli 500 luotettavan ja tarkistetun ohjelman kokoelmaan
  • Vaiheittain etenevät käyttöopastukset suomeksi
  • Pääsyn foorumille, jolla voit kysyä neuvoa muilta käyttäjiltä
  • Uusimmat tuotetestit ja arviot
  • Lehden 12 viimeisintä numeroa näköislehtinä
  • Painetun lehden kotiin toimitettuna
Kaikki Etunurkan sisällöt ovat KotiMikron toimituksen valitsemia ja lukijoiden vapaasti ladattavissa. Etunurkan sisältö on tarkistettu markkinoiden johtavilla tietoturvatyökaluilla, joten Etunurkan ohjelmia ja muita sisältöjä voi käyttää turvallisesti. KotiMikron tilaaja voi jättää kysymyksiä Etunurkan ohjelmista ja muusta sisällöstä KotiMikron tukeen tai toimitukseen. Yhteystiedot löytyvät valitsemalla KotiMikron aloitussivulla Tilaajaedut-valikosta kohdan "Ota yhteyttä".