Nykyään kodin langattomaan verkkoon on yhteydessä paljon muitakin laitteita kuin tietokoneita ja puhelimia. Myös kodin älylaitteet, kuten televisiot, hehkulamput ja pistorasiat, ovat usein yhteydessä langattomaan verkkoon. Jos kotonasi on samanaikaisesti käytössä useita tietokoneita ja puhelimia, liikenne verkossa kasvaa, mikä voi hidastaa internetin nopeutta. Monet internetiin liitetyt laitteet eivät kuitenkaan ainoastaan hidasta internetyhteyttä.

Ne voivat myös aiheuttaa turvallisuusriskin. Joihinkin laitteisiin saattaa toisinaan tulla tietoturva-aukkoja, ja jos niitä ei korjata valmistajien ohjelmistopäivityksillä, kodin älylaitteet voivat osoittautua vähemmän käytännöllisiksi. Hakkerit odottavat, että he voivat hyödyntää haavoittuvia laitteita päästäkseen käsiksi verkkoosi. Kun verkkorikolliset pääsevät käsiksi yhteen paikkaan, heillä on pääsy koko muuhun verkkoon. Silloin he voivat tehdä myös tuhoa tietokoneessa tai matkapuhelimessa, joissa on paljon arkaluonteisia tietoja.

Tarkkaile kaikkia laitteita

Valitettavasti on melko vaikeaa havaita, onko hakkeri tunkeutunut yksityiseen verkkoosi tai onko siellä jotain muuta haitallista toimintaa. Kun uusi laite kirjautuu langattomaan verkkoosi, siitä ei tule automaattisesti ilmoitusta tietokoneeseesi tai puhelimeesi. Tähän ongelmaan on nyt ratkaisuna ohjelma nimeltään Fing Desktop. Voit ladata sen ilmaiseksi verkkosivuiltamme. Ohjelma skannaa verkkosi muutamassa sekunnissa ja laatii sen jälkeen luettelon tietokoneista, puhelimista, televisioista, Chromecasteista sekä muista langattomaan verkkoon liitetyistä laitteista.

Verkkoon yhdistettyjen laitteiden luettelosta näet helposti, minkä tyyppisistä laitteista on kyse, mikä laitteiden nimi on ja kuka on niiden valmistaja. Vaihtamalla näkymää näet myös jokaisen laitteen IP-osoitteen. Voit myös katsoa, milloin laite havaittiin ensimmäisen kerran langattomassa verkossa.

Napsauttamalla laitteita luettelossa saat lisäksi tarkempia tietoja verkossa olevista laitteista, kuten mallin, käyttöjärjestelmän ja paljon muuta. Siten voit tarkistaa, millaisia laitteita verkkoosi on yhdistettynä. Voit myös muuttaa kaikkien Fing Desktopin luettelossa näkyvien laitteiden nimiä. Tämä helpottaa entisestään omien laitteiden erottamista mahdollisista ulkopuolisista tunkeutujista kotiverkossasi.

Tämä sisältö on tarkoitettu vain tilaajille

Näet sisällön, kun kirjaudut Etunurkkaan.
Etkö vielä ole tilaaja? Pääset tilaajaksi jo 3,90 eurolla
  • Tilaajana saat:
  • Pääsyn yli 500 luotettavan ja tarkistetun ohjelman kokoelmaan
  • Vaiheittain etenevät käyttöopastukset suomeksi
  • Pääsyn foorumille, jolla voit kysyä neuvoa muilta käyttäjiltä
  • Uusimmat tuotetestit ja arviot
  • Lehden 12 viimeisintä numeroa näköislehtinä
  • Painetun lehden kotiin toimitettuna
Kaikki Etunurkan sisällöt ovat KotiMikron toimituksen valitsemia ja lukijoiden vapaasti ladattavissa. Etunurkan sisältö on tarkistettu markkinoiden johtavilla tietoturvatyökaluilla, joten Etunurkan ohjelmia ja muita sisältöjä voi käyttää turvallisesti. KotiMikron tilaaja voi jättää kysymyksiä Etunurkan ohjelmista ja muusta sisällöstä KotiMikron tukeen tai toimitukseen. Yhteystiedot löytyvät valitsemalla KotiMikron aloitussivulla Tilaajaedut-valikosta kohdan "Ota yhteyttä".