Useimpien langattomien kotiverkkojen kantavuus ulottuu selvästi oman asuntosi ulkopuolelle, ja niin yltävät tietysti myös kaikkien muiden verkot. Siksi olet ehkä havainnut useita tunnistamattomia langattomia verkkoja liittäessäsi puhelimen, tietokoneen tai muita uusia laitteita omaan verkkoosi. Esimerkiksi lähimpien naapureiden langattomat verkot näkyvät ylensä, kun haet WiFi-verkkoja tietokoneella, puhelimella tai tabletilla.

Itse keksityt salasanat eivät ole turvallisia

Tämä tarkoittaa sitä, että usein asiattomat henkilöt voivat myös nähdä langattoman verkkosi julkisesti. Se, voivatko he myös muodostaa siihen yhteyden, riippuu täysin verkolle valitsemasi salasanan vahvuudesta. On erittäin epätodennäköistä, että joku olisi päässyt luvatta verkkoosi, jos käytössä on nykyaikainen reititin ja sen tehtaalla luotu satunnaisista merkeistä, kirjaimista ja numeroista koostuva salasana. Jos olet kuitenkin asettanut salasanan itse, ja salasana sisältää vaikkapa tietoja asunnostasi tai – kuten kadun nimen osoitteen, ei ole lainkaan mahdotonta, että asiattomat henkilöt ovat saaneet urkittua salasanasi.

Olet myös voinut antaa hyväntahtoisesti pääsyn verkkoosi naapurille tai jollekin muulle, jolla ei tilapäisesti ollut internetyhteyttä, mutta mistä tiedät, käyttääkö kyseinen henkilö edelleen liittymääsi – ja hidastaako se mahdollisesti nopeuttasi? Tai voitko olla varma, etteivät he ole antaneet verkkosi salasanaa omille tuttavilleen?

Tarkista verkkoosi liittyneet

Kätevällä O&O Lanytix -ohjelmalla voit tarkistaa, mitkä laitteet ja käyttäjät ovat yhteydessä langattomaan verkkoosi. Ohjelma skannaa verkkosi perusteellisesti ja näyttää tietokoneet, puhelimet, tabletit, tulostimet, NAS-laitteet ja kaikki muutkin Wi-Fi-verkkoon liitetyt laitteet. Tällä tavalla näet, ovatko luvattomat henkilöt tietämättäsi yhteydessä langattomaan verkkoosi. Jos niin on käynyt, ja haluat, että heidän yhteytensä katkaistaan, sinun on vaihdettava langattoman verkkosi salasana uuteen.

Kun vaihdat salasanan, reititin luo uuden salausavaimen, jolloin kaikki laitteet poistetaan verkosta. Sinun on sen jälkeen yhdistettävä omat laitteesi uudelleen syöttämällä uusi salasana kaikkiin laitteisiin. Lanytix on siirrettävä ohjelma, joten voit käyttää sitä erikseen asentamatta ladattuasi sen Etunurkasta. Näet sillä laitteittesi IP-osoitteet, joita tarvitset vaikkapa reitittimen, NAS-verkkolevyn tai verkkotulostimen asetusten muuttamiseen.

Tämä sisältö on tarkoitettu vain tilaajille

Näet sisällön, kun kirjaudut Etunurkkaan.
Etkö vielä ole tilaaja? Pääset tilaajaksi jo 3,90 eurolla
  • Tilaajana saat:
  • Pääsyn yli 500 luotettavan ja tarkistetun ohjelman kokoelmaan
  • Vaiheittain etenevät käyttöopastukset suomeksi
  • Pääsyn foorumille, jolla voit kysyä neuvoa muilta käyttäjiltä
  • Uusimmat tuotetestit ja arviot
  • Lehden 12 viimeisintä numeroa näköislehtinä
  • Painetun lehden kotiin toimitettuna
Kaikki Etunurkan sisällöt ovat KotiMikron toimituksen valitsemia ja lukijoiden vapaasti ladattavissa. Etunurkan sisältö on tarkistettu markkinoiden johtavilla tietoturvatyökaluilla, joten Etunurkan ohjelmia ja muita sisältöjä voi käyttää turvallisesti. KotiMikron tilaaja voi jättää kysymyksiä Etunurkan ohjelmista ja muusta sisällöstä KotiMikron tukeen tai toimitukseen. Yhteystiedot löytyvät valitsemalla KotiMikron aloitussivulla Tilaajaedut-valikosta kohdan "Ota yhteyttä".