Vielä joitakin vuosia sitten langaton internet oli jotain aivan erityistä. Jotain, jota ei ollut joka kodissa. Joissakin taloissa internetkaapelit kulkivat työhuoneesta olohuoneeseen ja makuuhuoneeseen, jotta internetiä pystyi käyttämään niissäkin. Ajat ovat sittemmin muuttuneet. Nykyään on lähes mahdotonta kuvitella elämää ilman langatonta verkkoa.

Kysymys ei ole enää siitä, onko kotiin mahdollista saada langaton internet, vaan siitä, miten nopea ja vakaa langaton verkko on. Langaton verkko luo internetyhteyden tietokoneisiin, matkapuhelimiin, tabletteihin, valvontakameroihin ja jopa kodinkoneisiin, kuten pesukoneisiin ja jääkaappeihin.

Mutta vaikka talossa nimellisesti olisi langaton internetyhteys, sen nopeus voi osoittautua rajalliseksi ja peitto epävakaaksi. Tietokone, matkapuhelin tai muu laite voi kadottaa Wi-Fi-yhteyden hetkittäin, jos se on liian kaukana signaalia lähettävästä reitittimestä. Ja joihinkin kodin tiloihin signaali ei välttämättä ulotu lainkaan. Langattoman verkon huono kattavuus turhauttaa ja ärsyttää. Eihän kukaan haluaisi maksaa joka kuukausi kymmeniä euroja internetyhteydestä, joka toimii kunnolla vain talon toisessa päässä.

Eikä kukaan halua teinien menettävän hermojaan siksi, että verkkoyhteys katkeaa kesken jännittävän tietokonepelin. Ja mikä pahinta: kallis älytelevisio ei välttämättä toimi lainkaan, jos se on sijoitettu olohuoneeseen tai makuuhuoneeseen ja reititin on teknisistä syistä talon toisessa päässä. Onneksi ongelmaan on ratkaisu – itse asiassa kolme eri ratkaisua. Niistä jokainen voi tehdä internetyhteydestä paremman ja nopeamman, ja sopiva ratkaisu on olemassa asumismuodosta riippumatta.

Kolme kätevää ratkaisua

Verkon peitto-ongelmiin voi olla monia syitä. Joskus yhteys hidastuu, kun verkkoon kytketään useita laitteita samaan aikaan, ja toisinaan yhteys on yksinkertaisesti huono talon kauimmaisissa huoneissa. Olipa ongelma mikä tahansa ja olipa asunto kooltaan kaksio tai kookas omakotitalo, langatonta internetyhteyttä voidaan parantaa jollakin niistä kolmesta ratkaisusta, jotka esittelemme tässä artikkelissa.

Ensimmäinen vaihtoehto on investoida uuteen reitittimeen ja vaihtaa se verkko-operaattorin lähettämän alkuperäisen reitittimen tilalle. Toinen mahdollisuus on asentaa johonkin tiettyyn huoneeseen toistin (toiselta nimeltään Wi-Fi-vahvistin). Sillä voi vahvistaa verkon signaalia esimerkiksi makuuhuoneessa tai kellarissa. Kolmas ja aivan suvereeni ratkaisu on asentaa kotiin mesh-verkko, joka levittää langattoman verkon signaalin koko taloon. Testasimme KotiMikron toimituksessa kaikkia kolmea ratkaisua ja teimme sen kolmessa erilaisessa kodissa: pienessä ja keskikokoisessa asunnossa sekä isommassa omakotitalossa.

Ratkaisu joka kotiin

Yksi ratkaisu yhteysongelmiin ei sulje pois toista, eikä mesh-verkon asentamisesta pienempään kotiin tietenkään ole haittaa. Useimmissa tapauksissa verkkoyhteyden parantamiseen riittää kuitenkin yksi yksittäinen ratkaisu. Pienessä asunnossa signaali parantuu todennäköisesti pelkällä uudella reitittimellä, kun taas suurehko omakotitalo edellyttää mesh-verkon asentamista.

Myös ratkaisujen hinnoissa on luonnollisesti eroa, ja nykyaikainen mesh-verkko on huomattavasti kalliimpi kuin yksinkertainen toistin. Seuraavilla sivuilla näytämme visuaalisesti kunkin ratkaisun tehon erilaisissa asunnoissa. Kuvat auttavat arvioimaan, tarvitaanko oman kodin langatonta verkkoyhteyttä vahvistamaan uusi reititin, toistin vai mesh-verkko.

Tämä sisältö on tarkoitettu vain tilaajille

Näet sisällön, kun kirjaudut Etunurkkaan.
Etkö vielä ole tilaaja? Pääset tilaajaksi jo 3,90 eurolla
  • Tilaajana saat:
  • Pääsyn yli 500 luotettavan ja tarkistetun ohjelman kokoelmaan
  • Vaiheittain etenevät käyttöopastukset suomeksi
  • Pääsyn foorumille, jolla voit kysyä neuvoa muilta käyttäjiltä
  • Uusimmat tuotetestit ja arviot
  • Lehden 12 viimeisintä numeroa näköislehtinä
  • Painetun lehden kotiin toimitettuna
Kaikki Etunurkan sisällöt ovat KotiMikron toimituksen valitsemia ja lukijoiden vapaasti ladattavissa. Etunurkan sisältö on tarkistettu markkinoiden johtavilla tietoturvatyökaluilla, joten Etunurkan ohjelmia ja muita sisältöjä voi käyttää turvallisesti. KotiMikron tilaaja voi jättää kysymyksiä Etunurkan ohjelmista ja muusta sisällöstä KotiMikron tukeen tai toimitukseen. Yhteystiedot löytyvät valitsemalla KotiMikron aloitussivulla Tilaajaedut-valikosta kohdan "Ota yhteyttä".