Televisioon tarvitaan kunnon nettiyhteys, jotta sillä voisi katsella Netflixiä ilman kuvan nykimistä. Sama pätee kaikkiin kodin tietokoneisiin, ja verkkoyhteyden pitäisi olla vakaa ja nopea. Verkkolevykin pitäisi liittää reitittimeen johdolla – kuten myös kodin valvontakamera sekä valoja ohjaava älykeskus. Toki tulostinkin, ja olikohan vielä muuta… Kodeissa on yhä enemmän verkkolaitteita, jotka tarvitsevat luotettavan yhteyden. Se on helpoin toteuttaa johtoverkkona niin, että reititin ja vaikkapa tietokone yhdistetään ethernet-johdolla.

Useimmissa reitittimissä on kuitenkin enintään neljästä viiteen porttia, joihin verkkolaitteita liitetään. Niinpä reitittimen liitännät loppuvat kesken pian, jos kotona on paljon erilaisia nopeaa verkkoyhteyttä tarvitsevia laitteita. Ratkaisu on onneksi helppo hankkia mihin tahansa kotiin: osta vain itselle niin sanottu kytkin. Sitä voi verrata jakorasiaan, jolla saa liitettyä vielä uusia laitteita kodin sähköverkkoon, vaikka kaikki pistorasiat olisivat jo käytössä. Kytkin toimii samalla tavalla, mutta se laajentaa ethernet- porttien määrää. Kytkin liitetään ensin reitittimeen, ja sitten käytössä on runsaasti uusia liitäntöjä kodin verkkolaitteille.

Mitä pitää osata tarkistaa?

Tietokoneliikkeissä myydään monenlaisia kytkimiä, jotka sopivat eri käyttötarkoituksiin. Esimerkiksi niiden enimmäisnopeuksissa on eroja. Jos kotona pelataan paljon verkkopelejä tai katsotaan usein suoratoistona elokuvia täydellä kuvanlaadulla, niin kytkimen täytyy kyetä vähintään siihen vauhtiin, jonka oma verkkoliitäntä tarjoaa.

Kytkimissä on myös erilaisia määriä portteja. Yleensä vapaita liitäntöjä on vähintään viisi, mutta niitä voi olla kahdeksan tai enemmänkin. Hintakin voi vaihdella muutamasta kympistä satoihin euroihin. Mikä kytkin oikein kannattaisi valita omaan kotiin? Tässä artikkelissa vastataan kaikkiin kytkimen ostoa harkitseva kysymyksiin: mitä kytkin oikein maksaa, kuinka nopea sen täytyy olla, tarvitaanko joitakin lisäominaisuuksia ja miten se liitetään omaan verkkoon – ja kysymyksiä riittää varmasti vielä lisääkin. Esittelemme myös eri hintaluokkien suosikkilaitteitamme, jotka kaikki sopivat hyvin johonkin tiettyyn tarkoitukseen.

Tämä sisältö on tarkoitettu vain tilaajille

Näet sisällön, kun kirjaudut Etunurkkaan.
Etkö vielä ole tilaaja? Pääset tilaajaksi jo 3,90 eurolla
  • Tilaajana saat:
  • Pääsyn yli 500 luotettavan ja tarkistetun ohjelman kokoelmaan
  • Vaiheittain etenevät käyttöopastukset suomeksi
  • Pääsyn foorumille, jolla voit kysyä neuvoa muilta käyttäjiltä
  • Uusimmat tuotetestit ja arviot
  • Lehden 12 viimeisintä numeroa näköislehtinä
  • Painetun lehden kotiin toimitettuna
Kaikki Etunurkan sisällöt ovat KotiMikron toimituksen valitsemia ja lukijoiden vapaasti ladattavissa. Etunurkan sisältö on tarkistettu markkinoiden johtavilla tietoturvatyökaluilla, joten Etunurkan ohjelmia ja muita sisältöjä voi käyttää turvallisesti. KotiMikron tilaaja voi jättää kysymyksiä Etunurkan ohjelmista ja muusta sisällöstä KotiMikron tukeen tai toimitukseen. Yhteystiedot löytyvät valitsemalla KotiMikron aloitussivulla Tilaajaedut-valikosta kohdan "Ota yhteyttä".