Saimme hiljattain sähköpostia lukijalta, joka ei ymmärtänyt, miksi hänen luotettava verkkotulostimensa ei enää pystynyt muodostamaan yhteyttä langattomaan verkkoon. Ongelma oli ilmennyt sen jälkeen, kun Internet- palveluntarjoaja YouSee oli lähettänyt hänelle uuden ja nopeamman reitittimen.

Olemme saaneet myös muilta lukijoilta vastaavia viestejä Kysy meiltä -foorumilla. Heillä kaikilla on langattomia laitteita, jotka eivät toimi uudempien langattomien verkkojen kanssa. Näihin ongelmiin on sama selitys: Uudet reitittimet muodostavat hyvin usein yhden verkon, joka sisältää sekä 2,4 että 5 GHz:n taajuudet. Tämä voi aiheuttaa ongelmia vain 2,4 GHz:n taajuudella toimiville laitteille.

Tämä koskee pääasiassa vanhempia laitteita, jotka on valmistettu ennen kuin 5 GHz:n taajuusalueesta tuli yleinen, mutta se voi koskea myös täysin uusia laitteita.

Uudet laitteet toimivat 2,4 GHz:lla

Voit edelleen ostaa esimerkiksi verkkokameroita ja älykotilaitteita, kuten älykatkaisijoita ja -kytkimiä, jotka myös käyttävät vain 2,4 GHz:n taajuutta. Tämä johtuu siitä, että monet laitteet eivät tarvitse suurempia nopeuksia, joita 5 GHz:n taajuus tarjoaa, ja koska 2,4 GHz:n taajuusalueella on parempi kantama, 2,4 GHz:n sirun asentaminen laitteisiin on usein paljon parempi ja vakaampi ratkaisu.

Reititin yhdistää nämä kaksi verkkoa yhden nimen alle, jotta niitä olisi helpompi hallita. Tämä tarkoittaa sitä, että sinun tarvitsee ottaa huomioon vain yksi verkon nimi liittäessäsi laitteita – ja reititin jakaa laitteet niille sopivalle taajuudelle. Reitittimet eivät kuitenkaan aina tee tätä optimaalisesti, mikä voi aiheuttaa ongelmia laitteiden liittämisessä kotiverkkoon. Siksi yhteysongelman voi ratkaista niin, että kokonaisverkko jaetaan reitittimellä kahdeksi erilliseksi verkoksi, joilla on kaksi eri nimeä, jotka on helppo tunnistaa – esimerkiksi kotiverkko- 2.4 ja kotiverkko-5.

Näin voit olla varma, että vain 2,4 GHz:n taajuudella toimivat laitteet yhdistetään 2,4 GHz:n verkkoon. Esimerkiksi puhelimet ja tietokoneet, jotka toimivat hyvin 5 GHz:n verkoissa, yhdistetään siihen verkkoon, missä nopeus on suurempi. Tämä tarkoittaa kuitenkin sitä, että laite on yhdistettävä uudelleen verkkoon sen jakamisen jälkeen.

Tämä sisältö on tarkoitettu vain tilaajille

Näet sisällön, kun kirjaudut Etunurkkaan.
Etkö vielä ole tilaaja? Pääset tilaajaksi jo 3,90 eurolla
  • Tilaajana saat:
  • Pääsyn yli 500 luotettavan ja tarkistetun ohjelman kokoelmaan
  • Vaiheittain etenevät käyttöopastukset suomeksi
  • Pääsyn foorumille, jolla voit kysyä neuvoa muilta käyttäjiltä
  • Uusimmat tuotetestit ja arviot
  • Lehden 12 viimeisintä numeroa näköislehtinä
  • Painetun lehden kotiin toimitettuna
Kaikki Etunurkan sisällöt ovat KotiMikron toimituksen valitsemia ja lukijoiden vapaasti ladattavissa. Etunurkan sisältö on tarkistettu markkinoiden johtavilla tietoturvatyökaluilla, joten Etunurkan ohjelmia ja muita sisältöjä voi käyttää turvallisesti. KotiMikron tilaaja voi jättää kysymyksiä Etunurkan ohjelmista ja muusta sisällöstä KotiMikron tukeen tai toimitukseen. Yhteystiedot löytyvät valitsemalla KotiMikron aloitussivulla Tilaajaedut-valikosta kohdan "Ota yhteyttä".