Älä ota sitä henkilökohtaisesti, jos saat sähköpostia hakkereilta, jotka yrittävät kalastella sinulta tietoja. Tietoturvayhtiö Astra Securityn mukaan päivittäin lähetetään noin 3,4 miljardia tietojenkalasteluviestiä. Enemmän tai vähemmän luovat tietojenkalasteluviestit ovat tänä vuonna hakkereiden suosikkityökalu, mutta se ei suinkaan ole ainoa heidän käyttämänsä väline. Nykyään on olemassa runsaasti tapoja päästä verkkoihin, tietokoneisiin ja pankkitileille. Valkohattuhakkeri on nimitys, jota käytetään ystävällismielisestä ja ei-rikollisesta hakkerista.

Käytimme tällaista apuna saadaksemme käsityksen siitä, miten verkkorikolliset toimivat nykyään. Heidän tähtäimessään ovat esimerkiksi yhä useammin kotiverkkomme, sillä kuten jäljempänä näet, verkkoon on helppo päästä sisään, jos sitä ei ole suojattu tarpeeksi hyvin. Meidän tapauksessamme Wi-Fiverkon heikko koodi avasi pääsyn tietokoneeseemme, mutta hakkereiden tiedetään myös käyttävän kodin älytuotteita, kuten älypistorasioita, päästäkseen verkkoon. Jos tuotteita ei ole pidetty ajan tasalla tietoturvapäivityksillä, hakkereiden on helppo murtautua niihin. Kun tunkeutujat ovat päässeet verkkoon, he voivat helposti päästä käsiksi kaikkiin verkkoon liitettyihin laitteisiin, jolloin tietokone tai älypuhelin ja kaikki henkilökohtaiset tietosi ovat vaarassa.

Monia piileviä vaaroja

Tietojenkalasteluviestit ja verkkoon tunkeutuminen ovat hakkerien suoria hyökkäyksiä, jotka kohdistuvat meihin, mutta saatamme myös itse aiheuttaa vaaroja. Internet on pullollaan sivustoja, joilla voi olla vaarallisia mainoksia, joita napsauttaa helposti vahingossa. Jos näin tapahtuu, sinut yleensä joko ohjataan tietojenkalastelusivustolle tai tietokoneellesi alkaa latautua haittaohjelmia. On myös sivustoja, jotka houkuttelevat sinua näennäisesti hyviltä vaikuttavilla ilmaisilla ohjelmilla. Ne houkuttelevat lataamaan, mutta hyvän ohjelman sijaan asennat tietokoneellesi viruksia.

Uhkien määrä voi tuntua ylivoimaiselta, mutta jos tunnet hakkereiden menetelmät, osaat suojautua. Siksi olemme yhdessä valkokaulushakkerin kanssa keränneet 19 parasta vinkkiä, joilla voit suojautua kalasteluansoilta, hakkereiden päästämiseltä verkkoosi ja virusten lataamiselta verkkosivuilta.

Tämä sisältö on tarkoitettu vain tilaajille

Näet sisällön, kun kirjaudut Etunurkkaan.
Etkö vielä ole tilaaja? Pääset tilaajaksi jo 3,90 eurolla
  • Tilaajana saat:
  • Pääsyn yli 500 luotettavan ja tarkistetun ohjelman kokoelmaan
  • Vaiheittain etenevät käyttöopastukset suomeksi
  • Pääsyn foorumille, jolla voit kysyä neuvoa muilta käyttäjiltä
  • Uusimmat tuotetestit ja arviot
  • Lehden 12 viimeisintä numeroa näköislehtinä
  • Painetun lehden kotiin toimitettuna
Kaikki Etunurkan sisällöt ovat KotiMikron toimituksen valitsemia ja lukijoiden vapaasti ladattavissa. Etunurkan sisältö on tarkistettu markkinoiden johtavilla tietoturvatyökaluilla, joten Etunurkan ohjelmia ja muita sisältöjä voi käyttää turvallisesti. KotiMikron tilaaja voi jättää kysymyksiä Etunurkan ohjelmista ja muusta sisällöstä KotiMikron tukeen tai toimitukseen. Yhteystiedot löytyvät valitsemalla KotiMikron aloitussivulla Tilaajaedut-valikosta kohdan "Ota yhteyttä".